Geïnspireerd koken met De smaakbijbel

21 januari 2019Dagmar
Blog post

Als foodie ben ik altijd op zoek naar nieuwe, lekkere en verrassende smaakcombinaties. Hoewel de overbelaste plank met kookboeken al langer luidkeels protesteert kan ik het niet laten af en toe toch een nieuw kookboek te kopen. Ik ben dol op de mooie foto’s van de veelbelovende gerechten en de bijbehorende inspiratie. Ik heb bijna overal wel in huis kookboeken en -magazines liggen. Zelfs op mijn nachtkastje. Toen ik weer eens online aan het neuzen was naar mijn nieuwste toekomstige aanwinst stuitte ik op ‘De smaakbijbel’ van Niki Segnit. Nieuwsgierig las ik in de beschrijving  dat het boek een indeling bevat van ingrediënten naar smaakfamilies. Daarmee zou schrijfster Niki inzichtelijk maken waarom sommige smaken en ingrediënten goed bij elkaar passen. Of juist niet. Als voorbeeld werd de klassieke combinatie van lamsvlees met munt gegeven. Maar ook minder bekende en voor de hand liggende combinaties zou je kunnen ontdekken in dit boek. Daarmee leek de smaakbijbel tegemoet te komen aan mijn kookboekenhonger. Of liever gezegd mijn behoefte aan know-how qua smaakcombinaties en inspiratie. Met de cadeaukaart die ik voor Kerst kreeg bestelde ik de smaakbijbel. Ik vertel je in deze review graag meer over dit bijzondere boek!

Hoe kun je de smaakbijbel gebruiken?
De smaakbijbel kan je gebruiken als een soort naslagwerk en kookkompas waarin allerlei lekkere en verrassende smaakcombinaties staan opgenomen. Ik heb op een dag gekeken wat ik in huis had en vervolgens in de smaakbijbel lekkere smaakcombi’s opgezocht. Aangezien ik nog een vergeten doosje champignons in de koelkast vond die echt op moesten besloot ik dit ingrediënt als uitgangspunt te nemen. Achterin de smaakbijbel is een index op ingrediënt opgenomen en onder paddenstoel kon ik de bijbehorende smaakfamilie vervolgens makkelijk opzoeken. Toen gebeurde er iets leuks. Bij het lezen over de smaakcombinatie van paddenstoelen met bijvoorbeeld tijm, ui en knoflook en kreeg ik zowel een ‘aha erlebnis’ als een déjà-vu. Deze smaakcombinatie had ik al eens eerder gemaakt en vond ik erg lekker. Ik bedacht me dat ik nog eieren had en daardoor kwam ik op het idee om een frittata te maken met de champignons en de tijm, ui en knoflook die ik ook in huis had. Als vanzelf ging ik vervolgens snel na wat ik nog in huis had. Hee, de prei die 1 plus 1 gratis was…en het zachte Franse kaasje wat met Kerst niet op was gegaan. Mm, had ik niet ook nog wat gerijpte harde geitenkaas… Voor ik het wist had ik ter plekke een gerecht bedacht dat zich als een lopend vuurtje verspreidde in mijn hoofd. Ook leuk om sprongetjes te maken van de ene smaakfamilie naar de andere terwijl je de smaken verbindt met hulp van de smaakbijbel.  Zo sla je als het ware een brug tussen verschillende smaakfamilies en krijg je geen familievete a la Romeo en Julia maar eerder een gerecht met een lovestory a la de plots van schrijver Nicholas Sparks (bekend van o.a. The Notebook, Safe Haven en The Best of me).

De smaakbijbel als ingrediënt voor je dagelijkse kookroutine
Ik ging in een flow aan de slag met het maken van de frittata. Ik merkte dat ik het erg leuk vond om met de tips uit de smaakbijbel mijn creativiteit te kunnen laten vloeien met de inhoud van mijn koel- en keukenkast. De frittata was héérlijk.  Dankzij het vonkje inspiratie uit de smaakbijbel heb ik van niets een lekker gerecht kunnen maken, heb ik niets hoeven weggooien en was het niet nodig om nog het een of ander in huis te halen. Kortom: ik vind de smaakbijbel een leuke inspiratiebron om zonder recept te koken. En stiekem vind ik dat hartstikke leuk! Hoe leuk ik koken en foodbloggen vind, soms voelt het als een soort van keurslijf. Met de smaakbijbel kan ik mijn soms strak aangesnoerde keukenkorset wat laten vieren. Dat voelt goed!

frittata met champignons, kaas en prei
Dit is de frittata met champignons, kaas en prei die ik met behulp van de smaakbijbel bedacht.

Warme groente salade met gegrilde zalm
Nog een voorbeeld van een gerecht waartoe ik met wat hulp van de smaakbijbel werd geïnspireerd: warme groente salade met gegrilde zalm (recept volgt nog). Deze warme groente salade wordt slim gecombineerd met allerlei lekkere prikkelende smaakmakers zoals olijven, feta, halfgedroogde tomaat, kappertjes en tzaziki. Een lekker puur en licht hoofdgerecht. Na mijn ontdekking en geslaagde experimenten met de smaakbijbel zou ik een bekende reclamespreuk nieuw leven willen inblazen: ‘Een beetje van mezelf en een beetje van Niki’. 

Wat zijn nog meer redenen om de smaakbijbel eventueel te kopen?
Allereerst is de smaakbijbel leuk geschreven met de nodige humor. Daardoor leest het leuk en makkelijk weg. Ik heb grinnikend op de bank gezeten, onder andere bij Niki’s vergelijking dat met truffel verrijkte producten vaak worden gebruikt als een soort culinaire Wonderbra om paddenstoelengerechten mee op te halen  icon-smile-o  Verder zijn er richtlijnen voor recepten opgenomen die een kader bieden waarmee je aan de slag kan. En is dat niet iets wat iedereen die tig kookboeken heeft diep in zijn hart graag wilt? Uit de losse pols, op gevoel en met de nodige creativiteit de lekkerste gerechten op tafel toveren met smaken die kloppen? Ik denk dat dit binnen handbereik ligt met de smaakbijbel. Of stel je eens voor dat je in de smaakbijbel je lievelingsingrediënten opzoekt en daar iets nieuws, verrassends en lekkers mee bedenkt en kookt. Hoe leuk is het om zo culinair te improviseren? Met de smaakbijbel heb je nog wel wat basic cooking skills nodig, maar laat hier nou net de opvolger van de smaakbijbel aan zijn gewijd met ook al zo’n toepasselijke en treffende titel: de kookbijbel. Ik ben van plan de smaakbijbel een vast plekje te geven in de keuken en/of in mijn handtas. Zo heb ik hem altijd binnen bereik, bijvoorbeeld ook in de supermarkt. Het handzame formaat past prima in mijn handtas en het lijkt me erg handig de smaakbijbel even erbij te nemen als ik even zonder inspiratie in de supermarkt sta. Er staan trouwens geen foto’s of afbeeldingen in de smaakbijbel, maar ik moet zeggen dat ik die niet echt mis. Niki heeft trouwens ‘slechts’ 99 smaken opgenomen in het boek. Een limitatief boek is het daarmee niet maar ik denk dat Niki daarvan terecht aangeeft dat dit onbegonnen werk zou zijn. Desalniettemin biedt de smaakbijbel meer dan voldoende culinaire aanknopingspunten.

Ten slotte
Ik vind het zo’n bijzonder boek/naslagwerk/inspiratiebron dat ik het leuk vond mijn ervaring met je te delen in deze review. Ik zal heus nog kookboeken blijven kopen, al is het maar voor de watertandende foto’s maar met de smaakbijbel in mijn bezit wordt koken denk ik alleen maar nog leuker! Dankjewel daarvoor Niki!

Meer weten?
Je kunt de smaakbijbel voor ongeveer € 25,- online of bij de betere boekhandel kopen.
De smaakbijbel – Niki Segnit
Uitgeverij Podium
ISBN 9 789 057 594 434

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst en foto’s: Dagmar
Dit artikel bevat affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

2 Reacties

 • Thérèse Joosen

  1 februari 2019 at 3:02 pm

  Smaakvrienden groenten en fruit zijn De 2 kookboeken die ik in mijn kast heb staan van Angelique Schmeinck en zijn zeker ook de moeite waard.

  1. Dagmar

   4 februari 2019 at 1:23 pm

   Dat lijken me ook erg mooie aanwinsten!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht