Curry schuimsoepje met gerookte kip

22 april 2018Dagmar
Blog post

Wat een lekker curry schuimsoepje met gerookte kip! De inspiratie voor dit gerechtje komt van een heel geslaagde avond met een kookclub bij kookstudio Claire Culinair in Eindhoven. Toen ik het proefde was ik meteen verkocht en wist ik al ‘Dit wil ik ook maken voor op Vertruffelijk!’ Ik ging aan de slag met een eigen wat versimpelde maar niet minder lekkere versie. De basis is fijngesneden oranje paprika, mango en tomaat op smaak gebracht met limoenrasp, limoensap en wat fijngesneden verse koriander. Met behulp van een serveerring bouw je hier heel simpel een mooi torentje van waarop je 3 plakjes gerookte kip legt (bij Claire Culinair waren dit in knoflook gebakken gamba’s, ook superlekker). Dit torentje wordt omhuld door een rode curry schuimsoepje met kokosmelk dat je met behulp van wat lecite lekker schuimig maakt (simpel met behulp van een staafmixer). Dit is een makkelijke moleculaire keukentechniek waarmee je een bijzondere touch geeft aan dit lekker voorgerecht. Kun je je al voorstellen hoe lekker dit is: lekkere zoete groente en fruit in een friszure limoenmarinade met koriander, gerookte kip en licht pittige rode curry kokossoep. Dat klinkt niet alleen lekker, dat is ook het zeer zeker!

Curry schuimsoepje met gerookte kip
Dit curry schuimsoepje met gerookte kip maak je met behulp van lecite, maar dat kun je natuurlijk ook weglaten. Je mist dan het schuimig effect maar niet de smaak.

Curry schuimsoepje met gerookte kip
Curry schuimsoepje met gerookte kip: een lekker en bijzonder voorgerecht. Leuk voor een speciaal etentje op een zomeravond.

Ingrediënten voor curry schuimsoepje met gerookte kip
(voorgerecht voor 2 personen)
1 oranje paprika in blokjes van een 1/2 cm gesneden
100 gram mangoblokjes in blokjes van een 1/2 cm gesneden
16 tommies mini toppers (mini tomaatjes, verkrijgbaar bij Jumbo) elk in 4 stukjes gesneden
rasp van 1 limoen
sap van 1 limoen
verse koriander
6 mooie plakjes gerookte kip (van een hele gerookte kipfilet)

Voor het curry schuimsoepje
1 fijngesnipperd sjalotje
2 eetlepels olijfolie
2 flinke eetlepels rode curry pasta of boemboe (ik kocht de rode curry boemboe van het Jumbo huismerk speciaal voor dit gerecht en vond deze van alle geprobeerde kant-en-klaar rode curry’s het lekkerste)
2 theelepels fijngesneden gember
1/2 theelepel trassi
200 ml kokosmelk
100 ml halfvolle melk
1 theelepel lecite (verkrijgbaar bij o.a. Hanos)
evt. nog wat vissaus en limoensap om het soepje nog verder op smaak te brengen

Verder heb je serveerringen en een staafmixer nodig

Curry schuimsoepje met gerookte kip recept
1. Meng de blokjes en partjes paprika, mango en tomaat met de geraspte limoen en het limoensap. Snijd alvast 20 verse korianderblaadjes fijn maar doe deze er nog niet bij, maar leg  de fijngehakte kruiden klaar met de plakjes gerookte kip. Maak ondertussen het curry schuimsoepje.

2. Voor het curry schuimsoepje verhit je de olijfolie met het fijngesnipperde sjalotje, rode curry pasta, gember en trassi. Verwarm al roerend ongeveer 5 minuten. Schenk er de kokosmelk en gewone melk bij en breng zachtjes aan de kook. Breng eventueel verder en naar wens op smaak met wat vissaus en limoensap.  Schenk in een maatbeker, doe de lecite erbij en pureer net zolang met de staafmixer tot je een schuimig soepje hebt (dit kan enkele minuten duren).

Serveren: zet de serveerringen in diepe borden. Meng de fijngesneden koriander onder het groente-fruit mengsel en verdeel over de serveerringen. Druk goed aan (belangrijk, anders valt je met zorg fijngesneden torentje al snel uit elkaar). Leg de plakjes kip erop en garneer eventueel met een partje limoen en wat verse koriander. Verdeel de soep over de borden, verwijder de serveerringen voorzichtig en serveer meteen.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
NB: de oranje paprika en tommies zaten  in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen. Ik besloot ze te gebruiken in dit recept. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht