Heerlijke salade met sous-vide kip

2 mei 2021Dagmar
Blog post

Een salade hoeft echt niet saai te zijn of je het gevoel te geven dat je op dieet bent. Sterker nog, deze heerlijke salade met sous-vide kip wil ik elke week wel eten! Wat maakt deze salade zo lekker? Allereerst is dat de heerlijk malse kipfilet die ik sous-vide heb bereid en lekker op smaak heb gebracht met Portugese kipkruiden. Verder heb ik heerlijke brosse Parmezaan croutons van zuurdesembrood gebakken met olijfolie en zeezout. Die crunch, oomff! Met een dunschiller heb ik wat dikke flakes gesneden van een stuk Parmezaan, nog lekkerder dan geraspte kaas omdat je meer kaas proeft. Verder gemarineerde tomaatjes (hellooh umami), frisse komkommer en de dressing op basis van mosterdmayonaise maakt deze salade helemaal af. Eigenlijk zo lekker, dat ik hem bij een etentje best als voorgerecht zou serveren!

Heerlijke sous-vide kip met Portugese kruiden. Je kan de kipfilet natuurlijk ook gewoon gaar bakken in een pan of lekker grillen.
Heb je weleens zelf croutons gemaakt? Ideaal om brood dat niet meer vers is op te maken en zoveel lekker dan kant-en-klaar croutons. Ik ben dol op deze croutons van zuurdesembrood met Parmezaan, zeezout en lekkere olijfolie en ze zijn makkelijk om te maken!
Hemels dit. Serveer deze salade als voorgerecht voor twee of als hoofdgerecht / maaltijdsalade voor 1 persoon. In het onwaarschijnlijke geval dat je restjes over hebt is het ook nog eens een lekkere lunch!
Zin om deze heerlijke salade te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor heerlijke salade met sous-vide kip
(salade / voorgerecht voor 2 personen of hoofdgerecht voor 1 persoon)

1 (biologische) kipfilet (ongeveer 150 gram)
1 theelepel Portugese kipkruiden (kruidenmix verkrijgbaar in de supermarkt)
100 gram babyspinazie
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
gemarineerde tomaatjes
gehalveerde schijfjes komkommer
Parmezaan van een stuk
peper en (zee)zout
een beetje vloeibare boter

voor de mosterddressing
2 opgehoopte eetlepels mosterdmayonaise (pot, supermarkt) + 2 opgehoopte eetlepels fritessaus verdund met een scheutje koud water

voor de brosse Parmezaan croutons
1 snee zuurdesembrood in wat grotere stukjes gesneden
geraspte Parmezaan van een stuk
extra vierge olijfolie
zeezout

verder heb je een rasp, dunschiller, sous-vide staaf, vacuüm zakken, een sous-vide bad en een vacuüm apparaat nodig

Heerlijke salade met sous-vide kip recept
1. 
Verwarm het waterbad voor op 63 graden. Dep de kip droog en kruid met de Portugese kipkruiden en een snufje zout. Doe de kip in een sous-vide zak met een klein beetje vloeibare boter en trek deze vacuüm. Leg de kip 1.5 uur in het waterbad van 63 graden. Houd de kipfilet warm als je hem graag warm wil gebruiken. Koud is deze kip ook heerlijk en ik maak hem vaker als mealprep de dag van tevoren zodat ik deze heerlijke salade na een drukke dag snel op tafel kan zetten. De croutons maak ik dan ook de dag van tevoren (bewaar ze dan in een goed afgesloten doosje). Snijd vlak voor gebruik de kip in schuine plakjes.

2. Als je de kip warm wilt eten dan kun je de croutons het beste maken terwijl de kip baddert. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Doe de stukjes zuurdesembrood in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rasp Parmezaan over de croutons en kruid met zeezout. Hussel door elkaar. Bak de croutons in de oven totdat ze lekker bros zijn. Proef of ze naar smaak zijn en kruid zo nodig met wat extra zout.

3. Meng alle ingrediënten voor de dressing tot de gewenste consistentie.

4. Verdeel de babyspinazie over twee borden en kruid met peper en zout. Lepel vlak voordat je gaat serveren de dressing over de spinazie. Schik de plakjes kip bovenop. Voeg achtereenvolgens toe: geroosterde pijnboompitten, komkommer en gemarineerde tomaatjes. Snijd m.b.v. de dunschiller flakes van het stuk Parmezaan. Eindig met de croutons zodat ze nog lekker bros zijn als je ze eet. Eet smakelijk!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht