Culinair voorgerechtje met artisjok, asperge, beenham en venkel

11 juni 2021Dagmar
Blog post

Onlangs ben ik gevraagd om wat wijn-spijs combinaties te bedenken en dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Het uitgangspunt was deze keer een mineralige auxerrois die me deed denken aan een gerechtje dat ik ooit in Barcelona at en de basis heeft gevormd voor dit heerlijk culinair voorgerechtje met artisjok, asperge, beenham en venkel! De desbetreffende wijn en de smaken van het gerecht zorgen voor een hele mooie smaakcombinatie. Ik ben er in elk geval mee in mijn nopjes!

Artisjok, asperge, beenham en venkel passen mooi bij elkaar qua smaken. Ik heb ook nog een dille mayonaise voor een romige toets toegevoegd en gegarneerd met o.a. eetbare bloemen.
Ik gebruikte een heerlijke milde olijfolie en sprenkelde wat over de gegrilde artisjok stukjes. Dat tilt dit gerecht, naast de al aanwezige mooie bij elkaar passende smaken, naar een hoger niveau. Dat geldt ook voor de auxerrois waarvoor ik dit gerecht bedacht.
Op instagram heb ik een highlight van dit gerechtje gemaakt zodat je precies kan zien hoe ik dit heb gemaakt (en wat die bijpassende wijn is)!

Ingrediënten voor artisjok, asperge, beenham en venkel
(koud culinair voorgerechtje)


per persoon
1 plakje gare beenham (van ongeveer een 1/2 cm dik)
3 stukjes gegrilde artisjokharten
milde olijfolie van goede kwaliteit bijvoorbeeld oleo de la Marchia (ik kocht deze bij Olicious)
2 a 3 plakken venkel
1/2 gare witte asperge (liefst sous-vide gegaarde asperge, met topje)

voor de dille mayonaise
Wat Zaanse mayonaise op smaak gebracht met sushi azijn en gedroogde dille

om te garneren
eetbare bloemen
wat venkel loof

verder nodig
ronde uitsteekvormpjes in verschillende groottes
spuitzakje

Bijpassende wijntip: een auxerrois

Culinair voorgerechtje met artisjok, asperge, beenham en venkel recept
1. 
Steek drie rondjes uit het plakje beenham: 1 grote en 2 kleine rondjes. Snijd het topje van de asperge recht af. Snijd nog 2 stukjes in dezelfde grootte schuin af. Maak de dille mayonaise door de ingrediënten te mengen op smaak. Doe in een spuitzakje.


Het is een koud gerecht dus bij het opmaken hoe je je niet te haasten. Tip: verzamel alle ingrediënten en garnituren op een bord voordat je het gerecht gaat opmaken.

2. Bord opmaken. Zet het aspergetopje rechtop in het midden en verdeel achtereenvolgens de rest van de asperge, beenham, artisjok en venkel over het bord. Spuit wat toefje dillemayonaise ertussen en garneer. Besprenkel de artisjok met wat olijfolie. Serveer meteen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar


Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht