Kip shaslicks met rode bessen ketchup en Midden-Oosterse parelcouscous salade

26 juni 2021Dagmar
Blog post

Met dit recept tover je een Midden-Oosterse maaltijd op tafel met een Nederlands tintje! Speciaal voor dit gerecht heb ik namelijk een frisse zoet-zure rode bessen ketchup van Nederlandse rode bessen gemaakt. Ideaal voor bij de kruidige baharat kip shaslicks. Zo lekker! Deze rode bessen, van Berrybrothers in dit geval, zijn ook een frisse toevoeging aan de parelcouscous salade. De parelcouscous salade heb ik verder o.a. op smaak gebracht met muhammara (een Syrische pesto van paprika, walnoten en granaatappel), groenten, zilte feta en zoete rozijnen. Een heerlijke combi dus van zoet, zuur, fris, zilt en kruidig! De combinatie tezamen: een Midden-Oosters feestje!

De kip marineer je in een baharat kruidenmix met een snufje zout en wat olijfolie. De stukjes kip rijg je met ui en paprika aan houten prikkers en grill je even voor een lekker rokerig smaakje. Daarna gaar je ze verder in de oven. Tip: door kipdijfilet te gebruiken i.p.v. kipfilet krijg je heerlijke malse shaslicks!
De rode bessen ketchup is snel, makkelijk en leuk om zelf te maken. Je maakt deze helemaal from scratch!
Homemade rode bessen ketchup! Dat is weer eens wat anders! Superleuk om deze ketchup met een twist te combineren met de malse kip shaslicks! Ben je op zoek naar nog meer rode bessen recepten?
Dan heb ik een leuk nieuwtje! Je kunt via de website van Berrybrothers een gratis receptenboek downloaden.
In plaats van gewone couscous heb ik ronde parelcouscous gebruikt als basis voor deze lekkere koude salade. De baharat kip shaslicks die je serveert met de lekkere frisse zoet-zure rode bessen ketchup passen er perfect bij. Granaatappel kun je perfect vervangen door rode bessen. De rode bessen geven een frisse licht zurige noot aan zowel de salade als de ketchup en zorgen daarmee voor balans qua smaken. Een echte aanrader! Ik mag voor Berrybrothers een aantal recepten met rode bessen ontwikkelen en dit is recept nummer 1! Mocht je het leuk vinden dan kun je in dit artikel alles lezen over mijn bezoek aan Berrybrothers.
Je kunt de kip shaslicks ook op de BBQ bereiden. De rode bessen ketchup en parelcouscous salade kun je prima voorbereiden. Tip: voeg in dat geval de pijnboompitten, rode bessen en munt pas toe vlak voor het serveren. Dan is de salade het allerlekkerst!

Ingrediënten voor kip shaslicks met rode bessen ketchup en Midden-Oosterse parelcouscous salade
(hoofdgerecht voor 2 à 3 personen)


Voor zo’n 6 kip shaslicks 

ongeveer 350 gram kipdijfilets zonder vel en bot
1 rode paprika
1 ui
2 eetlepels Baharat kruidenmix
vers citroensap
2 eetlepels olijfolie
zout

Voor de parelcouscous salade
een handje rode bessen van Berrybrothers (van takjes gerist, verkrijgbaar bij Albert Heijn)
100 gram parelcouscous
1 eetlepel groente bouillonpoeder
1/2 komkommer
een handje zoete cherrytomaatjes
2 bosuitjes
ongeveer 3 eetlepels Muhammara (verkrijgbaar in de supermarkt)
75 – 100 gram feta
1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
3 eetlepels rozijnen
1 eetlepel vers citroensap
1/2 gepofte rode paprika
wat fijngesneden munt

Voor de rode bessen ketchup
200 gram rode bessen van Berrybrothers (van takjes gerist, verkrijgbaar bij Albert Heijn )
2 grote rijpe tomaten (ongeveer 300 gram)
2 kleine uitjes
2 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels appelstroop
1 teentje knoflook
flinke mespunt kashiri (of mespuntje chiliflakes)
1/2 theelepel gemalen venkelzaad
een flinke mespunt zoet gerookt paprikapoeder
een snufje zout
olijfolie

verder nodig: een staafmixer, houten prikkers, aluminiumfolie, zeef en grillpan

Kip shaslicks met rode bessen ketchup en Midden-Oosterse parelcouscous salade recept
1. 
Begin met het maken van de rode bessen ketchup. Maak deze eventueel een dag van tevoren. Snijd de tomaten fijn. Snipper de ui zeer fijn en karameliseer licht in olijfolie. Bak een geperst teentje knoflook 2-3 minuten mee samen met de kashiri (of chili flakes), gemalen venkelzaad, snufje zout en mespunt paprikapoeder. Voeg rode bessen, tomaat, appelstroop en basterdsuiker toe en kook zachtjes gedurende ongeveer een kwartiertje. Proef of de smaken naar wens zijn en kruid naar wens bij. Pureer en zeef de rode bessen ketchup. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

2. De parelcouscous salade serveer je koud dus die kun je (ook) prima voorbereiden. Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in heet water en zeef ze daarna. Kook de parelcouscous gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime hoeveelheid water met 1 eetlepel groente bouillonpoeder. Snijd ondertussen de groenten. Halveer de komkommer en verwijder met een koffielepel voorzichtig de zaadlijst. Snijd de komkommer vervolgens in schijfjes. Snijd de cherrytomaatjes in kwarten. Snijd de bosuitjes fijn. Snijd de paprika in kleine stukjes. Snijd ook de feta alvast in kleine blokjes. Giet de parelcouscous af en laat afkoelen. Roer de parelcouscous los en breng op smaak met de muhammara. Voeg vervolgens citroensap, feta, rozijnen, groenten en pijnboompitten toe. Proef of alle smaken naar wens zijn en kruid desgewenst bij. Garneer vlak voor het serveren met de rode bessen en fijngesneden munt.

3. Snijd elke kipdijfilet in 6 stukken. Marineer de kip in de baharat kruidenmix met wat zout en 2 eetlepels olijfolie. Snijd de paprika in stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Verwijder het bruine schilletje van de ui en snijd de kontjes eraf. Snijd de ui in vier stukken en pel de stukken van elkaar. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (electrische oven). Rijg de kip aan houten prikkers afgewisseld met een stukje ui en paprika tot je zo’n 3 stukjes kip aan 1 spies hebt zitten. Herhaal tot de kip op is.

4. Grill de kip shaslicks kort rondom op een hete grill. Leg de shaslicks daarna op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Besprenkel ze met wat citroensap en een beetje olijfolie. Gaar de spiesjes zo’n 25 minuten in de oven (of totdat ze gaar zijn). Laat 5 minuten rusten op een rooster en serveer de kip shaslicks met de rode bessen ketchup en de parelcouscous salade.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Dit recept ontwikkelde ik in samenwerking met Berrybrothers. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht