Hartige filodeeg taart met asperges en bacon

24 april 2021Dagmar
Blog post

Met het net geopende aspergeseizoen kan dit meadje haar hart ophalen. Deze keer heb ik een lekker recept voor jullie om hartige taart met asperges te maken! De vulling van de filodeeg taart bestaat uit de lekkere combi van o.a. witte asperges, bacon, ui, ei en kaas. In plaats van bacon zou je desgewenst plantaardige spekjes kunnen gebruiken. Zo zet je eens asperges op een andere en verrassende manier op tafel!

De basis van dit recept is een filodeeg taart bodem.
De vulling van de filodeeg taart bestaat uit de lekkere combi van o.a. witte asperges, bacon, ui, ei en kaas. In plaats van bacon zou je desgewenst plantaardige spekjes kunnen gebruiken.
Je bakt de hartige taart ruim een half uurtje in de oven totdat hij er zo uit ziet,
Zowel warm als koud erg lekker!
Zin om deze hartige taart met asperges te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor 1 hartige filodeeg taart met asperges en bacon
ongeveer 400 – 500 gram witte asperges
4 vellen filodeeg (ontdooid)
1 grote rode ui
50 gram bacon flakes
4 eieren
ongeveer 2 eetlepels crème fraiche
125 gram geraspte mozzarella + extra om af te toppen
vloeibare boter
peper en zout

Verder heb je een taartvorm nodig. Ik gebruikte een aardewerken taartvorm met een diameter van 28 cm.

Hartige filodeeg taart met asperges en bacon recept
1. 
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Vet de bakvorm in met wat vloeibare boter. Snijd ruim een centimeter van de onderkant van de asperges en gooi deze weg. Schil de asperges en gooi de schillen weg. Snijd de asperges in stukjes van 2-3 cm. Stoom de asperge stukjes 5 minuten. Bewaar de ontdooide filodeegvellen tussen een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.

2. Snijd de ui in halve ringen en karameliseer licht in wat vloeibare boter. Bak de bacon flakes kort mee (die zijn al gaar dus dat hoeft maar heel even). Kruid met peper en zout. Haal van het vuur en voeg de gestoomde asperges toe. Meng alles goed.

3. Roer de eieren los met ongeveer 2 eetlepels crème fraiche. Voeg 125 gram geraspte mozzarella toe. Kruid met peper en zout.

4. Leg een filodeegvel in de bakvorm en laat een paar centimeter over de rand steken (zoals op de foto). Vet licht in met wat vloeibare boter. Herhaal tot alle vellen op zijn en de bodem van de taartvorm geheel is bedekt. Sla na elk vel de vochtige theedoek dicht om uitdrogen en scheuren te voorkomen.

5. Verdeel het asperge-ui-bacon mengsel gelijkmatig over de bodem van de taartvorm met filodeeg. Schenk het ei-kaasmengsel hierop. Bestrooi met wat extra mozzarella. Vouw de uitstekende filodeeg rand naar binnen en vet deze licht in met wat vloeibare boter.

6. Bak de hartige taart met asperges ongeveer 35 – 40 minuten in de oven of totdat het filodeeg mooi goudbruin is en de vulling gestold is. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem in stukken snijdt. Warm maar ook koud lekker.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht