Challenge update: lukt het me om geen vlees te eten, meer groenten te eten en om geld te besparen op boodschappen?

16 januari 2021Dagmar
Blog post

Op 1 januari 2021 ben ik gestart met een persoonlijke challenge om een maand geen vlees te eten, meer groenten te eten en om geld op boodschappen te besparen. Zou het het me tot nu toe allemaal gelukt zijn? Lees snel verder om het te ontdekken!

De eerste 14 dagen zonder vlees
Vielen me reuze mee! Eigenlijk waren de eerste 4 dagen even wat lastiger, maar daarna vond ik het makkelijk. Ik had even een moeilijk momentje in de beginperiode toen ik mijn man brood zag beleggen met vleeswaren. Ik merkte de gedachte ‘Dit mag ik niet nu niet’ bij mezelf op. Toen hielp het me om mezelf eraan te herinneren dat ik er zelf voor koos – dus hoezo niet mogen, maar niet willen – en even terug te halen waarom ik de challenge graag wilde doen. Die manier van denken werkte veel positiever voor mij en ik voelde me meteen wat lichter. Wat me verder ook heeft geholpen is o.a. het plannen van een weekmenu, mealpreppen voor drukke dagen en een plan B voor als iets mislukte of niet lekker was. En ook vooral door het als een leuke uitdaging voor mezelf te zien en dicht bij mezelf te blijven.

Door het maken van een weekmenu wist ik waar ik aan toe was en wat ik wanneer zou koken en eten. Daarmee kwam ik niet voor verrassingen te staan waarvoor ik ter plekke iets anders moest bedenken. Daarmee maak ik het voor mezelf makkelijker om deze challenge goed en op een relaxte manier leuk te doen. 1 keer heb ik iets gemaakt (vegetarische knakworstjes geloof ik) dat zelfs niet in de categorie ‘functioneel eten’ viel en dat gerecht belandde met een snelheid die de geluidsbarriere doorbrak in de vuilnisbak. Speciaal voor die momenten (ja heus, ook hier zijn die er hoor) heb ik altijd een diepvries gerecht achter de hand. In dit geval een vegan curry gemaksmaaltijd. Die gelukkig wel heel goed te verteren was en niet smaakte alsof hij op een muffe zolder stof had zitten vangen ­čÖé

Vleesvervangers: yay or nay?
Ik ben als vleeseter en als foodie natuurlijk bij voorbaat al extra kritisch waar het om vleesvervangers gaat. Voor mij hoefde vleesvervangers tot nu toe ook niet echt. Er wordt toch iets geprobeerd na te maken wat het never nooit niet zal halen bij the real deal en waarom zou je dat eigenlijk willen bedacht ik me vaker (en is dat wel nodig ook). De afgelopen periode zijn er de nodige nieuwe vleesvervangers op de markt verschenen en sommige daarvan die ik weleens uitprobeerde vond ik wel geslaagd. Ik vind het dan ook leuk om voor deze challenge allerlei vleesvervangers uit te proberen, dit is natuurlijk ook de challenge bij uitstek om dat eens te doen. Ik heb tot nu toe van alles geprobeerd, van vegetarische filet americain, vegetarische pat├ę, vegetarische hamburgers tot vegetarische ham etcetera. Het meeste vind ik heel eerlijk niet heel lekker, sommigen ok, een enkeling lekker en de uitzondering met de wauw factor? Die volgt misschien nog. Hoewel de karma kebab van knolselderij die ik vorig jaar voor het eerst proefde daar goed bij de buurt komt. Van welke producten werd ik blij? De veggie bacon van quorn vond ik lekker en die ga ik beslist vaker kopen. De vegetarische petit pat├ę van de vegetarische slager vond ik best aardig, maar daar zat dan wel weer kokosolie (of vet) in. Daar ben ik vanwege de hoge verzadigde vetten geen fan van. Eigenlijk jammer dat veel vleesvervangers best wel een lijstje hebben met toevoegingen. Dan misschien toch maar zelf meer (groenten)burgers en spreads maken? Ik ga er verder mee stoeien.

Wat waren leuke nieuwe smaken en ontdekkingen tot nu toe?
Ik heb nu al een aantal hele leuke en lekkere ontdekkingen gedaan! Zoals bijvoorbeeld dit gerecht dat ik bedacht door een vegetarische versie van mijn favoriete en populaire Lasagna Bolognese te maken:

Ik heb me toch een superlekkere vegetarische lasagna Bolognese gemaakt speciaal voor mijn challenge! Bomvol smaak dankzij allemaal lekkere smaakmakers vol umami zoals kastanjechampignons, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, rode wijn en Parmezaan.

Van tevoren had ik echt niet gedacht dat het resultaat zo lekker zou zijn. Deze vegetarische lasagna Bolognese wordt een blijvertje. Ik heb de sausbasis uit het recept trouwens ook al succesvol gecombineerd als vegetarische Bolognese saus met pasta. Met erbij een rucola salade met truffeldressing en geroosterde pijnboompitjes. Heel lekker. Ik heb nog een ander lekker gerecht gemaakt:

Een ander lekker gerecht dat ik al vaker heb gemaakt is deze makkelijke Foe Yong Hai. Met lekker veel groenten (Yay!) en die lekkere saus die je met maar 3 ingredi├źnten zelf heel makkelijk maakt! Een leuk, lekker en makkelijk vegetarisch budgetgerecht dit!

Wat heb ik nog meer gegeten?

In mijn instagram stories deel ik elke dag wat ik eet als lunch en avondeten tijdens deze challenge. Dit is een collage van een deel daarvan. Kleurrijk he?

1 ding is zeker: ik heb lekker gegeten tot nu toe en met lekker veel groenten ook nog! Dat maakt gerechten wat mij betreft niet alleen nog lekkerder maar ook nog eens extra vrolijk en aantrekkelijk. Ik voel me ook goed bij bijna alles wat heb ik heb gegeten. Ik heb geen inzinkingen na maaltijden, voel me lekker licht en actief na het eten (werkdagen uitgezonderd, dan ben ik moe) en heb niet het idee dat ik was mis. Toegegeven: wel fijn dat ik wel vis eet, daar heb ik nog eens extra van genoten. Vooral van de gegrilde tonijn heb ik echt gesmuld. Ik heb op een rijtje gezet wat ik zoal heb gegeten, misschien leuk als inspiratie:

– Loempia bowl met in sesamolie gewokte groenten;
– Sticky tofu met gegrilde paksoi en zilvervliesrijst;
– Sandwich met truffel eiersalade;
– Gamba’s met noedels en groenten in een zelfgemaakte zwarte bonensaus met 5-spice;
– Veggie bacon salade met zelfgemaakte mosterd-knoflookdressing;
– Gegrilde tonijn met groenten;
– Pok├ę bowl met tonijn, wakame, mais;
– Hummus platter met rauwkost;
– Pompoenpannenkoekjes;
– Salade met tonijn uit blik met citroen, bietjes en avocado.

Is vegetarisch eten saai?
Hier is niets saais en eentonigs aan lijkt me toch? Het is denk ik wel duidelijk: tot nu toe gaat de challenge me prima af waar het om meer groenten eten en weglaten van vlees gaat. Op sommige dagen eet ik (ruim) meer dan 250 gram groenten per dag, andere dagen wat minder. Gemiddeld haal ik die 250 gram groenten per dag gemakkelijk. Met het besparen op boodschappen ben ik nog bezig. Zo ben ik nog aan het experimenteren met het vervangen van mijn favoriete drankje ice tea green (dat zou een paar tientjes per maand moeten kunnen schelen al) en zijn mijn man en ik in gesprek over het gaan experimenteren met een weekbudget. Hoe de challenge me verder afgaat en wat het me oplevert kom ik na 31 januari bij je op terug.

Ik ben benieuwd: eet jij minder of zelfs geen vlees meer? Wat zijn jouw favoriete gerechten zonder vlees (en meer groenten)? Laat het hieronder weten?

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst en foto’s: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht