Hard rock sweet chili

21 augustus 2014Dagmar

Afgelopen week aten we deze sweet chili bereid door m’n schoonvader Leo. Leo is een fervent muziekliefhebber, en dan met name van de wat zeg maar – steviger- muziek. Dit gerecht past echt bij hem: stevige mannenkost maar met een vriendelijke touch. Vandaar de naam van dit recept: Hard rock sweet chili. Zoet dankzij de bijzondere combinatie van een klassieke chili met gehakt, ui en paprika met ananas. Lekker comfort food voor deze herfstachtige en frisse augustusmaand, en eenvoudig om te maken.

icon-clock-o 45 minuten
icon-group 4-6 personen

Ingredienten
1200 gram rundergehakt
6 paprika’s in verschillende kleuren, in stukjes
3 grote uien, gesnipperd
1 pot grote, en 1 pot kleine bruine bonen
3 grote lepels zilveruitjes
1/2 verse ananas, in stukjes
klein blikje tomatenpuree
wat citroensap, chilipoeder, ketjap manis, curry, suiker of stevia en ketchup naar smaak
wat maizena om te binden

Bereiding

1. Bak het gehakt rul. Voeg de gesnipperde uien toe en bak totdat ze glazig zijn.
2. Breng het gehakt op smaak met chili poeder, een behoorlijke scheut ketjap manis, curry en ketchup. Proef of het gehakt qua scherpte en smaak naar jouw wens is, en pas dit eventueel aan. Voeg de stukjes paprika toe. Temper de hitte van de pan en doe het deksel erop. Laat het geheel op een laag pitje pruttelen. Houd je van zachte paprika dan laat je het gerecht wat langer stoven, houd je van paprika’s met nog wat bite dan stoof je het gehakt-ui-paprika mengsel een paar minuutjes en proef je tussendoor een paar keer.
3. Als de smaak en textuur naar wens is, voeg je de zilveruitjes toe en de ananas toe, samen met de tomatenpuree.
4. Voeg de bonen, met vocht, toe. Het geheel op lage warmte doorwarmen. Als alles goed doorgewarmd is, de chili  verder naar smaak afwerken naar gelang de gewenste scherpte met curry, ketjap manis, ketchup en natuurlijk chili poeder. Leo geeft de tip al deze ingredienten te gebruiken omdat dit de beste smaak geeft.  Maak het iets scherper dan je bedoeling is en haal dan de scherpe kantjes eraf door toevoeging van citroensap en suiker of stevia. De suiker zorgt ook al iets voor de binding. Als je tevreden bent met de smaak dan zet het vuur uit en laat het geheel al roerende afkoelen. Het lekkerste is als je ongeveer een half uur voor het opdienen het geheel weer opwarmt tot het kookt. Dan m.b.v. Maïzena (of ander bindmiddel) het geheel binden tot de voor jouw juiste dikte. Nadat dit gebeurt is even de smaak checken en eventueel weer scherper cq zachter maken.

Serveertips: Dien het hete gerecht op met brood of rijst. Ook lekker met nachos en crème fraîche met gesnipperde bosuitjes.

Bereiding: Leo
Foto: Shutterstock, gesponsord door Instituut Feliz

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht