Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel

17 april 2018Dagmar
Blog post

Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel. Het is bepaald geen geheim en met zo’n blognaam mag wel duidelijk zijn dat ik gek ben op van alles met paddenstoelen en truffels. Ik besloot mijn liefde voor hummus en paddenstoelen te combineren. In een foodie flow bakte ik wat gemengde paddenstoelen goudbruin in wat geklaarde boter, olijfolie, knoflook, peper en zout. Dat alleen al vind ik ontzettend lekker. Ongeveer de helft van de paddenstoelen pureerde ik fijn met mijn lievelings hummus en een beetje truffelolie. Ik garneerde de paddenstoelen hummus met de achtergehouden paddenstoelen voor extra smaak en textuur. Het lekkerste is deze hummus met paddenstoelen als je hem een nachtje (afgedekt) in de koelkast bewaard zodat de smaken lekker op elkaar kunnen intrekken. Sprenkel nog wat truffelolie over de hummus vlak voor het serveren en garneer met wat verse blaadjes tijm.  Al die smaken passen perfect bij elkaar. Héérlijk op brood, toast en crackers. Leuk en origineel als onderdeel van je lunch, als voorgerecht met gegrild brood en als bijzonder borrelhapje. 

Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel
Lekker: besmeer een lekker dik stuk (met wat olijfolie gegrild) brood met deze paddenstoelen hummus en garneer met de achtergehouden paddenstoelen. Vertruffelijk!

Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel
Als je net zoals ik van paddenstoelen en hummus houdt dan is deze hummus the way to go! 

Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel
Bonus: door de basis van hummus krijg je alvast wat groente binnen. Mocht je geen roomboter willen gebruiken dan kun je de paddenstoelen ook in olijfolie bakken. Op die manier maak je er eenvoudig een vegan hummus met paddenstoelen van. 

Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel
Schep de hummus met paddenstoelen in een mooi schaaltje, garneer met achtergehouden gebakken paddenstoelen, verse tijm en truffelolie. Supermooi om op tafel te zetten en nog eens hartstikke origineel ook!

Ingrediënten voor hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel
200 gram gemengde paddenstoelen
(bijv. een mix van kastanjechampignons, oesterzwammen, gewone champignons en shiitake)
olijfolie en geklaarde boter (of roomboter)
1 teentje knoflook
200 gram van jouw favoriete hummus
peper en zout
om het af te maken: wat peper en zout naar smaak, truffelolie met zwarte truffel van goede kwaliteit en wat verse blaadjes tijm

Verder heb je een staafmixer en wat keukenpapier nodig.

Hummus met paddenstoelen en een vleugje truffel recept
1.  Veeg waar nodig de paddenstoelen schoon met een stukje keukenpapier. Halveer grote exemplaren van de oesterzwammen, snijd de (kastanje)champignons in schijfjes (kleine exemplaren laat je heel) en halveer de shiitake. Verhit wat geklaarde boter en olijfolie met het hele teentje knoflook. Bak de paddenstoelen en het teentje knoflook lekker goudbruin en kruid met peper en zout naar smaak.

2. Houd van elke soort paddenstoelen enkele mooie exemplaren in verschillende grootte achter. Pureer de rest (ook de knoflook) met de hummus. Breng verder op smaak naar wens met peper en zout en een beetje truffelolie (niet teveel, je wil de paddenstoelen en hummus blijven proeven). Schep de hummus in een schaaltje en garneer met de achtergehouden paddenstoelen. Garneer vlak voor het serveren met wat verse blaadjes tijm en een beetje truffelolie.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht