Groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven

5 juni 2016Dagmar
Blog post

Laatst werd ik in het kader van de Culi weken uitgenodigd voor een kookworkshop ‘Puur koken met asperges’ en het NK asperge steken op de Boereblij boerderij in het Gooi. Als Limburgse sprak me dit natuurlijk meteen aan en ik moet ook eerlijk bekennen dat ik een beetje verrast was dat er in het Gooi ook asperges werden geteeld icon-smile-o  Dus je raadt het al; ondanks de flinke reisafstand stapte ik op een zaterdag in de auto en reed richting Blaricum. Tussen de veelal prachtig gerenoveerde voormalige boerderijtjes omzoomd door groene laantjes die zò in de serie ‘Gooische vrouwen’ hadden kunnen schitteren ligt de van een rieten dak voorziene Boereblij boerderij van boerin Mariëlle.

Tijdens de kookworkshop gingen we aan de slag met een aantal verrassende asperge gerechten: een heerlijke asperge crème soep, gegrilde groene asperges met olijfolie en zeezout en een asperge salade gecombineerd met crème fraîche en mierikswortel. Eenmaal thuis maakte ik de volgende dag opnieuw de gegrilde groene asperges. De groene asperges worden bereid in de oven met wat olijfolie en zeezout. Dat is alles. Maar wat is dit lekker! De topjes van de groene asperges worden lichtbruin en smaken zelfs licht vlezig. Heel bijzonder! Natuurlijk zijn groene asperges die je bij de boer haalt véél lekkerder dan die uit de supermarkt en dit verschil heb ik tijdens de kook workshop zelf kunnen proeven. Dus haal verse groene asperges in huis als je dit heerlijk gerechtje maakt, het is het ècht waard. En als je een keer in de buurt van de boerderij in Blaricum bent, ga daar dan beslist langs. Maar nu eerst terug naar het receptje voor deze groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven  icon-smile-o

Groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven

Groene asperges met olijfolie en zeezout uit oven recept
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Was de groene asperges en droog ze met een theedoek. Je hoeft ze niet te schillen en bij te snijden. Tenzij ze nog nog niet in de ovenschaal passen.

2. Leg de asperges in een ovenschaal. Hussel de asperges door wat olijfolie totdat ze mooi glanzen bestrooi ze met een beetje zeezout. Schuif de asperges afhankelijk van de grootte  (wat fijnere kleinere) zo’n 15 tot 20 minuten in de oven of totdat de puntjes lichtbruin zijn verkleurd. Houd voor wat grotere dikkere asperges 20-25 minuten aan ongeveer. Serveer meteen.

Serveertips: een stukje gebakken zalm (of coquilles) met wat gebakken krieltjes smaken er wonderwel bij. Ik denk dat parmaham en wat lekkere balsamico siroop er ook top bij smaken.

Tips
– Wil je graag meer weten over het kopen, bewaren, schillen en koken van verse asperges? Ik heb deze handige tips voor je op een rijtje gezet.
– Een klassieke saus voor bij asperges is hollandaise saus. Hier lees je hoe je deze gevaarlijk lekkere boter-ei saus maakt.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze white chocolate cheesecake misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk! Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166
Tekst & foto’s: Dagmar
Recept: Boerin Mariëlle van boereblij.nl
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht