Foodtrends en innovaties gespot op de HORECAVA 2018

17 januari 2018Dagmar
Blog post

Als foodie met een blog kom je nog eens ergens. Onlangs werd ik uitgenodigd om op de immens grote HORECAVA 2018 de nieuwste foodtrends en innovaties te komen ervaren. Jullie snappen, dat is iets waar ik meteen warm voor loop! Ik vertel jullie graag wat meer over mijn favoriete trends en innovaties!

Foodtrend: Patisserie & fermenteren
HORECAVA 2018

Fermenteren is hot! Bij Bakery Institute proefde ik een stukje van deze wel heel speciale worteltaart; er zat 2 jaar oude gefermenteerde wortel in. En lekker dat hij was! Gefermenteerde groente is beter verteerbaar en door het gebruik van zout tijdens het fermentatieproces zou gefermenteerde groente ook veiliger zijn dan rauwe groente. Op de foto links zie je Robin Hoedjes de worteltaart opmaken met mascarpone crème met een vleugje limoen. Rechts op de foto het eindresultaat met mooie maar simpele decoraties die Robin ter plekke maakt. Leuk om die foefjes van dichtbij in wording te zien. En zijn het geen plaatjes?

Foodtrend: fermenteren en thee cocktails
HORECAVA 2018

Fermenteren zag ik opnieuw terug bij de stand van Bradleys thee waar ik hele bijzondere gefermenteerde thee cocktails mocht proeven. Als doorgewinterde koffieleut nam ik enigszins sceptisch een eerste slokje en…ik vond de Smokey lemon (een cocktail van gerookte zwarte thee met citroen) verrassend lekker! Zo lekker dat ik me heb voorgenomen om met thee cocktails te gaan experimenteren. Superleuk deze inspiratie! Bij restaurant De Nieuwe winkel in Nijmegen kreeg ik ooit een sappen arrangement i.p.v. een wijnarrangement geserveerd. Superlekker! Bij een thee arrangement kan ik me na mijn bezoekje aan de stand van Bradleys ook van alles voorstellen. Naast fermenteren is in deze trend ook de behoefte aan lekker & healthy duidelijk zichtbaar.

Foodtrend: bewust, lekker en healthy

HORECAVA 2018

Bewust, healthy en lekker kan héél goed samen. Bij TLANT hebben ze dat goed begrepen. Zij bedachten een alternatieve ontbijtlijn zonder geraffineerde suikers, E-nummers en conserveermiddelen voor hotels en B&B’s waarbij je kan genieten van lekkere funky fruit mashes (fruit spreads), granola en granola crackers. En ook hier weer: lekker! Het sociale karakter van TLANT komt naar voren bij de totstandkoming van de Fruit mashes waaraan mensen met een beperking bijdragen. Op de bovenstaande foto’s zie je o.a. een funky fruit mash genaamd ‘Auntie apple pie’, leuke naam toch?

Foodtrend: meer groente, minder vlees
HORECAVA 2018

Bij Samhoud weten ze wel raad met deze trend! De tomeato burger op de foto links is me een partij lekker! En dat is niet vreemd, want zowel deze burger als andere lekkere vegetarische producten uit hun assortiment zijn bedacht door topchef Moshik Roth. Ook de groenteburger en vega groente frikandelletjes (te zien op de schaal op de rechterfoto) vielen bij deze vleesetende foodie in de smaak. Via instagram heb ik dan ook geïnformeerd naar de verkrijgbaarheid van de tomeatoburger want die vond ik het allerlekkerst! En naast de trend dat we met zijn allen meer aan de groente gaan, past dit concept natuurlijk ook perfect bij de eerder genoemde trend van bewust, healthy en lekker.

Food innovatie: eten uit de 3D printer
Als eerste producent ter wereld heeft het Rotterdamse bedrijf Verstegen vullingen gemaakt voor 3D foodprint cartridges. Een echte wereldprimeur dus, hoe gaaf is dat? De printer kan bij gasten aan tafel worden gezet voor een extra speciale eetbeleving. Dat is nog eens een zaalbereiding van de toekomst! De printers van het bedrijf Byflow maken de foodprints mede mogelijk. Een kijkje in de toekomst nemen? Bekijk dan deze video. Een foodprinter kost op dit moment zo’n € 3300,- maar zal waarschijnlijk binnen een paar jaar een stuk betaalbaarder zijn. Binnenkort bij jou thuis? Naast dat eten uit de printer hartstikke innovatief is past precies de juiste hoeveelheid voedsel printen ook nog eens prima in de trend anti voedselverspilling.

Andere gespotte foodtrends en innovaties:
Een vriesverse (horeca) gerechten lijn voor de allerkleinsten (Spruit), Hagelswag (hagelslag voor grote mensen gemaakt van een kwaliteit chocolade waar ook bonbons van worden gemaakt) en latte art uit de printer. Je eigen foto in je latte macchiato, leuk dat het allemaal kan. En dit alles was nog maar een greep uit alles wat tijdens de HORCAVA te zien, ruiken, proeven en te ervaren was. Ik vond het bezoek aan de HORECAVA meer dan de moeite waard en heb een hoop inspiratie mogen opdoen. Het bezoek aan de HORECAVA werd leuk en passend afgesloten met een blind tasting experience bij Pitch PR.  Bedankt Pitch PR voor de uitnodiging en leuke rondleiding, zonder had ik me ook zeker een beetje verloren gevoeld op dit grote event!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst en foto’s: Dagmar
Ik werd uitgenodigd door Pitch PR om de HORCAVA te bezoeken en schreef er dit artikel over. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 Reacties

 • Mirjam

  18 januari 2018 at 4:48 pm

  Heb ik toch het een en ander gemist, mijn baas en ik hebben idd wat lukraak rondgelopen. Had ook graag wat meer van het fermenteren willen zien en proeven! Vooral die carrot cake, maar het was me echt onduidelijk waar en wanneer dat nou precies kon en na een kwartier wachten zijn we maar weer verder gegaan. En die blind tasting klinkt ook heel leuk.

  Dan is zo’n tour idd superfijn!

  Maar heb me er ook prima vermaakt hoor! 😉

  1. Dagmar

   18 januari 2018 at 10:17 pm

   Er is ook zooo ontzettend veel te zien en te ervaren! Wat een groots event! Ik heb nu al zin om volgend jaar weer te gaan 😉

 • Lianne

  19 januari 2018 at 7:35 pm

  Ziet er heerlijk uit zeg van the Bakery Institute! Lijkt me wel apart smaken zeg. Die Hagelswag wil ik altijd nog een keer kopen, misschien bestel ik hem nog een keertje. 🙂

  1. Dagmar

   19 januari 2018 at 11:03 pm

   Echt iets voor jou denk ik the Bakery Institute Lianne 🙂 De gefermenteerde wortel in de worteltaart vond ik in elk geval heel lekker!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht