Entrecote met koffie marinade

19 juli 2016Dagmar

Toen ik in de foodybox zomer een heerlijk geurende Corazon espresso van koffie en thee specialist Simon Levelt aantrof maakte mijn hart een vreugdesprongetje want ik ben dòl op koffie & espresso! Sindsdien heb ik zitten nadenken wat ik nog meer met deze espresso zou kunnen doen behalve zomerse (ijs)koffie maken. Ideetjes die bij me opkwamen waren onder andere: een chocolade-koffie panna cotta, een Caribische koffielikeur (recept volgt!) en…een vlees marinade! Want hoe meer ik erover nadacht, hoe lekkerder dat laatste me leek. Misschien een raar idee om zoiets alledaags als koffie voor iets anders te gebruiken dan een lekker kopje koffie maar als foodie èn enorme koffieleut vind ik het nou eenmaal leuk om te experimenteren  icon-smile-o 

Ik heb lopen nadenken over de samenstelling van de marinade en kwam uit op bruine basterdsuiker om het bittere van de koffie in evenwicht te brengen. Verder strooide ik ook wat oregano en zoet gerookt paprikapoeder voor een rokerig tintje in een kom. Daar mengde ik nog wat harissa door voor wat pit en een geperst teentje knoflook. Ten slotte druppelde ik wat heerlijke olijfolie door alle deze stoere krachtpatsers en na deze geproefd te hebben roerde ik er nog wat zeezout onder. Toen ik eenmaal tevreden was over het eindresultaat verheugde ik me de rest van dag enorm op de entrecote die ik zou gaan inwrijven met deze lekker koffie rub. Bij de keurslager had ik namelijk een 3 cm dikke entrecote gekocht speciaal voor dit experiment. 

Entrecote met koffie marinade
Door o.a. zoet gerookt paprikapoeder. bruine basterdsuiker en knoflook toe te voegen aan de bittere aromatische koffie krijg je een lekkere evenwichtige smaakcombinatie. De koffie proef je er niet boven uit, maar voegt zeker wat toe. Wij vonden deze entrecote met koffie marinade heerlijk! Wil je graag weten hoe je de garing van de bovenstaande foto zelf ook voor elkaar krijgt? Je leest het in het onderstaand recept. 

Dit heb je nodig voor de entrecote met koffie marinade (hoofdgerecht voor 2 personen)
een 3 cm dikke entrecote voor 2 personen (vraag het zo aan je slager)
een flinke klont roomboter en wat olijfolie

Voor de koffie marinade heb je nodig
1/2 theelepel gemalen koffie of espresso (bijvoorbeeld deze Corazon espresso van Simon Levelt)
1/2 theelepel zoet gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel koriander poeder
1 flinke teen knoflook (geperst)
1/2 theelepel harissa
1/2 theelepel zeezout
2 eetlepels olijfolie

En zo maak je de entrecote met koffie marinade
1. Maak de marinade door alle ingrediënten hiervoor door elkaar te roeren.  Dep de entrecote droog met keukenpapier. Wrijf de entrecote in met de koffie marinade en  laat hem een uurtje op kamertemperatuur komen (als het snikheet is houd je 15-30 minuten hiervoor aan).

2. Verhit de roomboter met een scheutje olijfolie bak de entrecote aan beide zijden 2.5 minuten. Kruid de entrecote met versgemalen zwarte peper en wikkel hem in aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten. Snijd de entrecote in stukken en verdeel hem over twee borden. Serveer bijvoorbeeld met (oven)frites of gepofte zoete aardappel, sla en mayonaise/fritessaus. En een Spaanse schone in een mooi wijnglas. Want deze entrecote zonder rode wijn is als een verjaardag zonder taart en slingers.

Lijkt dit je een lekkere marinade? Dan is deze za’atar marinade misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
De Corazon espresso zat in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen. Ik bedacht er dit bijzondere recept mee.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht