Een culinair pamflet voor alle Nederlanders review

26 juli 2021Dagmar
Blog post

Lekker samen eten verbindt en daar draag ik met mijn recepten graag aan bij. Ik ben dol op van alles wat niet een AVG maaltijd betreft. Mijn nieuwsgierigheid was dan ook gewekt toen ik las over culinaire inclusiviteit en bovenstaand onlangs verschenen boek van Jonneke de Zeeuw. In deze review vertel ik je graag meer over dit pamflet.

Mooncake /  Jonneke de Zeeuw:
Mooncake.nl is het platform van Jonneke de Zeeuw. Op haar website deelt ze verrukkelijke culinaire ontdekkingen en brengt zij Nederlands nieuwe, diverse culinaire landschap in kaart. Met haar foodtours, foodiebags en talks brengt ze op verfrissende wijze de inclusieboodschap de culinaire wereld in. Met als doel mensen met elkaar te verbinden en thuis te doen voelen.

Jonneke werd bekend met haar eigen videoserie over Nederlands culinaire landschap bij de Volkskrant. Afgelopen jaar werd ze uitgeroepen tot De Grootste Voedselkenner van Nederland tijdens De Grote Keuringsdienst van Waarde quiz en ze zit in de jury van Het Gouden Kookboek.

Een culinair pamflet voor alle Nederlanders
Baanbrekende Jonneke begint haar boek met een opsomming van allerlei mij nog onbekende gerechten waar ze haar boek aan opdraagt. Denk aan bijvoorbeeld: sabich, zalabiya en bigos. Dat maakt me er op een leuke en intrigerende wijze van bewust dat ik blijkbaar nog een grote culinaire vlek heb. Nederlands eten omvat zoveel meer dan stamppot (gelukkig)… En dat wordt na het lezen van het boek zeker bevestigd. Jonneke kaart interessante thema’s aan en doet dat op veelal op humoristische en bewustzijnversterkende wijze. Het handzame boek omvat 96 bladzijden (zonder recepten overigens) en leest makkelijk weg: ik las het binnen no-time uit.

Op watertandende wijze deelt Jonneke haar verfrissende visie over de stand van zaken rondom diversiteit en inclusiviteit in ons culinaire landschap. Want divers is dat zeker, maar is het ook inclusief? Een prangende vraag die Jonneke uitgebreid aan de kaak stelt. Ze staat ook stil bij een stuk geschiedenis en deelt dingen die naar haar idee echt niet kunnen (Denk aan bijvoorbeeld chocoladehummus). Soms een tikkeltje te sterk naar mijn smaak, maar zeker goed om dingen ter discussie te stellen. Het zet je (mij) in elk geval wel aan het denken over een aantal zaken m.b.t. integratie en inclusiviteit en dat vind ik een goede zaak.

Jonneke: ‘En ja, ik weet dat je echt wel kunt genieten van een bord bloemkool met een goeie gehaktbal en aardappelen, en daar is niks mis mee. Maar leg die bloemkool met nootmuskaat naast een schaaltje Indiaas-Chinese gobi manchurian of een geroosterde Midden-Oosterse variant met tahina en je vraagt je toch echt even af wat men hier al die tijd heeft zitten doen.’

Jonneke besluit haar boek met een lijstje van must-eats van Nederlands nieuwe culinaire landschap. In haar lijstje staan o.a. Afghaanse mantu, Marokkaanse bastilla, Jollof rice en patatje rendang opgenomen. Ook hier weer een aantal voor mij nog onbekende gerechten, waar ik na het lezen van haar boek graag eens mijn tanden in zou willen zetten. Zoals Jianbing ( een verrukkelijke crêpe met ei, lente-ui, sesamzaad, hoisinsaus etc.), Turkse Gözleme (een goedgevulde, verse gözleme met spinazie en kaas, stomend heet van de plaat) en Antiliaanse Johnnycakes (hartige maar tegelijkertijd zoete broodjes die met gesmolten kaas of bijvoorbeeld tonijn of bakkeljauw worden gegeten). Gaan bij jou je speekselklieren ook al werken?

Mijn foodie lijstje is na het lezen van dit boek alleen nog maar langer geworden. Het boek heeft me ook bewust gemaakt van mijn eigen normen, waarden en perceptie. Ook vraag ik me nu bijvoorbeeld af hoe het inderdaad kan dat we in het Nederlandse onderwijsaanbod bijvoorbeeld niet veel meer gebruik maken van de geweldige smaken en ingrediënten maar ook zeker kennis die het Nederland van vandaag rijk is. We hoeven de Franse keuken van mij niet op de schop te doen. Maar waarom niet aanvullen met bijvoorbeeld Marokkaanse patisserie? Een voorbeeld dat mooi kan bijdragen aan mensen betrekken, krachten en talenten de kans geven, leren kennen, waarderen en verbinden. Met een -kan ik mij goed voorstellen- positief effect op participatie, inclusiviteit en basically: meedoen.

Jonneke organiseert foodtours in Rotterdam en Amsterdam en dat lijkt me naast zelf aan de slag gaan met ‘the real deal’ recepten ook een ontzettende interessante manier om kennis te maken met het rijke scala van ons Nederlands eetlandschap. Geweldig toch, can’t wait!

Hoewel ik kon niet wachten. Jonneke, de ananas sambal van Tante Tjap heb ik na het lezen van jouw tip meteen besteld (Yum!).

Meer weten of kopen? 
Een culinair pamflet voor alle Nederlanders is vanaf 29 juni 2021 en is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor € 7.50.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst: Dagmar

Ik mocht een recensie exemplaar ontvangen van dit boek om te reviewen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht