Flammkuchen met gorgonzola en gekarameliseerde ui

1 augustus 2021Dagmar
Blog post

Natuurlijk is flammkuchen met peer en blauwe kaas een heerlijke klassieker, maar ja. Die peer had ik niet in huis. Aangezien je uien heerlijk zoet kan karameliseren en ik die wel in huis had, combineerde ik die succesvol tot flammkuchen met gorgonzola en gekarameliseerde ui.

Voor het flammkuchen deeg recept heb ik het recept gebruikt van Rutger bakt. Een fijn recept dat ik al vaker heb gebruikt. Zoveel lekkerder dan kant-en-klaar flammkuchen deeg. Een aanrader dus. Door de bodem te bakken op een meeverwarmde omgekeerde bakplaat (of pizzasteen) krijg je dit lekker luchtig deeg. Een hele fijne tip uit het recept van Rutger!
Na het bakken sprenkelde ik wat peperoncino olijfolie over de flammkuchen met gorgonzola en gekarameliseerde ui. Heerlijk! Met deze laatste handeling wordt je flammkuchen alleen nog maar lekkerder! Je kan ook een andere lekkere (robuuste) olijfolie hiervoor gebruiken.
Ziet dit er niet heerlijk uit?
Lees snel verder hoe je deze flammkuchen maakt!

Ingrediënten voor flammkuchen met gorgonzola en gekarameliseerde ui (recept voor 2 flammkuchen / 2 personen)
de helft van dit flammkuchen deeg recept
100 gram gorgonzola dolce in blokjes van ongeveer 1 cm
een paar eetlepels roomkaas of crème fraiche om de bodems mee te bestrijken (losgeroerd)
3 uien in fijne dunne schijfjes
wat Italiaanse kruiden
poedersuiker
peper en zout
vloeibare boter + olijfolie
lekkere robuuste olijfolie van mooie kwaliteit om te flammkuchen na het bakken mee te besprenkelen, bijvoorbeeld peperoncino als je van pittig houdt

verder heb je bakpapier nodig

Flammkuchen met gorgonzola en gekarameliseerde ui recept
1. 
Bereid de helft van dit flammkuchen deeg recept. Houd rekening met de rijstijd hierbij. Met de helft van het recept maak je twee flammkuchen.

2. Verwarm de oven voor op 230 graden (electrische oven). Verwarm de bakplaat mee. Ongeveer een half uur voordat de rijstijd voorbij is kun je de uien karameliseren. Verwarm wat vloeibare boter met wat olijfolie. Karameliseer de uien op medium vuur en kruid ze met wat Italiaanse kruiden, peper, zout en wat poedersuiker naar smaak.

3. Verdeel het deeg in twee helften. Rol ze op vellen bakpapier uit tot een ovale vorm. Bestrijk de bodems met wat roomkaas of crème fraiche. Verdeel de gekarameliseerde uien en gorgonzola over de flammkuchen.

4. Haal de bakplaat uit de oven en draai hem voorzichtig om. Leg hier de flammkuchen met het bakpapier op.

5. Bak de flammkuchen ongeveer 10 minuten in de oven. Rutger houdt 10-12 minuten aan bij 250 graden. Mijn oven kan niet warmer dan 230 graden, vandaar dat ik deze temperatuur heb aangehouden. Bij mij waren de flammluchen na 10 minuten goed. Maar elke oven is anders, dus houd goed in gaten.

6. Haal de flammkuchen uit de oven, besprenkel met wat lekkere robuuste olijfolie en serveer meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht