Caribisch kruidenzout

11 juli 2016Dagmar

Op een zomerse dag was ik het boek ‘Mango’s aan boord’ van Ann Vanderhoof nogmaals aan het lezen. Dit culinair reisverhaal gaat over een echtpaar dat een zeilreis maakt door de Caribbean en verslag doet van hun met kookkunsten doorspekte belevenis. In het boek zijn ook een aantal watertandende recepten opgenomen waar je naast een Caribisch avontuur à la het roer om ook onmiddellijk zin krijgt in het lekkere eten wat in het boek wordt beschreven. Echt een aanrader. In 1 van de recepten kwam ik Old Bay seasoning tegen. Dit is een in Nederland onbekende en voor zover ik weet niet verkrijgbare blend van allerlei zoete, kruidige en pittige specerijen die meteen een visioen van palmbomen en ruisend azuurblauwe golven aanspoelend op een perfect wit zandstrand bij mij deden doen oproepen. Na wat speurwerk besloot ik aan de slag te gaan met met eigen versie. Ook omdat Old Bay seasoning een van de ingrediënten was in 1 van Ann’s recepten dat ik graag wilde uitproberen. Dit is mijn versie van Od Bay seasoning en ik geef er vanwege de relatief grote hoeveelheid selderijzout liever de naam Caribisch kruidenzout aan.

Caribisch kruidenzout
Met dit Caribisch kruidenzout geef je je gerecht een taste of the Caribbean. Een onmisbaar ingrediënt als je bijvoorbeeld deze Caribische zalmkoekjes wilt maken. 

Dit heb je nodig voor het Caribisch kruidenzout
1/4 theelepel kardamompeulen
1/4 theelelpel mosterdzaad
1/8 theelepel gemalen zwarte peper
1/8 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel kaneel
1/8 theelepel gemalen kruidnagel
1/8 gemberpoeder
1/2 theelepel zoet gerookt paprikapoeder
een snufje piment
2 eetlepels selderijzout

En zo maak je het caribisch kruidenzout
1. Gebruik een vijzel om de kardamompeulen en het mosterdzaad fijn te maken. Met een deegroller lukt het ook. Doe de specerijen dan in een stevig plastic afsluitbaar zakje en leg dit op een kunststof snijplank. Sla de specerijen vervolgens fijn met een deegroller.

2. Als de kardamompeuelen en mosterdzaad fijn zijn gemalen of geslagen doe je de rest van de ingrediënten erbij. Zeef het kruidenzout zodat de kardamonpeulen achter blijven en gooi deze weg. Je Caribisch kruidenzout is nu klaar voor gebruik.

Maak jij ook graag je eigen kruidenmengsels? Dan is deze Griekse kruidenmix misschien ook wat voor jou. Je maakt er superlekkere souvlaki’s mee. Neem ook eens een kijkje in de receptenindexvoor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

1 Reacties

  • Maris

    12 juli 2016 at 6:24 am

    Fijne mix, vooral het mosterdzaad er in lijkt me erg lekker.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht