Geroosterde aubergine op Italiaanse wijze

7 april 2021Dagmar
Blog post

Deze geroosterde aubergine op Italiaanse wijze is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Het doet me denken aan melanzane alla parmigiana maar wat mij betreft nog net wat lekkerder door de combinatie van de lekkere smaken en verschillende texturen van geroosterde aubergine met o.a. pesto, tomaat, parmezaan en pijnboompitten! Heerlijk om met stukjes focaccia te serveren die je in de lekkere saus dipt! Een vegetarisch toppertje dit!

Aubergine met lekkere Italiaanse smaakmakers zoals kruidige tomatensaus, zoete cherrytomaatjes, groene pesto, lekkere olijfolie, verse basilicum, geroosterde pijnboompitten en lekkere op smaak gebrachte ricotta. Een lekker vegetarisch hoofdgerecht waarmee je vegetarische gasten blij zult verrassen (maar ook jezelf)!
Zin om dit lekker en kleurrijk vegetarisch gerecht in de kleuren van de Italiaanse vlag te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor geroosterde aubergine op Italiaanse wijze

per persoon
1 aubergine
peper en zout
olijfolie

voor de tomatensaus
1 klein rood uitje (gesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
1/4 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
100 ml frito

voor de ricotta saus
100 gram ricotta
25 gram geraspte Parmezaan van een stuk
1 theelepel geroosterde pijnboompitten
een paar blaadjes verse munt

om af te toppen
een paar gehalveerde zoete cherry tomaatjes
wat verse basilicumblaadjes
wat groene pesto (liefst zelfgemaakte pesto)
wat Parmezaan flakes (met een dunschiller gesneden van een stuk Parmezaan of gekocht)
wat lekkere olijfolie
wat geroosterde pijnboompitten

voor erbij
wat focaccia (aanrader: de koelverse met mozzarella!)

verder nodig
een bakplaat met aluminiumfolie en een staafmixer

Geroosterde aubergine op Italiaanse wijze recept
1. 
Verwarm de oven (electrische oven) voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met wat aluminiumfolie. Spoel de aubergine af en dep droog. Prik met de punt van een scherp mes voorzichtig rondom in de aubergine en vet in met wat olijfolie. Vet de aluminiumfolie ook licht in. Leg de aubergine hierop en rooster 45 minuten in de oven.

2. Maak ondertussen de 2 sauzen. Voor de tomatensaus bak je het gesnipperde uitje glazig in wat olijfolie. Bak de geperste knoflook en kruiden 2-3 minuten mee. Voeg de frito toe. Proef of hij op smaak is en kruid naar wens bij. Warm de saus opnieuw op als de aubergine bijna klaar is. Voor de ricotta saus pureer je alle ingrediënten met behulp van een staafmixer en kruid je naar wens af met peper en zout. Vlak voordat de aubergine klaar is spreid je de ricotta saus over een bord. Verwarm de focaccia volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd in stukjes.

3. Schik de geroosterde aubergine op het bedje van ricotta. Snijd de aubergine open zoals een gepofte aardappel, spreid een beetje open en kruid de binnenkant met wat peper en zout. Verdeel de warme tomatensaus over de aubergine en de rest van het bord. Top af met de rest van de ingrediënten en serveer met stukjes focaccia. Smullen maar!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht