Geniet van no-nonsense gastronomie bij restaurant De Kolentip

17 december 2018Dagmar
Blog post

In dit verslag vertel ik je graag over mijn bezoek aan gastronomisch restaurant De Kolentip in Maasbracht en waarom je er beslist naar toe moet! Wat ben ik toch een bofkont. Naast mijn leuke baan heb ik het geluk vanwege mijn serieuze maar enigszins uit de hand gelopen hobby met mijn foodblog voor de leukste dingen uitgenodigd te mogen worden. Zo mocht ik laatst op uitnodiging met mijn goede vriendin Kyra aanschuiven bij restaurant De Kolentip in Maasbracht voor een heerlijke gastronomische avond. Wauw, wat hebben we genoten!  Heel graag vertel ik jullie meer over mijn bezoek en waarom ik zo enthousiast ben. Lees en smul mee zou ik zeggen!

bijzonder aperitief bij De Kolentip
Na een vriendelijke ontvangst door het gastvrije, jonge maar duidelijk goed getrainde team van De Kolentip mogen we plaatsnemen aan een tafeltje met uitzicht op de haven. Het interieur is strak, stoer en robuust waarbij de keuze van aardetinten en natuurlijke materialen zorgen voor een warme uitstraling. Geen tafellinnen of franjes, maar wel een uitnodigend gedekte tafel met mooi glanzend glaswerk en niet alledaags servies. De optelsom van de ontvangst en sfeer ademen een informele en toegankelijke vorm van no-nonsense gastronomie uit.

Al snel wordt ons de suggestie gedaan voor dit aperitief op basis van Disaronno, tonic, bitter lemon, Sicilian lemonade met een schuim van blauwe bes. Een zeg maar gastronomische versie van een aperitief met een knipoog naar een gin-tonic. We zijn al meteen onder de indruk en kijken verwachtingsvol uit naar wat de rest van de avond ons gaat brengen. Dat is naast de heerlijke amuse van doperwten kroepoek met een espuma van wortel en even later een kunstig toefje pompoen merengue met hangop en gember waar we mee verrast worden alvast een heel mooi en veelbelovend begin van de avond! Spoiler alert: het wordt alleen maar beter!

Zalm tataki bij De Kolentip
Een gerechtje dat ik al eeuwen wil proeven is zalm tataki. Wat leuk dat deze zalm tataki met verschillende structuren van broccoli, een sesamkoekje, sesamvinaigrette en miso het eerste gerechtje is waar we van mogen genieten! Heel lekker! We hebben een wijnarrangement genomen om het gastronomisch feestje compleet te maken en de Riesling die bij deze zalm tataki wordt geserveerd past er mooi bij. Van het volgende gerechtje vallen we even stil als het voor onze neus wordt gezet.

Structuren van rode biet en appel bij De Kolentip
Wauw! Hier waren wij dus even stil van. Wat een prachtig gerecht. En ik kan je vertellen, niet alleen mooi om te zien. Maar deze kunstige structuren van rode biet met appel waren ook nog eens heel lekker. De gebogen tuile van rode biet heeft een hemelse balans tussen het aardse van de biet en zoet. Het doet me denken aan een van de gerechtjes die ik afgelopen juni bij The Fat Duck at. Daar hoef ik dus niet persé mijn provincie voor uit  icon-smile-o Wat ik verder erg kon waarderen is dat men informeerde naar eventuele (di)eetwensen voorafgaand aan ons bezoek. Met de aangegeven wensen werd heel fijn, moeiteloos en creatief rekening gehouden. Zo kreeg Kyra een smakelijk stukje eend geserveerd bij deze gang en ik een erg lekker stukje wafel zoals je kunt zien op deze foto. Van de begeleidende pinot noir worden Kyra en ik ook allebei blij. Op naar het volgende heerlijke gerechtje!

Structuren van boerenkool met ras-el-hanout bij De Kolentip
Alle gerechtjes waren heerlijk, maar dit was een van mijn favorieten deze avond: allerlei structuren van boerenkool in combinatie met ras-el-hanout. Ook hier zien we weer een veelvoud van vernuftige keukentechnieken en proeven we uitgekiende verfijnde smaakcombinaties. Op de bodem van het mooie bord ligt een croute van boerenkool op smaak gebracht met ras-el-hanout, boter en Parmezaan. Ik meen ook nog iets gerookts te proeven en de hele combinatie tilt dit gerechtje voor mij naar een nog hoger niveau. Wat geweldig lekker. De roullade van boerenkool, crème met ras-el-hanout, de gekonfijte aardappel, het Parmezaankoekje, de gehakte geroosterde walnootjes en de bijzondere flavour sprout die je in het midden bovenop ziet liggen zorgen voor een heerlijke umami smaakexplosie. Zo wil ik voortaan boerenkool eten  icon-smile-o  Wat een talent hier in de keuken! De bijpassende viognier? Ook al zo lekker.

Wildzwijn op een bedje van kiemgroente bij De Kolentip
Nog zo’n heerlijke smaakcombi: prachtig gegaard wildzwijn op een bedje van kiemgroente, spruitjes van de bbq, crème van aardpeer, boterige zoete aardappelpuree, stoofpeer en een krokantje van peperkoek. Een héérlijk winters gerechtje perfect passend bij het seizoen met ingrediënten die nu op hun best zijn. Dat zie, ruik en proef je.

Dessert van allerlei structuren van appel bij De Kolentip
Hoewel we echt meer dan voldaan zijn na al die heerlijke gerechtjes en bijpassende wijnen kunnen we het dessert gewoonweg niet weerstaan. Uit het mooi opgemaakte bord stijgen heerlijke geuren van beurre noisette, noga en vers gebakken roomboterkoekjes op. Deze verschillende structuren van appel vinden niet alleen nog een laatste plekje in onze magen maar ook in ons hart. Dit was mijn tweede favoriete gerecht van de avond 

Wil jij ook een heerlijke avond genieten en gastronomisch verwend worden bij De Kolentip?
Het mag duidelijk zijn. Ik ben onder de indruk. Mijn verwachtingen zijn overtreft en ik raad je een bezoek van harte aan. Er waren een aantal gerechtjes die ik lekkerder vond dat in sommige sterrenrestaurants. Na mijn bezoek aan De Kolentip wil ik nu ook heel graag een bezoek brengen aan het onlangs tweede geopende restaurant van de eigenaren van De Kolentip genaamd G7 in het sfeervolle centrum van mijn hometown Sittard. Ik kan niet wachten!

Restaurant De Kolentip
Tipstraat 8 Maasbracht
Telefoonnummer: 0475- 55 91 33

E-mail: info@kolentip.nl
Instagram: kolentip 

Website: kolentip.nl

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Ik werd uitgenodigd om dit restaurant te eten en schreef er dit artikel. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht