Heerlijke romige aspergesoep

24 april 2021Dagmar
Blog post

Als kind was ik dus echt geen fan van witte asperges maar hoe anders is dat als volwassene. Je begrijpt, als Limburgse en inmiddels asperge liefhebber mag een heerlijke romige aspergesoep recept niet ontbreken op mijn foodblog, mmm!

Ingrediënten voor heerlijke romige aspergesoep
(voor ongeveer 1.5 liter soep)
ongeveer 800 gram asperges
1 liter kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
1 fijngesnipperde ui
200 ml kookroom
75 gram vloeibare bakboter
wat suiker
peper en zout

voor de roux
40 gram bloem en 40 gram vloeibare bakboter

Suggesties: erg lekker in deze soep zijn bijvoorbeeld reepjes lekkere ham, uitgebakken bacon, gerookte zalm snippers en reepjes hardgekookt ei. Zalig!

Variatietip met dit aspergesoep recept als basis. Een torentje van groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven (in stukjes gesneden), daarop een paar grote gebakken gamba’s met kervel en dragon, afgetopt met wat plakjes gegrilde tonijn. De tonijn heb ik gekruid met zout en szechuanpeper. Eromheen wat van de aspergesoep. Leuk om er aan tafel bij te schenken. In de soep heb ik wat van de olie met dragon en kervel gedruppeld waar ik de gamba’s in heb gebakken. Tenslotte nog lekkerder met wat getoast brioche brood.
Nog een variatie tip: gekarameliseerde venkel + ui, gebakken gamba’s met daarop een carpaccio van coquille met wat fleur de sel en Italiaanse olijfolie van mooie kwaliteit. Schenk de aspergesoep er desgewenst bij aan tafel.

 Heerlijke romige aspergesoep recept
1. Snijd ruim een cm af van de onderkant van de asperges en gooi deze weg. Schil de asperges. De schillen heb je voor dit recept niet nodig. Snijd de topjes eraf en bewaar deze tot verder gebruik in de koelkast. Snijd de rest van de asperges in gelijke stukjes van ongeveer 1 cm.

Tip: in dit artikel kun je allerlei handige tips lezen voor het bereiden van asperges.

2. Bak de ui zacht en glazig in de boter zonder te kleuren. Voeg de in stukjes gesneden asperges toe en kruid met peper, zout en een klein beetje suiker. Bak ongeveer 5 minuten.

3. Maak ondertussen de roux: hiervoor smelt je de boter in een soeppan, en voordat deze verkleurt, roer je de bloem er in één keer door. Er ontstaat als het goed is nu een soort papje. Laat de roux op laag vuur onder voortdurend roeren in een paar minuutjes gaar worden (deze begint dan i.p.v. zurig zoet te ruiken. Schenk al roerend vervolgens steeds een beetje kippenbouillon onder de roux. Als de bouillon helemaal is opgenomen, giet je weer opnieuw een kleine hoeveelheid vloeistof erbij. Blijf roeren. Herhaal dit tot alle bouillon op is. Er is nu als het goed is een gebonden soep ontstaan.

4. Doe de ui en asperges bij de gebonden soep en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken (af en toe roeren) en pureer hem dan met de kookroom. Kruid naar smaak met peper en zout. Verwarm de achtergehouden asperge topjes nog ongeveer 5 tot 10 minuten mee. Verrijk de soep desgewenst met een van de hierboven genoemde suggesties en dien hem op.

Geniet ervan, Dagmar

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht