Gazpacho met zalm

9 mei 2018Dagmar
Blog post

Deze lekkere frisse gazpacho met zalm maakte ik op een van de eerste warme dagen van dit jaar. Wat is gazpacho? Gazpacho is een koude soep van gepureerde groente. In dit geval lekkere zoete tomaat, komkommer, paprika en knoflook op smaak gebracht met wat rode wijnazijn, olijfolie, chiliflakes, peper en zout. Ik voegde ook nog wat tomaten frito om de juiste dikte te krijgen en ook voor nog wat extra smaak.  That’s it! Met behulp van een keukenmachine of staafmixer zo voor elkaar. Laat de soep nog even lekker afkoelen in de koelkast en serveer dan met bijvoorbeeld zalm tartaar en een stukje gebakken zalm zoals ik bedacht. Gebruik wel lekkere zoete tomaatjes voor de basis van de gazpacho, want met bleke waterige tomaatjes doe je gazpacho echt geen eer aan.

Gazpacho met zalm
Gazpacho met zalm: een extra bijzondere gazpacho! Ook zonder zalm lekker maar met zalm maak je hem speciaal. Leuk en verfrissend voor tijdens een etentje op een warme zomeravond. Als je voor de gazpacho met de twee bereidingen van zalm gaat, haal dan superverse zalm in huis. Je eet hem tenslotte gedeeltelijk rauw, dus met de kwaliteit moet het dik in orde zijn. En het is nog extra lekker ook zo’n supervers stukje vis!

Gazpacho met zalm
Gazpacho: een lekker licht voorgerecht bomvol groente. Als je het nog niet kent, maak het dan eens. Ik ben benieuwd of jij het net zo lekker vindt! De zalm past er goed bij. Deze gazpacho met zalm is bovendien een lekkere manier om vette vis binnen te krijgen. 

Ingrediënten voor gazpacho met zalm
( voorgerecht voor 2 personen, voor ongeveer 500 ml gazpacho)
2 stukken verse zalmfilet met of zonder vel (250 gram totaal)

voor de gazpacho
250 gram zoete cherrytomaatjes
1/2 ongeschilde komkommer
1 rode puntpaprika zonder steeltje en zaadlijst
1 teentje knoflook
100 ml Heinz tomatenfrito
een mespuntje chili flakes
ongeveer 1 theelepel rode wijnazijn
olijfolie
peper en (gerookt zee)zout

Verder heb je een keukenmachine of staafmixer nodig. En als je voor de versie met zalm gaat heb je ook nog twee kookringen nodig.

Gazpacho met zalm recept
1. Pureer de groente fijn en breng op smaak met olijfolie, rode wijnazijn (meer/minder naar smaak), chiliflakes, peper en zout. Zet minimaal een uurtje afgedekt in de koekast.

2. Verwijder eventueel het vel van de zalmfilets. Je kunt dit eventueel crispy opbakken en bij het gerecht serveren. Snijd van elke zalmfilet twee mooie stukjes (ongeveer 1/3 van elke filet) om te bakken.

3. Snijd de rest van de zalmfilet in repen en daarna in kleine blokjes van gelijke groot (ongeveer een halve cm). Schep ijsblokjes in een soepbord en plaats hier een soepbord op. Hier doe je de blokjes zalm in (zo blijft de zalm fris en koud). Breng de zalm op smaak met olijfolie met citroen en (gerookt zee)zout.

4. Verhit wat olijfolie. Dep de achtergehouden stukjes zalm droog en kruid met zout. Bak ze in de hete olijfolie. Haal uit de pan en kruid met zeer fijngemalen zwarte peper.

5. Serveren: zet de kookringen in diepe borden en vul ze met de zalmtartaar. Druk aan. Verwijder de kookringen en leg de stukjes gebakken zalm ernaast, Garneer de zalmtartaar eventueel met wat blaadjes sla en (truffel)mayonaise. Schenk de soep er eventueel aan tafel bij. De soep was bij mij vrij dik. Met een scheutje water wordt hij wat makkelijker te schenken. Serveer meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht