Biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree

Dit is een heerlijke klassieker die veel mensen lekker vinden: een perfect in roomboter gebakken stukje biefstuk of ossenhaas, op een lekkere dot fluwelen knolselderijpuree met daarbij een volle romige rode wijnsaus met port. Het hoogtepunt van het kerstdiner
Ik vond het zo lekker, dat ik het bord heb afgelikt Echt een topcombinatie. Ik miste niet eens de aardappeltjes, maar die kun je er natuurlijk ook bij serveren. Wil je graag weten hoe je dit geweldig hoofdgerecht maakt, lees dan verder voor het recept met handige tips. Dit is een klein hoofdgerecht, ideaal in een menu met meerdere gangen.
Biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree: een gouden smaakcombinatie!
De knolselderijpuree smaakt heerlijk bij deze biefstuk met rode wijnsaus.
Ingrediënten voor 8 personen (klein hoofdgerecht)
8 biefstukjes of ossenhaasjes a 100-125 gram
4 grote eetlepels geklaarde roomboter of ghee
wat versgemalen peper en zout
Voor de rode wijnsaus
600 ml rode port
600 ml rode wijn
8-10 eetlepels klontjes koude boter
Voor de knolselderijpuree
2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
600 gram knolselderij (gewicht na schillen)
50 ml droge witte wijn
200 ml kippenbouillon
8 eetlepels slagroom
En zo maak je de biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree
Bereiding knolselderijpuree
1. Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukjes. Bak de sjalotjes in de olijfolie glazig en bak de knolselderij 5 minuten mee.
2. Blus af met de wijn, doe na 5 minuten de bouillon erbij en kook zachtjes gedurende 20 minuten met het deksel op de pan.
3. Pureer de knolselderij en roer de slagroom erdoor.
Tip: Tot en met het pureren kun je deze puree prima voorbereiden. Warm hem vlak voor het serveren op en roer dan de slagroom erdoor.
Bereiding saus
1. Kook de wijn en de port in tot 1/3. Deze stap kun je desgewenst al voorbereiden zodat je tijdens het diner alleen nog de afrondende handelingen van stap 2 en 3 hoeft te verrichten.
2. Schenk de gereduceerde (ingekookte) vloeistof in de pan waarin je het vlees hebt gebakken om alle aanbaksels los te roeren (deglaceren). Breng zachtjes aan de kook.
3. Neem de pan van het vuur en doe de klontjes boter erbij. Roer tot de saus alle boter opgenomen heeft. Serveer meteen. Als de boter eenmaal in de saus zit, kun je hem niet meer goed opwarmen (hij schift dan). Tip: blijft de saus wat te dun naar je smaak, verdik dan desgewenst met een maizenapapje.
Bereiding vlees
1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Het is aan te raden zeker 20 minuten hiervoor aan te houden. Zo verloopt de garing van het vlees beter, en voorkom je een koude/rauwe binnenkant met een (bruin) gebakken buitenkant. Lees eventueel ook eens mijn artikel met allerlei handige tips voor het bakken van perfecte biefstuk.
2. Dep het vlees droog met keukenpapier. Door overtollig vocht uit de verpakking te verminderen, kan het vlees mooi dichtschroeien en wordt het mooi bruin.
3. Gebruik geklaarde boter of ghee. Uit geklaarde boter zijn de melkbestanddelen die verbranden bij hoge temperaturen verwijderd. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Geklaarde boter kun je zelf bereiden (kijk eventueel ook eens naar mijn blogpost hierover). Ghee kun je kant en klaar kopen bij bijvoorbeeld toko of (biologische) supermarkt.
4. Kruid het vlees met zout, maar nog niet met peper. Doe dit vlak voordat je het vlees in de pan doet. Als peper te heet wordt verhit (wat al snel gebeurt gebeurt tijdens het bakken), verbrandt deze en wordt deze bitter. Daarom strooi je na het bakken pas wat peper over het vlees.
5. Haal het vlees uit de pan en laat het afgedekt met aluminiumfolie een paar minuutjes rusten.Zo kan het vlees ontspannen en is het malser en sappiger. Voeg tijdens deze stap desgewenst peper toe. Tijdens deze stap kun je saus gaan afmaken (monteren) met de klontjes boter. Start dan bij stap 2 van de ‘bereiding saus’.
Lijkt dit je een lekker recept? Dan is het zalig amuse soepje van knolselderij en truffel misschien ook wat voor jou. Tip: houd zo nodig het vlees in aluminiumfolie warm in de oven op 60 graden als je veel stukjes vlees bakt.
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
5 Reacties
cindy
18 januari 2015 at 10:04 am
Op zoek naar een recept voor knolselderijpuree; Geïnspireerd door Vertruffelijk.nl gisteravond heeerlijk gegeten! ‘t leek wel Kerst 😉
Martha Mainka
16 december 2015 at 1:03 pm
Geweldig lekkere recepten,
en niet eens ingewikkeld.
Dank je wel,
martha
Dagmar
16 december 2015 at 5:07 pm
Dankjewel Martha, veel plezier met lekker opeten!
Josannie van den Hoek
22 december 2017 at 10:41 am
De slagroom die wordt gebruikt is dat geklopte of ongeklopte slagroom?
Dagmar
22 december 2017 at 7:35 pm
Hallo Josannie, ongeklopte en ongezoete slagroom. Veel kookplezier!