Geen Kerst stress: tips voor een relaxte kerst

10 december 2014Dagmar

Ze zitten er weer aan te komen: de feestdagen. Voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar maar soms ook stressvol. Met deze tips voor een relaxte kerst hoop ik een bijdrage te leveren aan vooral gezellige, ontspannen en lekkere feestdagen voor jou en je naasten.

Wie, Wat, Waar: de 3 W’s
Feestdagen zijn familiedagen. En dat je niet bloedverwant hoeft te zijn om iemand als familie te beschouwen, mag duidelijk zijn  icon-smile-o  Met wie ga jij de feestdagen doorbrengen?  Is het mogelijk om gezamenlijk te beslissen wat jullie doen met het eten op deze dagen? Kijk of je er een gezamenlijk iets van kunt maken door het er met elkaar over te hebben en plannen te maken. Waar liggen ieders wensen? Bij wie of waar gaan jullie de feestdagen doorbrengen? Als dat samen gezellig eten is, wil het niet vanzelfsprekend zeggen dat jij degene bent die alles moet doen en regelen.  Kunnen jullie er misschien een gezamenlijk menu van maken waarin iedereen iets voorbereidt? Zo ontlast je jezelf en maak je er een gezamenlijke happening van. Wedden dat iedereen zit te smullen van elkaars gerechten straks? Gourmetten is ook een optie. En uit eten gaan of het menu door een catering laten bezorgen kan natuurlijk ook nog. Of een kerstige lunch, brunch of high tea. Krijg je al ideeën?

What to cook?
Het kan heel aanlokkelijk zijn om iets heel bijzonders (en vaak ingewikkelds) op tafel te willen toveren. Maar hoe ontspannen is dat (gebleken)? Ga geen ingewikkelde 6-gangenmenu’s met bijpassende wijnarrangementen samenstellen (tenzij je dat met je ogen dicht en een vinger in je neus kan). Misschien is het een goed idee om het jezelf niet te moeilijk te maken. Houd het dicht bij jezelf, wat zijn je lievelingsgerechten? Deze maak je meestal regelmatig, zullen de meeste mensen die regelmatig bij je eten lusten en waarschijnlijk zelfs lekker vinden. Bovendien weet je precies hoe je ze moet klaarmaken. Pimp ze eventueel met wat kleine details tot iets Kerstigs en succes is verzekerd. Wil je een nieuw gerecht maken dat je nog niet eerder hebt geprobeerd? Probeer het dan van tevoren een keer uit. Dat is leuke voorpret en zo kom je niet voor voor ongewenste verrassingen te staan op de feestdagen zelf. Een andere tip: lees een nieuw recept van tevoren even helemaal door.

Boodschappen 2 weken B.C. (Before Christmas)
Als je hebt besloten wat je gaat koken, en voor hoeveel mensen, dan kun je alvast een boodschappenlijst opstellen met  de benodigde lang houdbare ingrediënten. Haal deze boodschappen zo’n 2 weken voor de feestdagen al in huis. Zo beperk je de kans dat een onmisbaar ingrediënt op het laatste moment niet meer verkrijgbaar is. Plaats eventueel ook je bestelling al bij de bakker, slager, vis- en/of groentespeciaalzaak.

Made in China
Als je (veel) bezoek krijgt, check dan even of je voor iedereen voldoende servies, glazen en bestek hebt. Zo nee, kun je misschien bij iemand wat spulletjes lenen? Of neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel. Nieuw kopen kan natuurlijk ook. Of maak het je makkelijk en koop wegwerp servies, bekertjes, bestek en tafellinnen. Dat is zo opgeruimd, maar wel weer wat duurder en minder goed voor het milieu.

Boodschappen vlak voor Kerst
Maak je definitieve booschappenlijst. Als je dit per categorie doet (bijvoorbeeld groente & fruit, vlees/vis/vega etc.), en in de volgorde waarin je de artikelen in je supermarkt tegen komt werk je je boodschappenlijstje superefficiënt af. Zo doe ik trouwens ook mijn wekelijkse boodschappen. Het voorkomt kris kras door de winkel lopen en het bespaart wat van je tijd en je (kerst)humeur. Wat je ook kan doen is bekijken of het mogelijk is je boodschappen thuis te laten bezorgen of ze voor je te laten verzamelen. In het laatste geval hoef je ze alleen nog maar even op te pikken. Check de mogelijkheden bij jouw supermarkt. Haal je eventuele bestellingen (supermarkt, bakker, slager, vis- en/of groentespeciaalzaak) direct bij de openingstijd. Dat voorkomt wachten en je kan zo wat van de kerstdrukte vermijden.

Keep it cool: maak een preplist
Als je uitgebreid gaat koken, maak dan een planning en een preplist. Voor de planning maak je een overzicht voor jezelf wanneer je wat kan doen. Zijn er onderdelen van het menu die je (of iemand anders) kan voorbereiden een week of een dag van te voren (en alles daar tussen in)? Maak hier een overzicht van. Zorg voor genoeg ruimte in je koelkast en ruim deze zo nodig op. Maak een preplist met alle handelingen in de juiste volgorde voor op de dag dat je gaat koken. Zo houd je het overzicht en ben je niet met 10 dingen tegelijk bezig. Wat je af hebt, vink je af. Fijn dat afstrepen. Voorbereide ingrediënten die tot gebruik worden bewaard in een doosje (in de koelkast) voorzie ik van een post it. Dat is makkelijker zoeken in de bomvolle koelkast in deze periode.  Verder maak ik per gerecht een preplist en ik bepaal van tevoren bij het plannen de volgorde van de lijstjes. De lijstjes plak ik met schilderstape aan de keukenkastjes. Fijn overzichtelijk. Misschien ook iets voor jou.

Eindelijk is het zover: Kerst
Meestal dek ik de tafel meteen na het ontbijt. Het duurt dan meestal nog een paar uur voordat iedereen komt en dan is dit (leuke) klusje al geklaard.
Gezellig met wat Kerstmuziek op de achtergrond. Soms kan het tafel dekken erbij inschieten als je druk bezig bent met koken. Voor mij is een mooi gedekte tafel een van de leukste dingen om te doen naast koken. Misschien voor jou ook. Wat niet wil zeggen dat jij dit persé moet doen. Je kunt het natuurlijk ook aan je kinderen, partner of gasten overlaten. Kijk nog eens naar je planning en je preplijstjes. Hoe laat start je met voorbereiden? Tot die tijd heb je nog lekker ‘vrij’. En vergeet jezelf niet een lekker glas wijn in te schenken als je eenmaal begint met koken.

De bel gaat, het grote genieten kan beginnen. Ik wens jullie alvast veel plezier! Als je nog kerstinspiratie wilt opdoen of zin hebt in wat voorpret op Vertruffelijk staan al wat leuke gerechten voor kerst, maar er volgen nog meer de komende periode  icon-smile-o  En als je nog een leuke ‘geen kerststress’ tip hebt, laat die dan vooral hieronder even weten, ik ben benieuwd!

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166

 

Tekst: Dagmar
Geen Kerst stress: tips voor een relaxte kerst

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht