Gerookte zalm met biet en radijs

10 april 2019Dagmar
Blog post

Gerookte zalm met biet en radijs: de combi van de vette gerookte vis, radijs, romige ietwat mosterdachtige mierikswortelcrème, aardse biet, frisse yuzu en limoen maken dit mooi voorgerecht tot een lekkere smaakcombinatie. Ik houd heel erg van vrolijk, uitgesproken en contrasterend kleurgebruik in gerechten en dat komt mooi uit want de natuur heeft de mooiste ingrediënten voor ons. Door prachtige kleurige chioggiabiet, gele biet en watermeloen radijs te gebruiken krijg je een hartstikke mooi gerecht. Ik bedacht dit gerechtje met de tip uit de smaakbijbel om mierikswortel met gerookte vis (zalm in dit geval) te combineren. De rest van het recept volgde toen vanzelf toen ik me bedacht dat ik biet erg lekker zou vinden met de lichte romige mierikswortelcrème op basis van halvanaise. De limoenrasp en in yuzu gemarineerde biet en radijs geven een lekker fris en ietwat zuur tegenwicht tegen het vettige van de gerookte zalm en de romige ietwat pittige mierikswortelcrème. Zei ik al dat ik dit een erg lekkere combi vind? 🙂


Gerookte zalm met biet en radijs: een mooi gerechtje en lekkere smaakcombinatie. Het rode bietenpoeder nam een vriendin voor me mee uit Londen. Mooie knal kleuren, lekkere smaken en een mooi bordje. Kortom ik heb me weer uitgeleefd/gespeeld in de keuken! Die kleuren! De kleuren spatten van het bord af met dit gerecht, ik houd daarvan, jij ook?
Gerookte zalm met biet en radijs
Als je dan ook nog een mooi bordje gebruikt dan weet ik zeker dat degene die je dit bordje voorzet blij verrast en onder de indruk zal zijn. Ook als je dat zelf bent.

Ingrediënten voor gerookte zalm met biet en radijs
(voorgerecht voor 1 persoon)
6 plakjes (biologische) gerookte zalm (ongeveer 75 gram totaal)
een paar plakjes chioggia biet (geschild en dun geschaafd met een mandoline)
een paar plakjes watermeloen radijs (geschild en dun geschaafd met een mandoline)
een paar plakjes gele biet (geschild en dun geschaafd met een mandoline)
yuzu sap
voor de mierikswortelcrème: 1 eetlepel halvanaise gemengd met ongeveer 1/4 theelepel fijn geraspte mierikswortel
1 schoongeboende liefst biologische limoen voor wat limoenrasp

Tip: het is leuk om verschillende kleuren biet en radijs te gebruiken voor dit gerecht. Kijk wat verkrijgbaar is en leef je uit.

– om te garneren: wat cress, eetbare bloemen en eventueel wat rode bietenpoeder

– verder heb je een boterhamzakjes nodig om de toefjes mierikswortelcrème op te spuiten

Gerookte zalm met biet en radijs
Foodie tip: maak culinair de blits en stans mooie rondjes groente van gelijke grootte met de speciale uitsteekvormpjes die je op de foto ziet. Gespot bij Masterchef Australia en een keertje cadeau gekregen. Je kunt er trouwens ook bijvoorbeeld koekjes mee stansen.
Naast lekker en mooi is dit ook nog eens een lekker licht gerecht met een fijne voedingswaarde. Nog meer redenen om er blij van te worden, toch?

Gerookte zalm met biet en radijs recept
Leg de radijs en biet in aparte borden om kleuroverdracht te voorkomen. Doe dit vlak voor het serveren want door het zuur in de yuzu geven de ingrediënten kleur af. Je wilt ook wat bite/textuur houden. Druppel wat yuzu sap over de geschaafde biet en radijs. Schik de plakjes zalm en biet mooi op de bordjes. Doe de mierikswortelcrème in een boterhamzakje en duw de inhoud naar een punt van het zakje toe. Snijd of knip een klein hoekje van het puntje af en spuit enkele mooie toefjes op de bordjes. Zeef eventueel wat rode bietenpoeder over de borden. Rasp wat limoen over de borden. Garneer eventueel met wat cress en een eetbaar bloemetje. Serveer meteen.

Geniet ervan, Dagmar

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht