Kalfsmuis met groene asperges en truffelsaus

18 juni 2018Dagmar
Blog post

Kalfsmuis met groene asperges en truffelsaus: een héle lekkere combi! De truffelsaus maakte ik door de pan waarin ik het vlees heb gebakken af te blussen met droge witte wijn en na het reduceren koffiemelk (jep, veel lichter dan room en ook lekker) toe te voegen. Het vocht dat na het rusten van het vlees achterbleef roerde ik door de saus en tenslotte druppelde ik een heel klein beetje olijfolie met zwarte truffel door de saus. De geroosterde pijnboompitten smaken lekker bij de nootachtige asperges met olijfolie en zeezout uit de oven en de saus bindt alles. Kortom een erg lekker gerecht dat bovendien makkelijk om te maken is. 

Kalfsmuis met groene asperges en truffelsaus
Kalfsmuis met groene asperges en truffelsaus. Als ik tijd heb vind ik het erg leuk om borden mooi op te maken. Dit gerechtje  vind ik een ideaal klein hoofdgerecht om te maken voor een speciale gelegenheid. De smaken passen erg goed bij elkaar en je kan het gerechtje mooi opmaken. Nog een plus: je staat niet lang in de keuken voor dit gerecht en je hoeft ook niets voor te bereiden. Je kan zo fijn tijd met je gasten doorbrengen en je mise en place bewaar je voor een andere keer of een andere gang. 

Ingrediënten voor kalfsmuis met groene asperges en truffelsaus
(klein hoofdgerecht voor 2 personen)
2 stukjes kalfsmuis van ongeveer 100 gram elk
400 gram groene asperges (liefst superverse van de boer)
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
olijfolie en olijfolie met zwarte truffel
droge witte wijn
halfvolle koffiemelk
zeezout
peper en zout
roomboter
eventueel wat eetbare bloemen en mini Oost Indische kers om te decoreren

verder heb je keukenpapier en aluminiumfolie nodig

Kalfsmuis met groene asperges en truffelsaus recept
1. Begin met de asperges. Terwijl die in de oven staan ga je aan de slag met het vlees en de saus. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Was de groene asperges en droog ze met een theedoek. Je hoeft ze niet te schillen en bij te snijden. Tenzij ze nog nog niet in de ovenschaal passen. Leg de asperges in een ovenschaal. Hussel de asperges door elkaar met wat olijfolie totdat ze mooi glanzen en bestrooi ze met een beetje zeezout. Schuif de asperges zo’n 15 tot 20 minuten in de oven of totdat de puntjes lichtbruin zijn verkleurd.

2. Ondertussen dep je de kalfsmuis droog met wat keukenpapier. Smelt wat roomboter met een scheutje olijfolie. Kruid de kalfsmuis met zout. Bak de kalfsmuis ongeveer 3 minuten aan elke kant. Laat ze rusten tussen aluminiumfolie en kruid met peper.

3. Schenk het bakvet grotendeels weg en zet de pan weer op het vuur.  Blus af met een scheut witte wijn en laat inkoken. Als de witte wijn bijna helemaal is ingekookt doe je een scheut koffiemelk erbij. Breng aan de kook.

4. Snijd ondertussen de kalfsmuis in mooie plakjes. Snijd de kalfsmuis dwars op de draad in plakjes. Hiervoor leg je het vlees voor je neer. Als je goed kijkt zie je dat er een soort groeven van links naar rechts over het vlees lopen. Als deze horizontaal lopen, dan snijd jij verticaal. Dat is wat wordt bedoeld met op de draad snijden. Je kalfsmuis laat zich zo veel makkelijker snijden en is zo veel malser en dus lekkerder! Het vocht dat achterblijft in de aluminiumfolie doe je bij de saus. Haal de saus van het vuur en breng op smaak met peper, zout en enkele druppeltjes olijfolie met zwarte truffel.

Borden opmaken: verdeel de groene asperges over de borden. Leg de plakjes kalfsmuis op de asperges. Verdeel de pijnboompitten over de borden en lepel wat van de saus rondom het vlees. Serveer meteen.

Tip: mocht de saus wat teveel zijn ingedikt doe er dan een klein scheutje water bij en verwarm de saus zo nodig al roerend opnieuw.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

4 Reacties

 • Manon

  9 december 2020 at 1:04 pm

  Hi Dagmar,

  Dit recept lijkt mij heerlijk en wil ik dan ook met kerst gaan maken.

  Bij sta 3 zie ik staan . “Schenk het bakvet weg en zet de pan weer het vuur. Blus af met een scheut witte wijn en laat inkoken. Als de witte wijn bijna helemaal is ingekookt doe je een scheut koffiemelk erbij. Breng aan de kook.” Bedoel je hiermee dat je al het bakvet uit de pan moet schenken en hierna de witte wijn in de pan moet laten inkoken, je blust dus niet het bakvet af met de witte wijn?

  Groeten,
  Manon

  1. Dagmar

   9 december 2020 at 8:23 pm

   Hallo Manon,

   Superleuk dat je dit gerecht met Kerst wil maken! N.a.v. je vraag heb ik het recept een beetje aangepast. Schenk het bakvet grotendeels weg en blus dan af met witte wijn. Verder kun je het recept blijven volgen. Alvast fijne feestdagen!

   Hartelijke groet,

   Dagmar

 • Eveline

  31 december 2020 at 11:00 pm

  Wat een heerlijk recept. Dank voor het delen! Volgende keer probeer ik het met verse truffel.

  1. Dagmar

   1 januari 2021 at 12:42 am

   Erg leuk om te horen Eveline, klinkt heerlijk van die verse truffel! Daar wordt het alleen maar nog lekkerder van!
   Bedankt voor je reactie, groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht