Gerookte olijfolie zelf maken- food smoker recept

28 februari 2021Dagmar
Blog post

Sinds kort heb ik een food smoker / rookpistool gekocht en 1 van de eerste dingen die ik daarmee maakte was gerookte olijfolie. Ik ben fan van heel veel met een rooksmaakje en ook van heerlijke olijfolie. Dus heb ik ze gecombineerd. Erg leuk om eens te doen en ook een leuk foodie cadeautje!

Voor het koud roken gebruikte ik een rookpistool,rookstolp en een bord met een opstaand randje om zoveel mogelijk rook in aanraking te brengen met de olijfolie. Ik ben nog aan het experimenteren met verschillende soorten rookmot. Ik vond beuken rookmot een hele mooie subtiele rooksmaak geven aan de milde olijfolie die ik het liefste gebruik.
Wat kun je allemaal doen met de gerookte olijfolie? Ik combineerde de olijfolie met olijven gevuld met tonijn. Heel lekker! En bovendien bijzonder en origineel. Luv this!

Ingrediënten voor gerookte olijfolie
100 ml milde olijfolie van goede kwaliteit
beuken rookmot

Verder heb ik gebruikt: een food smoker of rookpistool, een rookstolp en een keukendoek

Gerookte olijfolie recept
Leg de theedoek op het aanrecht (dat helpt om zo weinig mogelijk rook te laten ontsnappen). Schenk de olijfolie in een bord met een opstaand randje en zet dit de op theedoek met de stolp eroverheen. Breng het rookpistool met een beetje rookmot in gereedheid en rook de olijfolie zo’n 5 minuten. Als de stolp mooi is gevuld met rook schakel ik het pistool uit. Als er wat rook ontsnapt zet ik hem weer even aan. Schenk de gerookte olijfolie in een maatbeker en vul een steriele fles met de olie (eventueel m.b.v. een trechter). Je krijgt met de beuken rookmot met 5 minuten een subtiel resultaat wat ik erg lekker vind. Door wat langer te roken zal de smaak wat intensiveren denk ik. Probeer uit wat je smaak is.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
NB: dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht