Hotteok: Koreaanse gevulde pannenkoekjes

25 oktober 2020Dagmar
Blog post

Enthousiast geworden door de aanstekelijke en smakelijke verhalen van een jonge wereldreizigster maakte ik hotteok: Koreaanse gevulde pannenkoekjes. Typisch Koreaans street food met allerlei lekkere vullingen. Ik maakte traditionele hotteok met een zoete vulling van in dit geval basterdsuiker, kaneel en gehakte chocolade pinda’s. De suiker smelt tijdens het bakken en wordt een heerlijke siroop. De wat dikkere stevigere pannenkoekjes worden gebakken in hete olie en dat lekker! Geen wonder dat dit een erg populair Koreaans street food gerechtje is!

Hotteok (spreek uit als hotdog met een k op het eind) zijn lekkere wat dikkere pannenkoekjes met in mijn versie een vulling van gesmolten donkerbruine basterdsuiker, kaneel en gehakte chocolade pinda’s.
Je maakt deze zoete Koreaanse pannenkoekjes met een dikker bijna deegachtig beslag. Ik nam het recept van dit You Tube filmpje als uitgangspunt maar voegde een stuk meer bloem toe om de consistentie van het beslag/deeg in dit filmpje te krijgen.
Aan de vulling gaf ik een kleine eigen draai: in plaats van noten voegde ik grof gehakte chocolade pinda’s toe. Daarnaast bestaat mijn vulling uit donkerbruine basterdsuiker en kaneelpoeder.
Omdat het dikke beslag/deeg erg plakkerig is bestuif je het werkblad (en je handen) met een ruime hoeveelheid bloem. Nadat je het deeg in gelijke stukken hebt verdeeld, druk je het plat en verdeel je de vulling erover. Druk de vulling een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Vouw de hotteok dicht en leg hem met de dichtgevouwen kant in de hete olie.
Het eindresultaat! Na het omdraaien in de pan druk je de pannenkoekjes meteen plat met een spatel. Zo krijg je wat dikkere meer broodachtige pannenkoekjes. Je kunt ze warm eten maar koud vind ik ze ook zalig.
En dat heeft alles met die lekkere vulling te maken! Als je hier je tanden in zet dan..oooomff!

Ingrediënten voor hotteok
(voor 8 kleine pannenkoekjes)

voor het deeg (houd rekening van een rijstijd van 1 uur)

350 gram bloem
250 ml warm water
2 theelepels gedroogde gist
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1/2 theelepel zout
1 eetlepel plantaardige olie

voor de vulling
90 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
3 eetlepels chocolade pinda’s (grof gehakt)

verder nodig
huishoudfolie
plantaardige olie
extra bloem
spatel

Hotteok recept
1. Meng in een grote kom het warme water met de gist, suiker, zout en olie. Doe de bloem erbij en meng tot een dik kleverig beslag dat een samenhangend deeg vormt. Dek de kom af met plastic folie en laat een uur rijzen. Na een uur is het deeg/beslag ongeveer verdubbeld. Druk het deeg/beslag plat en laat nog 10 minuten staan. Maak ondertussen alvast de vulling door alle ingrediënten hiervoor te combineren.

2. Bestuif het werkblad (en je handen!) met flink wat bloem en stort het deeg/beslag erop. Verdeel het deeg/beslag in 8 gelijke stukken. Druk elk stukje plat, verdeel per hotteok ongeveer 2 eetlepels vulling en druk dit plat. Vouw dicht en bak de hotteoks in porties in hete olie. Leg de hotteok met de dichtgevouwen kant in de pan en draai en hem na ongeveer 30 seconden om. Druk het pannenkoekje dan meteen plat met behulp van een spatel. Bak rondom goudbruin.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht