Dit moet je weten over Culinaria 2016

25 november 2016Dagmar

Culinaria: nu al mijn favoriete gastronomisch event! Voor degenen die het nog niet kennen: Culinairia is een jaarlijks terugkerend gastronomisch event in België waarbij je de gelegenheid krijgt om verschillende gerechtjes van (sterren)chefs onder 1 dak te proeven. Al dan niet met een bijpassende wijn of biertje. Want het is natuurlijk op en top Belgisch. En ik heb het al vaker gezegd: de Belgen weten wel wat lekker is! Culinaria 2016 was opnieuw indrukwekkend. Wat ik zo bijzonder vond? Ik vertel je er graag meer over. 

Het culinaria concept
Het concept is elk jaar anders. Culinaria 2016 vond maar liefst 12 dagen plaats in een voormalige Brusselse fabriek die op het punt stond om gesloopt te worden. In een industriële setting kon je een mercato bezoeken met verschillende topproducten. Desgewenst kon je hier verschillende kleine gerechtjes proeven & kopen en zo al genietend een ronde maken door deze overdekte culinaire markt. Een markt met fantastische producten waar ik errug blij van werd.

Culinaria 2016: naast culinair shoppen ook gastronomisch genieten
Tijdens de 12 dagen Culinaria kon je genieten van gerechtjes van in totaal maar liefst 60 (!) vooraanstaande chefs. Daarnaast was het mogelijk om van een all-in gastromisch menu te genieten in een nabijgelegen afgeschermde ruimte. Vol verwachting na de mooie ervaring in 2015 besloot ik om dit menu te boeken en  te combineren met een bezoek aan de mercato. Ik vertel je aan de hand van dit verslag graag meer over deze geweldige gastronomische beleving! Spoiler alert: ik wil volgend jaar wéér Culinaria bezoeken!

Locatie en sfeer
untitled-767
Culinaria 2016
vond plaats in een industriële setting met mooie verlichting en een kunst tentoonstelling. Bij het ticket dat ik samen met een vriendin had geboekt zat o.a. een welkomstdrankje inbegrepen. Aan de bar (fotol links) koos ik voor de nieuwe variant Pommery Royal Blye Sky champagne demi sec (foto). Deze champagne kreeg ik in een groot glas met veel ijs geserveerd. Bijzonder, want dat is niet zoals ik champagne meestal drink. Maar heerlijk! Met een glas bubbels in onze hand gingen we vervolgens vol verwachting de culinaria mercato verkennen.

De Mercato

untitled-763
untitled-764
Een van de eerste stands waar we tegen aanliepen was die van Slagerij Dierendonck. Een gedeelte van hun assortiment lag prachtig gepresenteerd in een gekoelde vitrine. Je kon ter plekke de diverse producten kopen, eventueel laten bereiden op een Big Green Egg of gekoeld laten wegleggen om later mee naar huis te nemen. Ik was erg onder de indruk van de prachtige kwaliteit. Dierendonck is leverancier van Sergio Herman en was door Culinaria gevraagd (!) om aanwezig te zijn. Dat zegt genoeg denk ik… We maakten van de gekoelde food garderobe gebruik en verlieten dit atelier met een en ander. Ik vond het super dat de organisatie bij zoiets als een gekoelde food garderobe heeft stilgestaan. Fantastisch.

untitled-768In een kleine overdekte Gourmet Market ontdekte ik deze Yuzu dressing! Zo leuk om zo’n bijzondere en wat moeilijker verkrijgbare producten hier te ontdekken èn te kunnen kopen. Nog  zoiets leuks: olijfolie in een grote parfumfles. Alsof ze mijn gedachten kunnen lezen bij Culinairia! De ooh’s! en aah’s die door mij werden geslaakt waren vaak te horen! Mijn big smile zegt genoeg. Deze foodie is blij! En dit is nog maar de mercato van culinaria.

untitled-770
Links op de foto zie je de gekoelde food garderobe waar ik het over had. Top! Als foodie vind ik het geweldig om nieuwe en bijzondere food producten te ontdekken. De grootste ontdekking voor mij bij Culinaria 2016 was misschien wel de goudkleurige macaron die je rechts op de foto ziet. Ik ontdekte en proefde deze bij een Zwitsere kaas stand op de Mercato. Deze macaron was gevuld met – je raadt het vast al- kaas! Gruyère om precies te zijn. Een perfecte smaak combinatie: het zoete van de macaron in combinatie met het hartige van de kaas. Ongewoon lekker! Tegen achten mochten we aanschuiven voor het gastronomisch menu.

Het Gastronomisch S.Pellegrino menu
untitled-771

Bij ons ticket was een gastronomisch all-in menu inbegrepen. De verschillende gangen werden bereid door de 4 topchefs die op de linker foto staan vermeld. Zoals je kunt zien heeft elke chef 1 of meer sterren. Dat is ook wat Culinaria voor mij zo bijzonder maakt: waar anders kun je op 1 avond zo genieten van verschillende gerechtjes bereid door verschillende vooraanstaande cuisiniers?

Het menu was inclusief aperitief, tafelwaters, bijpassende wijnen, koffie met friandises en een afsluitend digestif van verschillende whiskey’s. Rechts op de foto krijg je een indruk van de setting. Ik heb nog nooit zo stijlvol gedineerd! (En ondertussen heb ik toch de nodige prachtige (sterren)zaken mogen bezoeken). Het deed me denken aan een elegante Amerikaanse bruiloft. Waar ik door werd verbluft was de route naar de plek waar we van dat al dat moois gingen genieten. In een afgeschermd gedeelte in de fabriek was deze prachtige eetzaal ingericht. De route was namelijk een weg door een speciaal aangelegde tropische tuin! Met op de achtergrond het geroep van diverse dieren uit de jungle. Ik voelde me verbluft. De enige plek waar ik ooit door zoveel ‘over the top’ perplex en sprakeloos werd was Las Vegas. Maar dit was ‘gewoon’ in Europa! Het maakte in elk geval erg veel indruk op me. Ook het diner was bijzonder.

untitled-774
untitled-775
Een greep uit het menu van links naar rechts en van boven naar beneden.
Foto 1: Tom ka kai, palm, Thaise basilicum en schelpjes door Viki Geunes.
Foto 2: Konijnenrug, mousse van eendenlever met mascarpone met hazelnootcrumble door Lionel Rigolet.
Foto 3: Fijn gesneden vitello met makreel (i.p.v. tonijn), soja, gember en olijfolie door Giovanni Bruno.
Foto 4: Sint-Jacobsnootje, eendenlever plumsaus, citrusvruchten en nougatine door Yves Mattagne. Top, top, top!

Ik vond met name de gerechtjes van Viki erg bijzonder doordat hij voor mij nog nieuwe en onbekende smaken verrassend wist te combineren.

Kortom: culinaria 2016 was een geweldige ervaring die de al bijzondere beleving van vorig jaar meer dan overtrof. Ik kijk alweer uit naar culinairia 2017! Als jij ook van gastronomie houdt dan raad ik je Culinaria meer dan van harte aan. Kijk voor meer informatie op de website van culinaria. Lees meer over culinaria in mijn verslag over culinaria 2015.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lasagna bolognese misschien ook wat voor je. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166

Tekst en foto’s: Dagmar

3 Reacties

 • Margrit Delvoie

  2 december 2016 at 8:09 am

  Mooi en informatief artikel Dagmar. Wist niet dat Culinaria bestond.

 • Daphne

  15 december 2016 at 12:07 pm

  Oh jeetje culinaria moet echt op mijn to do lijst!

  1. Dagmar

   22 december 2016 at 10:44 pm

   Daar krijg je geen spijt van Daphne 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht