Japanse ramen

Yesss gelukt! Onlangs heb ik de Japanse noedelsoep ramen helemaal from scratch gemaakt en dat was me toch lekker! Ramen is een reuze populaire Japanse noedelsoep met groente, vlees, vis of kip, afgetopt met een ei. Ik maakte een eigen versie van deze Japanse maaltijdsoep. De groente heb ik gegrild of gebakken in sesamolie voor extra smaak. Alleen dat al is erg lekker! Verder heb ik zelfgemaakte kippenbouillon gebruikt als basis en deze verder op smaak gebracht met o.a. gember, five spice en sojasaus. Verdere ingrediënten voor deze Japanse ramen zijn een halfzachtgekookt ei, vezelrijke spaghetti i.p.v. noedels en sticky gebakken kipdijfilet. Het was zoet, zout, kruidig, hartig, een tikje pittig en rokerig, verwarmend en absoluut slurpwaardig! Deze Japanse maaltijdsoep met lekker veel groente is makkelijk om te maken maar het duurt wel even. Maar absoluut de moeite waard!



Ingrediënten voor Japanse ramen
(maaltijdsoep voor 2-3 personen)
Voor de bouillon
700 ml kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
2 dikke tenen knoflook
4 eetlepels sojasaus
2-3 cm gember
1/2 theelepel five spice kruiden
mespunt chili flakes
2 theelepels donkerbruine basterdsuiker
Voor de sticky kip
ongeveer 400 gram kipdijfilets (4 stuks) zonder vel en bot
4 cm geschilde fijngesneden gember
1/2 grote rode peper zonder zaadlijst (fijngesneden)
2 dikke tenen knoflook (geperst)
6 eetlepels ketjap medja
10 theelepels limoensap
2 eetlepels sesamolie
150 ml water
peper en zout
Voor het groente garnituur
1/2 prei (alleen het wit en lichtgroen) in halve ringen
2 x bospeen (geschild en in schijfjes)
100 gram kastanjechampignons
1 maiskolf gegrild en afgekoeld
1 schijf spitskool (gegrild, afgekoeld en fijngesneden) *
verder nodig
100 gram noedels naar keuze (bijvoorbeeld soba noedels, ik gebruikte vezelrijke spaghetti)
sesamolie
1 ei per 2 personen
peper en zout
eventueel nog afmaken met
gerookte sesamzaadjes
fijngesneden bosui
* ik heb een schijf van ongeveer 1.5cm dik afgesneden van het middelste deel van een spitskool, ingevet met wat olijfolie en rondom gegrild in een hete grillpan
Japanse ramen recept
1. Begin met het maken van de bouillon. Plet de knoflook en snijd de ongeschilde gember in schijfjes. Doe ze samen met de five spice kruiden, suiker, sojasaus en chili flakes bij de kippenbouillon + 300 ml water en breng aan de kook. Kook de bouillon een half uur zachtjes en zeef hem dan. Zorg dat de soep gloeiend heet is als je hem wilt gaan serveren.
2. Snijd de kip in stukjes van 2-3 cm. Dep de kip droog met wat keukenpapier. Bak de kip rondom goudbruin aan in sesamolie. Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg de ketjap medja, limoensap en het water toe. Kook de saus in tot een wat dikkere kleverige saus. Warm de kip vlak voor gebruik op.
3. Zet de eitjes op in koud water en breng aan de kook. Kook ze zachtjes gedurende ongeveer 3-4 minuten. Laat ze schrikken in koud water en laat ze verder afkoelen. Pel de eitjes en halveer ze vlak voor gebruik. Gaar de noedels of pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Snijd de maiskorrels in repen los van de kolf. Wrijf de maiskorrels los met behulp van je handen. Bak achtereenvolgens (dus apart) in hete sesamolie de groente voor het garnituur en kruid ze tijdens het bakken naar smaak met peper en zout. Verdeel alle groente over diepe soepkommen. De gegrilde groente bak je niet meer in sesamolie.
Serveren: verdeel de gare noedels of pasta over de soepkommen. Leg een half ei in elke soepkom. Schenk de hete bouillon erover. Verdeel de sticky kip over de kommen en garneer desgewenst met bijvoorbeeld gerookte sesamzaadjes en fijngesneden bosui. Serveer meteen.
Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar