Haring tartaar

23 april 2016Dagmar
Blog post

Maatjesharing met uitjes. Hollandser kan bijna niet! Toen ik een net-even-anders receptje wilde bedenken met haring kwam ik al snel op het idee voor deze haring tartaar. Ik sneed kleine blokjes van de maatjesharing en bracht deze op smaak met wat fijngesneden sjalot, augurk en kappertjes. Het sausje maakte ik op basis van light mayonaise, worcestersaus, tabasco en mosterd. En lekker dat deze haring tartaar was! Ik heb hem dus maar meteen voor jullie uitgewerkt. Haring tartaar met de lekkere bijpassende smaakjes van sjalot en augurk maar totaal anders door de bereiding en presentatie.  Een heel lekker en bijzonder voor- of tussengerecht, bijvoorbeeld in een vismenu.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-62.jpg
Op deze foto zie je hoe ik de haring tartaar van de foto heb samengesteld: ik gebruikte hiervoor twee formaten serveerringen (of gebruik koekjes uitstekers)  en vulde hiertussen de haring tartaar. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-54.jpg
Hollandse nieuwe met een twist: deze haring tartaar smaakt heerlijk door de traditionele smaken van haring met ui maar ook weer anders door hem als tartaar op smaak te brengen en te serveren.  Door de haring tartaar mooi te garneren zet je een lekker en bijzonder gerechtje op tafel. Ik vind het garneren met eetbare bloemen zo ontzettend leuk en word er spontaan vrolijk van, jij ook?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-64.jpgLijkt het je leuk om deze haring tartaar te maken? Lees dan snel verder.

Dit heb je nodig voor 1 persoon (voor- of tussengerecht)
1 maatjesharing van ongeveer 60 gram (gekaakt, gepekeld, gefileerd en zo nodig ontdooid)
ongeveer een kwart tot een half klein sjalotje (zeer fijn gesnipperd)
1 augurkje (zeer fijn gesnipperd)
1/4 theelepel kappertjes (grof fijngehakt)
wat gedroogde peterselie
een snufje fijngemalen zwarte peper en een snufje fleur de sel

Voor het sausje heb je nodig
1 eetlepel (light) mayonaise
1/2 theelepel worcestersaus
2-3 drupjes tabasco
1/4 theelepel mosterd
snufje selderijzout

Om op te maken en te garneren: serveerringen in verschillende formaten, eetbare bloemen en cress

Voor erbij: een stukje krokant geroosterd brioche of zuurdesembrood

Haring tartaar recept
1. Meng de ingrediënten voor de saus in een kom.

2. Verwijder zo nodig het stukje staart van de haring en gooi dit weg. Snijd de haring in kleine gelijke blokjes. Voeg toe aan de kom met een deel van de fijngesnipperde sjalot, augurk en kappertjes. Meng alle ingrediënten voorzichtig. Proef en voeg zo nodig wat meer sjalot toe (en/of overige ingrediënten) en breng verder op smaak met peterselie, zwarte peper en fleur de sel tot de smaak naar wens is.

3. Schep de haring tartaar tussen de serveerringen en druk voorzichtig aan met de bolle kant van een theelepeltje of cocktailstamper. Verwijder de serveerringen en garneer de haring tartaar naar wens. Serveer meteen.

Er staan nog meer lekkere recepten met vis, schaal- en schelpdieren op vertruffelijk. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op social media!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

Comment ReplyCancel Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht