Big Mac recept 2.0

5 mei 2017Dagmar

Maak de allerlekkerste Big Mac ooit met dit Big Mac recept  2.0! Toen ik al een hele week zin had in een zelfgemaakte hamburger kwam ik op het idee om zelf een Big Mac te maken. Vertruffelijk style. In dit geval betekende dat:
– zelfgemaakte hamburgerbroodjes die ik even grilde voor die lekkere krokante bite met het grill smaakje:
– zelfgemaakte hamburgers (van fijngemalen riblappen) die ik ook grilde voor die o zo lekkere bbq/grill smaak;
– zelfgemaakte Big Mac saus.
– en niet te vergeten ijsbergsla, augurk en cheddar. Twee plakken per Big Mac in plaats 1 bij McDonalds. Gewoon. Omdat het kan. 

Het eindresultaat was GODDELIJK. Serieus. Beste hamburger ooit. Persoonlijk vond ik deze zelfgemaakte Big Mac hamburger veel lekkerder dan die van de Mac. Vandaar de naam van dit recept: Big Mac recept 2.0
Al enthousiast geworden? Lees dan snel verder hoe je deze hemelse hamburger zelf maakt. Het is absoluut niet moeilijk!

Big Mac recept
Op een vrije dag ging ik met m’n idee aan de slag. Na wat speurwerk op internet las ik bij BBQ helden dat ik zelf hamburgers o.a. het beste zou kunnen maken van runder riblappen. Omdat ik helaas (nog) geen vleesmolen heb besloot ik het vlees fijn te malen in de keukenmachine.
Big Mac recept
Dat ging prima. Nadat ik het vlees had fijngemalen in de keukenmachine deed ik er nog een eierdooier en wat peper en zout bij. Vervolgens vormde ik 4 gehaktballen en legde deze op een vel bakpapier. Daar legde ik weer een vel bakpapier op. Met behulp van een deegroller rolde ik zo 4 zeer dunne hamburgers.
Big Mac recept
Ik verhitte de grill en kwastte de bovenkant hamburgers in met een beetje olijfolie. Deze kant legde ik met behulp van een brede spatel op de hete grill. Daarna kwastte ik de bovenkant van de hamburger ook in met wat olijfolie. Ik plaatste een zwaar steelpannetje op de hamburgers om deze plat tegen de grill te laten komen. Ze hebben namelijk de neiging ‘bol’ te gaan staan en dat voorkom je zo. Grill de hamburgers ongeveer 2 minuten aan elke kant.
Big Mac recept
De zelfgemaakte hamburger broodjes maakte ik van tevoren met dit recept van AH. Een aanrader maar wel een tijdrovend klusje. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare hamburgerbroodjes nemen maar zelfgemaakt zijn ze wel erg lekker. Als je een keer tijd hebt maak ze dan eens zelf. Je kunt ze prima invriezen (dat doe ik ook). Voor 1 Big Mac heb je 2 hamburgerbroodjes nodig. Snijd 1 broodje doormidden. Dit is de boven- en onderkant van je Big Mac. Van het ander broodje snijd je het middenstuk van het broodje eruit. Ik deed dat door het topje en de bodem van het tweede broodje van te snijden. Besprenkel de binnenkanten met wat olijfolie en schroei ze even op de grill voor die krokante bite en dat lekkere grillsmaakje. Geloof me, je Big Mac wordt hier alleen maar lekkerder van!
Big Mac recept
Wat een Big Mac een Big Mac maakt is natuurlijk de saus. Ik nam dit recept als basis maar gebruikte yoghurt mayonaise in plaats van volvette mayonaise. Deze bracht ik op smaak met azijn, mosterd, paprikapoeder, knoflookpoeder en witte peper. Schep wat reepjes ijsbergsla door de dressing. Leg cheddar en plakjes augurk klaar. Je kunt nu je burger gaan bouwen. Leg op de onderkant sla met dressing en daarbovenop een plak cheddar. Leg daar een hamburger op met de binnenkant van een broodje. Bijna klaar. Schik daar weer wat sla met dressing op, leg er een plak cheddar op, daarbovenop de tweede hamburger en beleg deze met wat plakjes augurk. Leg de bovenkant van het hamburgerbroodje erop en je Big Mac 2.0 is een feit. Nu hoef je alleen nog een grote hap te nemen (succes daarmee!) en gelukzalige zuchten te slaken. Zo ging dat er hier tenminste aan toe! Enjoy!

Dit heb je nodig voor 2 Big Mac’s
350 gram biologische runder riblappen
4 hamburgerbroodjes
1 eierdooier
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
4 plakjes cheddar
100 gram ijsbergsla in reepjes
olijfolie

Voor de Big Mac saus
150 gram yoghurt mayonaise
1 theelepel rode wijnazijn
1 theelepel milde mosterd
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
een snuf witte peper

Verder heb je een grill, deegroller, 2 vellen bakpapier en een keukenmachine nodig.

Zo maak je zelf twee heerlijke Big Mac’s
1. Maak de Big Mac saus door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen in een kom. Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 4-5 cm. Snijd bot weg en gooi dit weg. Maal het vlees fijn in de keukenmachine. Doe er de eierdooier, zout en peper erbij en maal nog even kort totdat deze gelijkmatig zijn gemengd met het vlees. Vorm 4 gehaktballen van het vleesmengsel en leg deze op een vel bakpapier. Leg hier weer een vel bakpapier op en rol met behulp van een deegroller 4 zeer dunne hamburgers.

2. Verhit de grill. Voor 1 Big Mac heb je 2 hamburgerbroodjes nodig. Snijd 1 broodje doormidden. Dit is de boven- en onderkant van je Big Mac. Van het ander broodje snijd je het middenstuk van het broodje eruit. Ik deed dat door het topje en de bodem van het tweede broodje van te snijden. Herhaal voor de tweede Big Mac. Besprenkel de binnenkanten met wat olijfolie en schroei ze even op de grill.

3. Kwast de bovenkant van de hamburgers in met een beetje olijfolie. Deze kant legde ik met behulp van een brede spatel op de hete grill. Daarna kwastte ik de bovenkant van de hamburger ook in met wat olijfolie. Zet een zwaar steelpannetje op de hamburgers om deze plat tegen de grill te laten komen. Grill de hamburgers ongeveer 2 minuten aan elke kant.

4. Schep de sla door de dressing. Tijd om de hamburgerbroodjes te gaan beleggen. Nog even en je kan je tanden in deze goddelijke hamburger zetten! Leg op de onderkant van een hamburgerbroodje wat sla met dressing en daarbovenop een plak cheddar. Leg daar een hamburger op met de binnenkant van een broodje. Bijna klaar. Schik daar weer wat sla met dressing op, leg er een plak cheddar op, daarbovenop de tweede hamburger en beleg deze met wat plakjes augurk. Big Mac nummer 1 is nu klaar. Herhaal voor de tweede Big Mac.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd of jij deze homemade Big Mac’s net zo lekker vind als ik! Laat je me wat terugweten?

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht