Handige keuken musthaves: dit zijn mijn favoriete en onmisbare keukenhulpjes

4 april 2018Dagmar
Blog post

In deze post zet ik in samenwerking met Kookexpert mijn favoriete keukenhulpjes voor je op een rij. Als foodie breng ik veel tijd door in de keuken en goed gereedschap is daarbij voor mij echt het halve werk. Wat zijn nou de keukenspulletjes die ik graag gebruik en handig vind? En waarom vind ik ze handig? Nou, lees en kijk  mee zou ik zeggen!

#1 Handige pannenhouders van Kitchengrips
Handige pannenhouders van Kitchengrips
In mijn keukenla lagen – met de nadruk op lagen- tot nu toe stoffen pannenlappen. Dat wil zeggen totdat ik deze rubberen pannenhouders van Kitchengrips ontdekte. Ze zijn hittebestendig tot 260 graden en je schuift ze eenvoudig om de handgrepen van je pannen. Ze zijn water- en vuilafstotend en mogen in het bovenste rek van je vaatwasser. Het nadeel van stoffen pannenlappen vind ik dat ze je ze regelmatig moet wassen. Als ze dan in de was zitten terwijl ik ze nodig grijp ik vaak mis. Dat zal me nu niet meer gebeuren. Zoals je op de foto kunt zien nemen ze ook weinig ruimte in: ze passen prima naast al het andere bestek in mijn keukenla. Met andere woorden: ze zijn functioneel, handig en praktisch. Deze Kitchengrips pannehouders zijn verkrijgbaar voor € 11.95 bij Kookexpert.  Kitchengrips heeft trouwens ook pannenlappen en die zijn mijn volgende favoriete keukenhulpje.

# 2 Multifunctionele Kitchengrips pannenlappen
Multifunctionele Kitchengrips pannenlappen
Deze eveneens rubberen Kitchengrips pannenlappen zijn mijn onmisbare keukenhulpje bij het uit de oven nemen van bijvoorbeeld ovenschalen of om de hete steel van een koekenpan veilig vast te kunnen pakken. Je kan ze ook als onderzetter voor een hete pan gebruiken. Ze hebben dezelfde fijne eigenschappen als zijn broertje de Kitchengrips pannenhouders. En ja, ook deze mogen nadat je ze hebt gebruikt mee in de vaatwasser. Tip: hang ze aan een haakje aan je ovendeur zoals op de foto. Zo heb je ze snel bij de hand als je ze nodig hebt. De achterkant van deze functionele pannenlappen zijn voorzien van kleine bolletjes die zorgen voor extra grip en controle  Die zitten trouwens ook aan de binnenkant van de pannenhouders. De Kitchengrips pannenlappen zijn per twee in verschillende kleuren verkrijgbaar voor € 15.95 bij Kookexpert.

#3 OXO good grips serveertang
OXO good grips serveertang
Deze handige keukentang gebruik ik niet alleen bijna dagelijks om eten te serveren maar ook tijdens het koken! De nylon koppen zijn namelijk ideaal om voedsel te draaien in anti-aanbak koekenpannen. Ze voorkomen krassen in mijn geliefde anti-aanbak pannen. De zijkanten van de tang zijn voorzien van een soort siliconen. Zo doe je je geen pijn als het ijzer van de tang heet is, hij ligt aangenaam in de hand en het zorgt ook nog voor grip. Ik gebruik deze vaatwasserbestendige tang graag om een stukje vlees om te draaien maar deze tang bewijst ook zijn nut bij bijvoorbeeld het grillen van groente. Omdat ik hem zoveel gebruik hangt hij binnen handbereik in mijn keuken. Zoals je op de foto kunt zien heb ik hem daarom boven onze keramische kookplaat hangen. Op vakantie neem ik hem mee, zo vaak en graag gebruik ik deze tang. Dankzij het handige oogje kun je hem makkelijk binnen handbereik ophangen. Hij kan ook op slot zodat hij weinig ruimte inneemt. Deze OXO serveertang is voor €13.95 verkrijgbaar bij Kookexpert. Er zijn verschillende OXO tangen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ook een grote variant. Handig voor bijvoorbeeld grote stukken vlees of diepe pannen.

#4 Digitale kookthermometer van Gefu
Digitale kookthermometer van Gefu
Als ik een groot stuk vlees, gevogelte of vis bereid in de oven dan maak ik eigenlijk altijd gebruik van een digitale kookthermometer. Deze thermometer maakt het mij daarbij heel eenvoudig om bijvoorbeeld mijn gerecht precies op het juiste moment – lees: de juiste kerntemperatuur- uit de oven te halen.  Bovendien hoef ik zo niet aan de hand van het gewicht van het stuk vlees de bereidingsduur te schatten en te berekenen. Het gebruik is heel makkelijk: je steekt de kookthermometer in het midden van het dikste stuk van het vlees en stelt de gewenste kerntemperatuur in. Je kunt prima toe met hele simpele kookthermometers maar er zijn ook digitale kookthermometers waar een aantal kerntemperaturen geprogrammeerd in staan zoals deze van Gefu. De  gebruikersvriendelijke te kiezen programma’s omvatten verschillende garingen (medium rare, well, medium well, medium) voor kip, kalkoen, vis, rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees en hamburgers. Uiteraard liggen de voorgestelde kerntemperaturen voor kip, kalkoen en varkensvlees hoger vanwege de voedselveiligheid. Als de juiste temperatuur wordt bereikt gaat er een alarm af. Mocht de gewenste kerntemperatuur in het programma afwijken van jouw wens dan is handmatig instellen ook mogelijk. Ik gebruik deze kookthermometer ook weleens in de pan als ik zeker wil weten of een gerecht de gewenste garing heeft. Zo zet ik altijd gerechten op tafel die precies goed zijn. En dat is niet alleen veilig maar ook heel lekker. Deze gebruikersvriendelijke Gefu kookthermometer is daarom ook 1 van mijn favoriete keuken musthaves. De Gefu digitale kookthermometer is voor € 41.95 verkrijgbaar bij Kookexpert en wordt in een handige houder en inclusief batterijen meegeleverd. Tip: in de houder zit aan de onderkant een pinnetje waarmee je het apparaatje uitzet en verspilling van de batterijen voorkomt. Ook voorkom je hiermee dat je Gefu leeg is als je hem wilt gebruiken.

#5 Jamie Oliver bakplaat
Jamie Oliver bakplaat
Ik was al een poos op zoek naar een rechthoekje bakplaat met een opstaande rand en ben erg in mijn nopjes met deze van Jamie Oliver. Hij is namelijk voorzien van een anti-aanbaklaag en niet alleen perfect om plaattaarten of een cakerol mee te maken maar ook om groente in te roosteren of een hele vis mee te bereiden. Of wat dacht je van een tray bake? Leg er een verfrommeld en daarna gladgestreken stuk bakpapier in en je kan er bijvoorbeeld een flinke batch hamburgers hartstikke leuk in serveren.  Dus je kunt hem ook nog gebruiken om eten op een leuke manier in te serveren. Hij is bestand tegen maximaal 240 graden en trekt daarom niet krom. Multifunctioneel dus en zoals je waarschijnlijk wel in de gaten hebt houd ik daar van. Deze roestvrij stalen bakplaat van Jamie Oliver is met zijn 39 x 26 centimeter lekker groot, vaatwasserbestendig en voor €22.95 verkrijgbaar bij Kookexpert. Er zit maar liefst 25 jaar garantie op. Mocht deze grote broer net te groot zijn voor jou oven (tip: meten is weten), er is ook een kleinere versie verkrijgbaar.

De keukenhulpjes die ik in dit artikel voor je op een rij heb gezet maken mijn dagelijks koken nog leuker en makkelijker. En dat betekent voor mij dat ik nog meer kookplezier heb. Ik vind ze als enthousiaste hobbykok niet alleen handig, ik kan me ook goed voorstellen dat mensen die niet zoveel in de keuken staan als ik dit echt handige keukenhulpjes vinden. Ben je dus nog op zoek naar echt handige keukenhulpjes of zoek je een cadeautje waar iemand echt wat aan heeft dan hoop ik je hierbij geïnspireerd te hebben. Kijk voor nog meer handige keukenhulpjes op de website van Kookexpert. Uiteraard zijn bij een winkel met zo’n naam nog veel méér geweldige kookspullen te vinden. Bekijken op eigen risico!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!


Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kookexpert. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht