Fenix Food Factory: hip, betaalbaar en lekker!

20 juli 2015Dagmar

De mooiste pareltjes kom ik altijd toevallig tegen. Onlangs was ik weer in Rotterdam. Op schiereiland Katendrecht de auto parkeren en via de nieuwe voetgangersbrug naar het mooie Hotel New York aan het water om daar te genieten van een drankje in de zon. Dat was het plan. Het is al weer even geleden dat ik hier was en de vernieuwingen in het gebied verrassen me. Mooie nieuwbouwhuizen in oude stijl, aangepast aan de al bestaande (opgeknapte) panden. Restaurants, terrasjes, mooie pleintjes en een alternatief theater. Aan alles kun je zien, dit gebied wordt (is) ‘ hip & happening’. En hier ontdek ik per toeval de leuke Fenix Food Factory.

untitled-404

Fenix Food Factory: hip, hot and happening
Van buiten trekt het gezellige terras en de mooie glazen deur met strak logo meteen mijn aandacht. Bij het langslopen wordt mijn nieuwsgierigheid verder geprikkeld. Ik zie een grote hal met in het midden diverse tafels en stoelen. Eromheen lijken allemaal kleine eetwinkels gelegen te zijn. Er heerst een en al bedrijvigheid.

untitled-405

Eenmaal binnen kijk ik mijn ogen uit. Het oorspronkelijke karakter van het pand zie je nog goed. Er zijn allerlei leuke zithoeken gecreëerd, en er is zelfs een praktisch afgeschermd kinderhoekje. Met ernaast een piano.

untitled-406

Een keur aan proeverijtjes
Er omheen trekken verschillende eet- en drinkinitiatieven de aandacht. Je kunt zo te zien ook kleine  ‘proeverijtjes’ bestellen: zo zie ik een man en vrouw genieten van een kleine bierproeverij. Je kunt ook kiezen voor een ciderproverij; even verder op is een wijnzaakje. Gewoon een heerlijk bakje koffie of thee kan ook. Je kunt dat combineren met bijvoorbeeld een kaasplankje en/of vleesplankje met veel lokale producten. Er is ook een bakker. Voor ieder wat wils dus. Het idee is dat ieder naar wens bij de verschillende open winkeltjes iets bestelt en het samen aan een van de gezamenlijke eetplekken opeet.

Het kleinschalige van dit initiatief spreekt me erg aan. Verder is de presentatie heel speels, maar vooral verzorgd. Het aanbod producten is mooi op elkaar afgestemd. Je kunt niet alleen binnen, maar ook buiten zitten. Je hebt dan een prachtig uitzicht over het water en de Wilhelminapier (en Hotel New York).

untitled-407
Uitzicht op de Fenix Food Factory vanaf de voetgangersbrug bij de Wilhelminapier.

Doe mij maar kaas
Ik wil graag van alles proeven, maar ik heb helaas niet veel tijd. Ik besluit een kaasplankje bij Booij Kaasmakers te bestellen. Booij Kaasmakers maken boerenkaas op hun eigen kaasboerderij in Streefkerk. Ik krijg uitleg over de kaasjes die op de stoere houten plank (leuk!) liggen. Twee kaasjes zijn eigengemaakte kazen, de andere drie zijn biologische kaasjes uit België en Zeeland. Het is de bedoeling dat ik ze tegen de klok in opeet. De prijs is heel schappelijk: € 3,75. Ze smaken heerlijk.

untitled-408
Kaasplankje bij Booij Kaasmakers.

Kwaliteit in een vriendelijke en prettige sfeer
De service vriendelijk, persoonlijk en enthousiast. Dat enthousiasme proef ik hier overal. Je ziet het niet alleen terug in de service, maar ook in de aandacht die is besteed aan de inrichting, aankleding en presentatie van het eten en drinken. Je ziet aan alles dat deze initiatieven niet gericht zijn op kwantiteit, maar op kwaliteit.

“De Fenix Food Factory is een versmarkt in de Fenixloods 2 op Katendrecht. Dagelijks kun je hier terecht voor ambachtelijke producten van Kaapse brouwers, Booij kaasmakers, Firma Bijten, Jordy’s Bakery, CiderCider, Stielman koffiebranders en Rechtstreex. Zeven Rotterdamse ondernemers met één visie. Ze delen hun liefde voor eten, expertise in handarbeid en de behoefte naar verandering in de voedselindustrie.”  Zo lees ik achteraf op internet.

Ben je in Rotterdam en bezoek je na de Markthal ook Hotel New York, steek dan zeker ook even de voetgangersbrug over naar dit leuke initiatief.

Hier vind je de Fenix Food Factory

De Fenix Food Factory is wekelijks van woensdag tot en met zondag geopend.
Adres: Veerlaan 19, 3072 AN Rotterdam

Maandelijks zijn er een paar vaste evenementen:
– Ieder laatste weekend van de maand is het Streetfood weekender en Fenix Market met verschillende food trucks en stands;
– Ieder derde weekend van de maand is er een Vintage Market.

Meer weten?
http://www.fenixfoodfactory.nl
http://www.fenixfoodfactory.nl/ondernemers/

untitled-24

Tekst & foto’s: Kyra Kranendonk – Von Weersch

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht