Bienenstich met gekarameliseerde amandelen

2 mei 2016Dagmar
Blog post

Ken je Bienenstich? Het is een luchtige wat minder hoge biscuit taart met een vulling van slagroom en kersen. Te lekker. Als ik aan Bienenstich denk, dan denk ik aan mijn oma. Aan de moeder van mijn vader om precies te zijn. En aan alle zelfgebakken Limburgse vlaaien en taarten die ze op tafel toverde tijdens verjaardagen.  Als kind at ik haar zelfgebakken lekkernij Bienenstich voor het eerst en deze is me altijd bijgebleven. Vooral die toplaag met gekarameliseerde amandelen. Daar kan ik nog steeds met warme gevoelens aan terugdenken.

Laatst dronk ik koffie met mijn vader in een tuincentrum. Toen we zagen dat ze ook Bienenstich hadden was de keuze -met de Bienenstich van oma in onze gedachten- snel gemaakt. Bienenstich it was! Helaas was deze niet zo lekker als die in onze herinnering (zoals zo vaak). De toplaag van oma ontbrak en dat was nou net hetgeen wat voor de wauw factor zorgde. Tenminste in mijn herinnering. 

Zo lekker als die van oma was, zo heb ik sindsdien geen Bienenstich meer geproefd. Helaas is mijn oma al een poos overleden (in 1999) dus ik kan haar bakgeheimen niet meer achterhalen. Maar er deed zich een bijzondere aanleiding voor om zelf aan de slag te gaan met het proberen te evenaren van haar Bienenstich: een wel hele speciale taartenwedstrijd ter ere van de 90e verjaardag van HEMA! Als mijn oma nog had geleefd (ze werd geboren in 1921) dan zou ze dit jaar 95 jaar zijn geworden. Bijna even oud dus. 

Dus toen ik nadacht over een voor mij wel hele bijzondere taart waarmee ik aan deze wedstrijd zou willen meedoen was het al snel duidelijk dat het de Bienenstich van oma ging worden. Oma, deze is voor jou. 

Bienenstich
Bienenstich is zoals de naam al doet vermoeden afkomstig uit Duitsland en betekent zoveel als bijensteek. Op internet lees ik dat de bakker die Bienenstich maakte werd gestoken door een bij die werd aangetrokken door de heerlijke zoete geur van deze luchtige taart. Ik vermoed dat deze taart doordat mijn oma vlakbij de Duitse grens woonde (in Midden-Limburg om precies te zijn) ook al snel in Limburg aan populariteit won. En vandaar waarschijnlijk dat wij hem op haar verjaardagen lekker voorgeschoteld kregen. 

Dit heb je nodig voor 1 Bienenstich met gekarameliseerde amandelen  ( 8-10 personen)
250 gram biscuit mix (ik gebruikte deze)
4 eieren (op kamertemperatuur)
25 ml water
400 ml slagroom
2 zakjes slagroomfix
1 blik Hak taart en vlaaifruit kersen
5 eetlepels kristalsuiker
verder heb je wat bakspray en bloem nodig
poedersuiker om de taart te bestuiven

Voor de toplaag
4 eetlepels honing
60 gram geschaafde amandelen
2 eetlepels roomboter
poedersuiker

* Ik gebruikte een springvorm met een diameter van 25 cm

En zo maak je deze heerlijke Bienenstich met gekarameliseerde amandelen
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (electrische oven). Spray de bakvorm in en bestuif met bloem.

2. Mix de biscuitmix met de eieren en het water 7-8 minuten op de hoogste stand en daarna nog 2-3 minuten op de laagste stand. Het mengsel wordt wit en neemt in volume toe. Vul de bakvorm met het beslag en bak de biscuit in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. De biscuit is gaar als hij een beetje losgelaten heeft van de vorm en veerkrachtig aanvoelt. Open de oven tussentijds niet.

3. Laat de biscuit afkoelen op een taartrooster.  Klop de slagroom stijf met de suiker en klopfix. Maak ook de toplaag van gekarameliseerde amandelen: bak de geschaafde amandelen in porties goudbruin in een anti aanbak pan. Let op: ze verbranden snel! Als je hiermee klaar bent doe je alle amandelen bij elkaar in de pan en bestuif je ze met een dikke laag poedersuiker. Doe de boter erbij en laat deze onder voortdurend omscheppen smelten op laag vuur. Roer hier de honing onder. Laat niet tezeer afkoelen want anders kun je de toplaag niet meer goed gelijkmatig verdelen over de bovenste taarthelft.

4. Halveer de taart -bijvoorbeeld met een taartzaag- en verdeel de slagroom en daarna de kersen over de onderste taarthelft. Eventueel doe je dat met een behulp van een spuitzak met een stervormig mondje zodat je van die mooie toefjes krijgt zoals op de foto.  Verdeel de gekarameliseerde amandelen over de bovenste taarthelft met behulp van de bolle kant van een eetlepel. Leg de bovenste taarthelft daarna pas op de onderste met slagroom gevulde taarthelft. Zo oefen je door het verdelen van de amandelen geen druk uit op de laag kersen-slagroom.  Laat verder afkoelen. Bestuif vervolgens met poedersuiker en deze Bienenstich is klaar om te serveren. Snijd aan met een scherp mes, want door de laag met suiker en amandelen is de taart wat lastiger mooi aan te snijden. Maar zeker niet minder lekker  icon-smile-o

untitled-310
Tadaah! Ik ben blij met het eindresultaat! En bijzonder dat ik deze Bienenstich van oma nu ook aan mijn bakrepertoire kan toevoegen. Ben benieuwd hoe mijn vader hem vindt! En hoe het met de taartenwedstijd verder gaat dat laat ik je uiteraard weten mocht het wat worden. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

2 Reacties

 • Kees

  14 november 2017 at 4:22 pm

  Ehh Dagmar, wanneer doe je de kersenvulling op de slagroom? 😉

  1. Dagmar

   16 november 2017 at 5:07 pm

   Bedankt voor je oplettendheid Kees, een bienenstich zonder kersen is natuurlijk geen echte bienenstich 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht