Gegrilde aubergine torentjes met Turks lamsgehakt en gerookte yoghurt

14 maart 2021Dagmar
Blog post

Ooit zag ik een deelnemer bij Masterchef Australia een Midden-Oosters gerecht extra speciaal maken door yoghurt te roken met een food smoker. Dat leek me zo lekker dat ik dit heb onthouden. Nu ik sinds kort een food smoker / rookpistool heb schoot dit me opnieuw te binnen. Ik bedacht de lekkere combinatie van gegrilde aubergine met Turks gekruid lamsgehakt met lichte rokerige frisse yoghurt en had daar hap na hap absoluut geen spijt van! Door de gegrilde aubergine schijven te stapelen met lamsgehakt ertussen is dit bovendien een leuk gerecht om tijdens een etentje te serveren!

De frisse gerookte yoghurt met een subtiele rooksmaak past mooi bij de rokerige gegrilde aubergine en het kruidige gehakt. Erg leuk om de aubergine torentjes zo te presenteren en nog makkelijk ook! Zin gekregen om deze leuke en lekkere combi te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor gegrilde aubergine torentjes met Turks lamsgehakt en gerookte yoghurt
(voorgerecht voor 2 personen)
1 aubergine
1/2 kleine groene paprika (in kleine blokjes)
130 gram lamsgehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1/2 klein rood uitje (gesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
1/4 theelepel gemalen komijn
1/4 theelepel gedroogde munt
een klein mespuntje chiliflakes
peper en zout
olijfolie

voor de gerookte yoghurt
een paar eetlepels Turkse yoghurt op smaak gebracht met zout en vers limoensap

verdere benodigdheden
een grillpan, rookstolp en food smoker / rookpistool, beuken rookmot (of andere rookmot naar wens)

om te garneren (optioneel)

wat verse munt. op de foto staat rucola maar dan vond ik wat minder geslaagd. Wat groens mag wel en ik denk dat munt erbij erg lekker is!

Gegrilde aubergine torentjes met Turks lamsgehakt en gerookte yoghurt recept
1. 
Snijd de aubergine in dikke plakken en bestrooi ze met zout. Door aubergine van tevoren met zout te besprenkelen en een halfuurtje in een vergiet te laten liggen, wordt al het vocht uit de aubergine gezogen. Dep droog met keukenpapier.

2. Breng ongeveer 3 ruime eetlepels Turkse yoghurt naar wens op smaak met wat vers limoensap en zout in een kommetje. Leg een theedoek op het aanrecht (dat helpt om zo weinig mogelijk rook te laten ontsnappen), plaats hier het kommetje yoghurt op en vervolgens de rookstolp overheen. Breng het rookpistool met een beetje rookmot in gereedheid en rook de yoghurt zo’n 5 minuten. Als de stolp mooi is gevuld met rook schakel ik het pistool uit. Als er wat rook ontsnapt zet ik hem weer even aan. Bewaar de yoghurt tot gebruik afgedekt in de koelkast.

3. Vet de aubergine in olijfolie en grill rondom gaar in een hete grillpan. Ondertussen bak je het lamsgehakt rul met de gesnipperde rode ui, komijn, chiliflakes, munt, peper en zout. Bak de blokjes groene paprika en geperste knoflook 2-3 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe met een scheutje water. Laat het water inkoken. Proef of de smaken naar wens zijn en kruid zo nodig naar smaak bij.

Serveren: leg een plak aubergine op een bord en lepel er wat lamsgehakt op. Dek weer af met een plak aubergine en herhaal tot je twee torentjes op deze manier hebt gebouwd. Garneer met de gerookte yoghurt en wat lamsgehakt zoals op de foto en eventueel verse munt. Serveer met het kommetje gerookte yoghurt want extra is erg lekker erbij vind ik persoonlijk!

Het lekkere kruidige lamsgehakt heb ik gebaseerd op het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes voor lahmancun uit hun kookboek ‘De wereld thuis’. Ik werd ermee tot ook deze lekkere combi geïnspireerd!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht