Culi nieuws en trends bij de Culiperslunch 2021!

27 september 2021Dagmar
Blog post

Wauw, wat een mooie, leuke en interessante ontdekkingen weer tijdens de alweer 12e editie van de Culiperslunch 2021! Ik kwam opnieuw vol energie en met de nodige inspiratie thuis. Benieuwd waar ik zo enthousiast over ben? Lees dan snel verder!

Wat is de Culiperslunch?
Tijdens de culiperslunch krijg je als culinaire pers/culinair schrijver/foodblogger voorgeschoteld wat je in 2021 op het gebied van eten, kookboeken, drinken & koken aan nieuws kan verwachten. En al dat culi nieuws en trends die ik ontdekte deel ik natuurlijk graag met jou! In dit artikel zet ik een aantal van mijn ontdekkingen in de spotlights! Lees je mee?

Bij Croatian Grapes.com & fromagerie l’amuse doen ze het net even anders. Hier worden pareltjes van Kroatische wijnen gepaired met verrassende verschillende kazen. Meestal wordt dit andersom gedaan. Van de mooie combinaties die ik hier mocht proeven werd ik heel blij. Een hele mooie samenwerking waarbij ik Kroatische rosé mousserende wijn (Feravino Francesca rosé brut) en een Kroatische witte wijn (Vina Caric Bogdanjusa) mocht proeven in combinatie met verschillende soorten héérlijke kaasjes. Je kan deze zeer mooie gepairde boxen o.a. online bestellen voor een mooie prijs. Ben ik in elk geval van plan! Kijk voor meer informatie op www.lamuse.nl en www.croactiangrapes.com
Smoked eggs. Yes, gerookte eieren! Nog rauw dus multifunctioneel en verrassend te gebruiken in zowel hartige als zoete (!) gerechten. De eieren worden koud in de schaal gerookt en daardoor krijgt het ei een heerlijke subtiele rooksmaak. Ik ben dol op ingrediënten met een rooksmaakje dus ook voor deze eieren viel ik als een blok! Meer informatie: www.smokedeggs.nl
Plant B. Een ander nieuw concept waar ik heel blij van werd. Gezonde kant-en-klaar vegan maaltijden uit de diepvries die je per 6 stuks online kunt bestellen en die in heel Nederland worden bezorgd. Ik mocht de Indian pumpkin curry proeven en vond ‘m erg lekker! Geen of minder mealpreps meer, meer vrije tijd en toch lekker en gezond eten. Klinkt goed, toch? Meer informatie: www.plantb.nl
Novish. ‘Vis’ zonder vis. Op basis van groenten, met de textuur en smaak van vis in een lekker krokant korstje. Een visvervanger om enthousiast van te worden! Meer informatie: www.novish.eu
Spirited Union. Rum, maar dan in verschillende verassende combinaties. Ik mocht de variant met sweet orange & ginger proeven en was verrast hoe lekker licht en fris die combi was. Aanrader! Meer informatie: www.spirited-union.com
Montgomery’s vegan ice cream. Vorig jaar mocht ik al kennis maken met dit lekker vegan ijs en dit jaar viel ik opnieuw voor de heerlijke chocolade variant die me aan lekkere chocolademousse deed denken. Op basis van cashewnoten dus lekker romig zonder nasmaak. Meer informatie:
www.montgomerysicecream.com
Snack with benefits. Plantaardige borrelsnacks met lokale groente. Ik mocht deze lekkere krokante bloemkool snack proeven: leuk en lekker! Met weinig verzadigde vetten, iets om extra blij om te zijn! Er zijn verschillende guilt free varianten verkrijgbaar! Meer informatie: www.snackwithbenefits.com

Wat ik als olijfolie liefhebber ook erg leuk om te vermelden vind is dat Nederland na New York en Londen een eigen internationale olijfoliewedstrijd krijgt! Producenten uit de hele wereld kunnen aan de competitie deelnemen door hun topklasse olijfolie te laten keuren voor een vakjury. Het verschil met andere grote internationale wedstrijden is dat in Nederland naast gecertificeerde olijfolieproevers ook chef-koks in de jury zitten. Zij gebruiken de olijfolie tenslotte in de keuken en kunnen goed beoordelen bij welke gerechten de olijfolie het beste past. Een ander verschil ten opzichte van wedstrijden in New York en Londen is dat in Nederland een winnaar, een top 3 en een top 10 wordt aangewezen door de jury, net als in Monte Carlo.

Het AIOOC is een langgekoesterde wens van meesterkenner en olijfolie-ondernemer Gregor Christiaans, auteur van het naslagwerk ‘Lekker vet – alles over olijfolie’, host van de gelijknamige podcast en columnist bij Foodlog.nl. Hij loopt al drie jaar rond met het idee. Zijn doel is om de olijfoliecultuur in Nederland naar een hoger niveau te tillen. ,,Top extra vierge olijfolies zijn zo gezond en lekker. Als het niet bestond hadden we het moeten uitvinden”, zegt hij. ,,Maar als je kijkt naar de gemiddelde consumptie van olijfolie in Nederland dan blijft dat steken op 0,9 liter per persoon per jaar. We blijven ver achter op andere Europese landen zoals Griekenland met een consumptie van 13 liter per persoon per jaar en Spanje, waar mensen gemiddeld 11 liter per jaar consumeren. Ik wil olijfolie meer op de kaart zetten in Nederland, want het is nog steeds een nichemarkt. Op deze manier wil ik er een boost aan geven en zorgen dat producenten van topklasse de markt gaan betreden. Nu zijn de echte toppers alleen in mediterrane landen te koop.” Meer informatie: www.aiooc.org

Tenslotte mocht ik een spectaculaire goodiebag mee naar huis nemen. Een mooie kans om de producten thuis in alle rust te proberen waarvan ik niet in de gelegenheid was er kennis mee te maken. Het allerleukste van de Culiperslunch vind ik misschien nog wel de bedenkers/makers/(kersverse ) ondernemers ontmoeten achter het product met in de basis dezelfde gemeenschappelijke passie voor lekker eten en drinken. Extra leuk om deze hardwerkende bikkels in een welverdiende spotlight te zetten in dit artikel! Ik wens jullie allemaal veel succes maar vooral veel plezier!

Harriët Boekholt en Marcus Polman, hartelijk dank voor de uitnodiging en organisatie. Het was weer top! En natuurlijk ook dank aan de deelnemers en iedereen die dit event mede mogelijk heeft gemaakt.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst en foto’s: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht