Nieuwe trend: gastrobars

20 september 2014Dagmar

Sinds ik afgelopen december voor het eerst een gastrobar bezocht (Pollevie in Den Bosch) ben ik verkocht. Wat een geweldige combinatie van heerlijke & bijzondere gerechtjes met naadloos bijpassende wijnen per glas. Wat mij betreft de ultieme combinatie van wijn en spijs! Eerder maakte ik in m’n post ‘Culinair reisverslag: logeren bij de wijnboer’ ook al melding van een vergelijkbaar concept in Hoorn: wijnbar Vinck. Maar wat is een wijn- en gastrobar nu precies? Wat is het verschil met een regulier restaurant? En is er hier sprake van een nieuwe trend in Nederland?

Wijnbar
Bij wijnbar en brasserie Pollevie kun je als wijnliefhebber je hart ophalen: je kunt een groot aantal mooie wijnen per glas bestellen. Voor een combinatie met een van de bijzondere gerechtjes die op de menukaart prijken, kun je je hartelijk laten adviseren door de gastvrouw danwel gastheer. Daarbij krijg je een passend advies afgestemd op je persoonlijke wijnvoorkeur(en). In de keuken van de chef spelen groenten de hoofdrol. Dat levert verrassende en creatieve combinaties op. Ook is het mogelijk om eerst lekker te borrelen in tapas stijl en vervolgens bijvoorbeeld aan te schuiven voor een heerlijke parade van heerlijke gerechtjes in verschillende gangen (wat wij deden). De lavendelworst kan ik mij nog goed heugen, evenals de heerlijke quinoa salade en pastinaak chips.  icon-heart

Gastrobar
Vorig jaar gooide sterrenchef Ron Blaauw het kookroer om en opende Ron gastrobar in Amsterdam. Gastrobar is de Nederlandse benaming voor het, van oorsprong door de economische crisis ingegeven Engelse horecaconcept, gastropub. Geen ingewikkelde culinaire knutselgerechtjes meer, maar lekker, eenvoudiger en aantrekkelijker geprijsd eten. De drankformule waar nog veel horeca ondernemingen op gebaseerd zijn (ze eten je arm, maar drinken je rijk) maakte plaats voor een nieuwe benadering. De marges op de dranken zijn kleiner, de kwaliteit hoger en worden gecombineerd met goedkopere gerechten die echter qua smaak, kwaliteit en bereiding niet onderdoen. De winstmarge lijkt te zijn verschoven naar de gerechten, maar op een zodanige manier dat je niet hoeft in te boeten aan culinair genieten. Alle gerechtjes bij Ron kosten €15,- en dan kun je bijvoorbeeld genieten van pizza met Oosterschelde kreeft of een wagyuburger met patatas bravas. Mijn foodiehart zegt ‘Jaaah!’

Nieuwe trend
Inmiddels wordt de nieuwe formule door steeds meer Nederlandse horeca ondernemers opgepikt en word dit weekend in het Oosten (Lochem) Rob’s gastrobar geopend. Daarmee wordt ook in die regio tegemoet gekomen aan de groeiende behoefte van steeds meer levensgenieters om tegen een schappelijke prijs in informele sferen te genieten van kwalitatieve hoogwaardige gerechten in combinatie met bijpassende dranken. Het concept van een gastrobar wordt in Nederland sinds kort slechts in enkele grote steden gehanteerd, maar is in het Verenigd Koninkrijk een groot succes sinds de jaren 90 en in de Verenigde Staten sinds het begin van deze eeuw. Gelukkig mogen wij in Nederland ook steeds meer genieten van deze nieuwe en welkome culinaire trend.

Binnenkort genieten met een zachte G?
Aangezien ik helemaal gevallen ben voor dit nieuwe horecaconcept ben ik online gaan zoeken naar wijn- en gastrobars in Limburg. Daarbij vond ik:
– De wijnbar Rouge & Blanc in het design Kruisherenhotel in Maastricht van Camille Oostwegel;
Wienkontor R 55 in Maastricht;
Via Mucca (ook al in Maastricht);
– Wijnrestaurant Mes Amis (idem).

Het lijkt – afgaande op de websites- helaas nog niet mogelijk om in de wijnbars de wijnen te combineren met spijs. Het wijnrestaurant lijkt nog gebaseerd op de (ver)oude(rde) horecaformule. Maar wie weet, mogen we in Limburg binnenkort ook genieten van ultieme wijn & spijscomibinaties voor een mooie prijs.

Ben jij ook al eens in een gastro- of wijnbar geweest? Wat sprak jou hierin aan? Ik ben benieuwd, laat het hieronder weten.

 

 

 

 

4 Reacties

 • Tara

  6 oktober 2016 at 8:08 pm

  In Rotterdam zit een nieuwe gastrobar, Hangar85. Ontzettend lekker gegeten met verschillende kleinere gerechters en bij elk gerechten een topwijn. Enorm van genoten en weer eens iets anders dan anders.

  1. Dagmar

   6 oktober 2016 at 8:39 pm

   Hoi Tara,

   Wat een leuke tip. Heb de site even bekeken en ziet er veelbelovend uit, daar toch maar eens langs gaan als ik in Rotterdam ben. De bordjes zien er naast lekker ook erg mooi uit. Leuk!

 • Jeffrey

  10 mei 2017 at 7:36 am

  In het centrum van meijel (op de grens van noordbraband en Limburg) (tussen weert, Eindhoven, roermond) komt a.s. zaterdag ook een gastrobar ik ben benieuwd. Hij zit op ‘raadhuisplein 1’.

  1. Dagmar

   12 mei 2017 at 6:21 pm

   Leuk,bedankt voor de tip Jeffrey! Lijkt me leuk om daar een kijkje te gaan nemen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht