Fotoverslag Culinaria 2015

14 mei 2015Dagmar

Op vrijdag 8 mei 2015 bezocht ik voor het eerst de Culinaria 2015 in Brussel. Culinaria is een jaarlijks terugkerend culinair evenement waarbij je allerlei topgerechtjes van verschillende topchefs onder 1 dak kunt proeven. Veelal worden deze gastronomische gerechtjes bereid door Belgische topchefs uit het gastronomische topsegment gepaired met een bijpassend glas wijn of bier. 

Om je een indruk te geven hoe het was tref je hieronder een overzicht aan met allerlei foto’s van deze dag. De culinaria vond plaats van 6 tot 10 mei 2015 en elke dag waren er gedurende 2 zittingen 2 menu’s waaruit je kon kiezen. Samen met vriendin kozen we allebei voor een ander menu zodat we nog meer topgerechtjes bij elkaar konden proeven.

Met onze VIP kaarten hadden we bovendien toegang tot een VIP-ruimte met een open (champagne) bar. Na het bizar drukke stadsverkeer in Brussel heelhuids getrotseerd te hebben bestelden we rond 13.00 uur allebei ons eerste gerechtje: carpaccio van biologische Belgische bizon en gegrilde makreel. 

untitled-187
Carpaccio van biologische Belgische bizon, Maas en Sambre parfum, met moestuinpoeder. De carpaccio werd geserveerd met een glas Chateau Soucherie, M. Béguinot, Anjou Red uit 2011. Geserveerd door Stefan Jacobs van Va Doux Vent en zijn team.  

untitled-188
De culinaria vond plaats bij evenementenlocatie Tour & Taxis in Brussel. In een voormalige industriële fabriekshal en vanuit stoere minimalistische stands van grove spaanplaat presenteerden de topchefs en hun brigades hun gerechtjes. Dit is de stand van Stefan Jacobs, ons culinair startpunt. 

untitled-189
Chef Alex Joseph van de Rouge Tomate bereidde dit heerlijk gerechtje van varkensbuikspek met ertwjes en knoflook. Een bijzonder lekker gerechtje waarbij de smaken als een treintje op elkaar volgden. Een bijzondere interpretatie van surf & turf waarbij vlees en vis worden gecombineerd. Toch maar eens opzoeken waar dit restaurant precies zit  icon-smile-o 

untitled-190
Hoewel ik persoonlijk niet zo van oesters houd vond ik dit gerechtje van Yves Mattagne van de Sea Grill best smakelijk. Het gerechtje bestaat uit Black Angus beef, met een saus van béarnaise en oester, yuzu, koriander, citroen en sesam. Hierbij werd een glas Domaine Eric Office & Fils – Chinon Vieilles Vignes uit 2013 geserveerd. De food-wine pairing was top.

untitled-210
Dit was een gastronomische versie van preskop met een crème van mosterd en bruin brood. Dit heerlijke gerechtje, werd vergezeld van een glas Domaine Du Petit Metris ‘Clos de la Marche’ Savennières uit 2007. Een bijzonder lekker gerechtje van Dimitry Lysens van Magis geserveerd op een mooi klassiek bord.

untitled-203
Laury Zioui van Ontwaken van de Zintuigen bereidde dit veelbelovend gerechtje dat niet alleen prachtig was opgemaakt maar wat ons betreft een van de allerlekkerste gerechtjes was die we proefden op Culinaria. Het gerechtje bestaat uit koolvis gelakt in ras el hanout, ertwjes met arganolie en zwarte knoflook uit Japan. Daarbij een glaasje Domaine de Saint Just – ‘Les Perrières’ Saumur uit 2013. Fantastisch!

untitled-191
Chef Julien Burlat van Dome legt de laatste hand aan deze verrassend heerlijke rijstpudding met rabarber, citroencrème, meringue, saffraan en waterkers. Een erg lekker gerechtje dat heel spannend is door de verschillende texturen en bovendien heerlijk romig smaakt.

untitled-209
Een erg zoete macaron, vergezeld door Luikse stroop van Martine Meurens, cuberdon in trompe l’oeil, speculoos Belgische chocolade Valrhona en Belgische chocolade met Valrhona speculoos. Van chef Jean-Phipippe Darcis van Darcis aanbiedingen. Ook dit dessert werd gepaired met een kopje Nespresso naar keuze. De koekjes en het cakeje waren erg lekker, de macaron iets te zoet naar mijn smaak. Het gerechtje valt door zijn eenvoud wat uit de toon bij de rest van de gerechtjes die werden geserveerd tijdens Culinaria.

untitled-214
Gegrilde makreel, met Samson kaas en witte asperges espuma. Geserveerd met een glas Moncontour Castle, Vouvray uit 2013. Een mooi gerechtje van chef Peter Ciampi van La Carrigue. 

untitled-192
 Een bijzonder gerechtje van Jean-Phippe Watteyne van iCook: ei op 63 graden, met groene asperges in twee bereidingen, gerookte paling en gepofte quinoa. Gerserveerd met een glas Grand Reserve Saumur, Chenin blanc uit 2013.

untitled-194
Hier zie je Bart de Pooter van Pastorale en zijn team de laatste hand leggen aan het gerechtje tartaar van varken dat werd geserveerd op een dun stukje krokant brood met puntjes witlof, sla en een bijzondere lekkere saus op basis van mayonaise. Met wij meenden wat kerrie en gebakken uitjes erin verwerkt. In tegenstelling tot de andere gerechtjes kregen we bij dit gerechtje een glas leffe geserveerd. Die smaakcombinatie was erg lekker! Kijk eens naar de bijzondere borden waarop de gerechtjes worden opgemaakt. Die wijze van opmaken droeg zeker aan de integrale gastronomische ervaring van Culinaria. 

untitled-185
Alweer zo’n mooi en lekker gerechtje. Dit keer van Gilles Joyes van Marcus: zeebaars, met verse pasta, basilicum, lavendel, granaatappel en kalk. Een gerechtje met vrij veel zuren waarbij een glas Muscadet sur Lie S & M uit 2013 bijzonder goed bij past. Wat ik o.a. zo leuk vond op Culinaria was het rechtstreekse contact met de chefs en hun teams. In een restaurant wordt het gerecht geserveerd door de bediening. Nu kreeg je je gerechtje met een gulle glimlach rechtstreeks van de chef zelf.

untitled-200
Opnieuw een stukje rundvlees maar dan weer compleet anders: rund béarnaise, met ingemaakte groentjes en hele fijne krokante frietjes. Bereid door Olivier Massart van O de Vie. Daarbij werd een glas Domaine de la Bonnelière – ‘Les Poyeux’, Saumur-Champigny uit 2010 geserveerd. Culinaria is een echte aanrader als je van lekker eten en drinken met een gastronomisch tintje houdt. Het is uniek en bijzonder om zoveel topgerechtjes op 1 dag te mogen proeven.

untitled-213
Een dessert met Valrhona chocolade en citroen van Eric Martin van Lemonnier. Hoewel prachtig opgemaakt kwamen de smaken uit het dit gerechtje niet helemaal tegemoet aan de verwachting gewekt door de overige heerlijke gerechtjes die we mochten proeven op Culinaria. 

untitled-201
De vriendelijke chef Tom van Loock van Patisserie Academy licht zijn dessert en de volgorde waarin dit het beste geproefd kan worden glimlachend toe. Het gerechtje heet ‘de Belgische drie kleuren’ en bestaat uit: Black: Valrhona chocolade | Geel: Cottage cheese met bier | Red cherry. Dit dessert werd gepaired met kopje Nespresso naar keuze. Bijzonder en lekker!
untitled-211
Bij ontvangst op Culinaria kregen we beiden een culinaire strippenkaart waarmee we tegen inwisseling de gerechtjes van het menu kregen. Onderdeel van de strippenkaart waren nog wat aanvullende drankjes en gerechtjes waaronder dit kaasplankje van diverse Gruyere kazen. Zoals jullie kunnen zien waren het nogal royale porties. De kaas was van verschillende leeftijd en werd per stuk vergezeld door een bijpassend pipetje stroop, perengelei en honing. Ook hier valt de aandacht voor details op een leuke manier op. 

untitled-212
Dit is de strippenkaart waar ik het net over had. We hadden helaas te weinig tijd om alle gerechtjes en drankjes van de strippenkaart te proeven. Naast het proeven van de menu’s waren er ook workshops waaraan je kon deelnemen en waren er allerlei standhouders met culinaire specialiteiten die je kon proeven en kopen. In theorie althans, want doordat de Culinaria rond 2 menu zittingen is gebaseerd (van 12.00 tot 16.00 en van 18.00 uur tot 23.00 uur) had je hier eigenlijk geen tijd voor. Erg jammer vonden we allebei.

Een korte maar geweldige dag op Culinaria
Afrondend: we hebben een korte maar heerlijke middag gehad en willen volgend jaar opnieuw graag Culinaria bezoeken. We zullen dan echter niet meer kiezen voor een VIP ticket omdat we amper van de bijbehorende voordelen hebben kunnen profiteren. We hopen dat het volgend jaar mogelijk is om door een ruimere openstelling deel te kunnen nemen aan de diverse workshops. Ook zouden we het erg leuk vinden als we meer tijd hadden om alle standhouders met bijzondere producten te bezoeken. Daarvoor hadden we deze keer amper tijd. Maar los van deze positieve kritiek was deze mogelijkheid om allerlei topgerechtjes van allerlei topchefs onder 1 dak te kunnen proeven een topervaring! En doordat Culinaria voor ons vrij vroeg was afgelopen hebben we gelegenheid gehad die avond heerlijk op een terras in Brussel centrum na te genieten. Bepaald geen straf.

Tip: reis met de trein en reserveer een hotelovernachting
Wij reisden met de auto en verbleven aansluitend op ons bezoek aan Culinaira in hotel Husa President Park. Volgend jaar zullen we de reis naar Brussel met de trein overwegen wat het verkeer was bizar druk. We hebben herhaald in diverse verkeersinfarcten stilgestaan waarbij er geen verkeersregels meer leken te gelden. Het hotel, dat ons prima beviel en op loopafstand lag van Culinairia bleek bovendien vlakbij een station te liggen. Kortom: die keuze is volgend jaar snel gemaakt. Dat is ook onze tip aan jou als je Culinaria een keer wilt bezoeken.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de website van Culinaria.

Vond je dit een leuk verslag? Dan is het bezoekersverslag van restaurant Niven misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, klik hier.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook.

untitled-166

Fotoverslag Culinaria 2015

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht