Côte de boeuf van de bbq

23 mei 2020Dagmar
Blog post

Côte de boeuf is een sjiek woord voor een royale steak uit de rib. Het is een mooi groot stuk mals vlees met bot en vetrandjes dat snel klaar is. Ideaal om te barbecueën dus! Met dit makkelijk recept bereid je heerlijke medium rare côte de boeuf van de bbq, op smaak gebracht met knoflook olijfolie, rozemarijn, en zeezout. De takjes rozemarijn gebruikte ik als kwastje om de het vlees mee in te vetten. That’s it, want een goede wijn behoeft ook geen krans. Over wijn gesproken, bij deze côte de boeuf beveel ik je een lekkere rode krachtpatser aan.

Onlangs bestelde ik deze dry aged côte de boeuf van Hollands weiderund. Kijk die mooie vetdooradering eens! Ik besloot geen poes pas uit de kast te halen om dit stuk vlees te bereiden maar koos voor lekkere simpele smaakmakers zoals knoflook olijfolie, rozemarijn, peper en zeezout. That’s it! Maar wat lekker… Tip: gebruik een speciale thermometer voor het bereiden van dit mooie stuk vlees tot de gewenste garing.
Ik bereide de bqq voor op indirect grillen: ik creëerde twee zones in mijn kogelbarbecue. De ene helft van het onderste rooster vulde ik met houtskool, de andere kant liet ik leeg. Het vlees laat je een uurtje op kamertemperatuur komen. Daarrna grill je het vlees tot een kerntemperatuur van 48 graden op het bovenste rooster zonder kolen eronder. Daarna schroei je het vlees even goed dicht door hem heel even aan beide zijden op het rooster boven de hete kolen te roosteren.
Laat het vlees vervolgens even rusten voordat je het aansnijdt. Hier zie je het heerlijke medium rare resultaat van de reverse sear côte de boeuf.
De côte de boeuf is bijvoorbeeld een lekkere combi met deze Italiaanse tomaatjes uit de oven.
Wil jij ook graag deze malse côte de boeuf van de bbq bereiden? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor côte de boeuf van de bbq
(onderdeel van een hoofdgerecht voor ongeveer 3 personen)
1 een dikgesneden côte de boeuf, dry aged (ongeveer 650 gram)

kruiding
2 takjes rozemarijn
peper en zeezout
4 eetlepels olijfolie met knoflook

verder heb je een keukenthermometer nodig

Côte de boeuf van de bbq recept
1. Laat de côte de boeuf ruim een uur op kamertemperatuur komen. Bereid de barbecue voor op indirect grillen. Zet alvast een bakje klaar met de olijfolie en takjes rozemarijn.

3. Dep het vlees droog met keukenpapier. Vlak voordat je de côte de boeuf op de barbecue legt kruid je hem rondom met zeezout. Bestrijk de côte de boeuf aan beide kanten met wat olijfolie met behulp van de takjes rozemarijn.

4. Grill de côte de boef rondom indirect tot hij de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt. Ik houd van medium rare, dus hield 48 graden aan (ik draaide hem om toen de kerntemperatuur 24 graden was).
Als de kerntemperatuur van 48 graden is bereikt grill je het vlees nog even aan beiden kanten direct, dus direct boven de hete kolen. Pas op: doordat er wat olijfolie op de hete kolen terecht komt zullen er vlammen kunnen ontstaan. Laat de bbq niet onbeheerd achter. Voor medium rare houd je een uiteindelijke kerntemperatuur van 55-58 graden aan.

5. Laat het vlees een paar minuten rusten op een rooster. Strijk hem nog een keertje in met de olijfolie en rozemarijn. Kruid met zwarte peper. Je reverse sear côte de boeuf van dry aged beef is nu klaar. Snijd het vlees in stukken en verdeel het over je hongerige en verwachtingsvolle gasten.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht