Bezoekersverslag Restaurant Niven

19 maart 2015Dagmar
Blog post

Sinds zijn masterclass ‘Snijboon a la carbonara’ die hij gaf op de Tasty afgelopen najaar stond een bezoek aan zijn restaurant hoog op m’n verlanglijstje. Toen zich ook nog een Groupon deal voordeed  waarbij je voor slechts € 99 met twee personen kon genieten van een 10 gangen gastronomische proeverij was de keuze snel gemaakt. De Groupon werd aangeschaft en een restaurantbezoek werd samen met een vriendin gepland voor enkele maanden later. Vanwege de reis naar Rijswijk en het beoogde bijpassende wijnarrangement besloten we meteen een nachtje te blijven slapen. Die mogelijkheid bleek namelijk aanwezig: in het restaurant bevinden zich 2 luxe kamers. Over wie ik het heb? Over Niven Kunz natuurlijk!

Niven is pas 33 jaar en is al meer dan 10 jaar in het bezit van een ster. Ben je benieuwd wat we allemaal hebben gegeten? Kijk, lees en geniet dan mee. Hieronder tref je een fotoverslag aan van ons bezoek met een korte beschrijving. Onderaan de blogpost deel ik mijn algemene indrukken met je. Heb je altijd al eens willen weten wat je te eten krijgt in een sterrenrestaurant en hoe het daar aan toe gaat? Of gewoon benieuwd naar het restaurant van Niven? Lees dan zeker verder.

untitled-177
 Dit is het meest recente kookboek van Niven: Niven 80/20. Een kookboek waarin groenten de hoofdrol spelen. Met prachtige foto’s.

Aankomst
Aan de Vliet tussen Rijswijk en Delft ligt Restaurant Niven. Het restaurant bevindt zich in een rustige en bosrijke omgeving en grenst aan een golfbaan. We worden bij aankomst door Niven persoonlijk welkom geheten en op zijn aanwijzing door een personeelslid naar onze luxe hotelkamer met open badkamer gebracht. Een heerlijk welkomstdrankje wordt naar onze kamer gebracht. Op het afgesproken tijdstip begeven we ons naar het restaurant. Dat neemt nog geen minuut in beslag, heel fijn. Tot onze grote plezier worden we uitgenodigd om plaats te nemen aan de laatste beschikbare tafel in de keuken. De kans om at the chef’s table te kunnen zien en ervaren hoe de gangen worden bereid laten we natuurlijk niet aan onze neus voorbij gaan. We starten de avond met een aperitiefje (champagne) en krijgen daarbij op een leisteen wat verse gevarieerde broodjes geserveerd. Met natuurlijk wat boter en een heerlijke olijfolie. Daarna volgen enkele verrassende amuses. Dan wordt de eerste gang geserveerd, met een mooie bijpassende wijn aanbevolen door de sommelier.

untitled-145
 Sfeerimpressie van het restaurant. Wij mochten plaats nemen aan een van de drie tafels in de  aangrenzende keuken. 

untitled-154
 Ons uitzicht vanaf de chef’s table, Niven (links) coördineert de keuken. 

untitled-157
 Amuses van rode biet met rettich, knolselderij met appel en walnotencrumble, hutspot met gebakken uitjes. Daarbij worden zwarte olijfcakejes met een toefje walnotencrème geserveerd (rechts).

untitled-158

Gang 1: Groenten & Krab

Salade Noordzee krab | Kwartelei | Gemarineerde groenten

untitled-153
 Gang 2Violet & Mosterd

Rundermuis-tartaar | Radijsachtige | Kruiderij

untitled-159
 Gang 3: Pompoen & Artisjok

Cocquille | Serranoham | Kappertjes

untitled-135
 Gang 4: Nieuwe aardappel & Mierikswortel

Kreeft | Bisque | Zilte kruiderij

untitled-134
 Gang 5: Boerenkool & Aardappel

Boerenkool | Aardappel | Kaantjes

untitled-140
 Gang 6: Krootjes & Rettich

Quinoa | Houtduif | Zuring | Verjus

untitled-139
 Gang 7: Bloemkool & zwarte knoflook

Rogvleugel | Paling | Kappertjes

untitled-160
 Gang 8Kaas

Zwarte vijg | Blauwschimmel | Port | Koolrabi

untitled-143
 Gang 9 : Koffie | Haagsche Hopjes | Mascarpone

untitled-156
Gang 10: dessert

Magnum | Specerij | Chocolade

 Daarbij een proeverij van 3 speciale likeuren van in de smaken: bes, framboos en aardbei.

untitled-146
 Sfeerimpressie. Aan mooie wijnen geen gebrek. Deze gang grenst aan het restaurant en wordt ‘s avonds door de kaarsen verlicht, wat een sfeervol effect geeft. 

untitled-144
 En zo zag ons ontbijt er de volgende ochtend uit. Daarna kregen we nog wat winkeltips van Niven Kunz. Hij gaf ons de tip om de gaan winkelen in de Fred, een winkelgebied in het Statenkwartier. Die tip hebben we opgevolgd en daar zijn we erg blij mee. Niven raadde ons onder andere patissier Plasman aan.

untitled-148
 Wat een mooie gebakjes en bonbons allemaal. Het was nog moeilijk kiezen! Uiteindelijk worden het taartje met fruit (uiterst links) en het chocolademousse gebakje (het vierde gebakje). 

untitled-132
 Van de bijzondere aardbeien likeur nam ik een fles mee naar huis.

untitled-129
Evenals een fles van de heerlijke olijfolie die bij de vers gebakken broodjes werd geserveerd.

untitled-128
 Niven signeerde zijn kookboek 80/20 speciaal voor ons. Een mooi aandenken. Wij zijn fan!

Algemene indruk

De ultieme persoonlijke touch
In zijn algemeenheid viel me de persoonlijke benadering mooi op. Niven heette ons bij aankomst persoonlijk welkom. Die persoonlijke noot heeft eigenlijk wel de boventoon gevoerd tijdens ons gehele verblijf. Dankzij de unieke kans om plaats te mogen nemen aan een van de tafels in de keuken mochten we letterlijk een avondje mee kijken in Niven’s keuken. Waarbij Niven ook zelf weleens een gerechtje uitserveerde en ook niet te beroerd was om een gang af te ruimen.  Dat maakte op mij een sympathieke en bescheiden indruk.

Wat verder opviel tijdens het diner was de ogenschijnlijke rust en het gestroomlijnde werken in de keuken waarbij Niven met behulp van een planbord de gangen van elke tafel nauwkeurig coördineerde. Het geheel functioneerde als een goed geoliede machine. We voelden ons beiden bovendien zeer welkom. Door zowel Niven als zijn personeel. Niven lijkt de kunst te verstaan van een excellente persoonlijke benadering die mijn inziens exclusiviteit biedt op zo’n manier dat je je er prettig bij voelt. En dat is mijn inziens in het hogere segment de ultieme benadering die bijdraagt aan een heerlijke avond en eetbeleving. En zeker geen vanzelfsprekenheid maar verworven door ervaring, know-how, flow en heel veel passie.

Toveren met groenten
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het eten. Zoals jullie op de foto’s kunnen zien waren het kleine kunstwerkjes die we geserveerd kregen. En die bovendien niet alleen mooi, maar ook nog eens lekker, verrassend, inspirerend en in de basis vaak verrassend eenvoudig bleken te zijn. Aangezien Niven 80 % met groenten kookt, en slechts 20 % met vlees en vis, voeren bijzondere groenten combinaties de boventoon in de proeverij. Het lekkerste vond ik de boerenkool met aardappel. Dit gerechtje op basis van aardappelmousseline en boerenkool met kaantjes werd heel bijzonder als een schuim geserveerd in een coctailglas. Een leuk voorbeeld van een verrassende interpretatie van in de basis simpel gerecht, zo leuk! Het gerechtje wat mij het minst aansprak was de duif. Maar dat is vooral een kwestie van persoonlijke smaak want ook deze gang was mooi op smaak. De sommelier schonk een naadloos passend wijnarrangement bij de proeverij. Het meest was ik onder de indruk van de wijn die bij de eerste twee gangen werd geserveerd: een pinot gris. Een witte wijn met een hint van tropisch geel fruit. Heel mooi bij de eerste twee gangen.

Bij het dessert kregen we de gelegenheid om kennis te maken met een aantal bijzondere fruitlikeuren van Nederlandse bodem. De aardbeien variant vond ik bijzonder lekker. De enige kleine aandachtspuntjes die ik kan opnoemen is dat het eten niet altijd consistent werd geserveerd, bijvoorbeeld in hoeveelheid. Zo had mijn vriendin bijvoorbeeld een grotere portie bieten quinoa bij haar duif, en ontbrak bij de gang met kreeft bij een van ons het takje zeekraal. Mijn vriendin merkte op dat ze dacht dat sommige gerechten nog mooier tot hun recht zouden kunnen komen op ander servies. Naar haar smaak werd er teveel soortgelijk servies en in dezelfde kleur (wit) geserveerd. Maar dat zijn dan ook werkelijk maar hele kleine dingetjes, want verder was alles tip top in orde.

Nagenieten
Na de gastronomische proeverij was het heerlijk overnachten. Wat fijn om slechts enkele meters te hoeven overbruggen naar je slaapgelegenheid. De volgende dag mochten we genieten van een lekker uitgebreid ontbijt. Ook hier viel weer de zeer gastvrije benadering van het personeel op waardoor je je, ja echt een beetje thuis voelde. Ik voelde me heerlijk verwend. Niven nam zich de moeite om persoonlijk afscheid te komen nemen en kregen we nog wat persoonlijke culinaire shoptips van hem. Daarmee hebben we de rest van de dag ook nog leuk en culinair doorgebracht. Dankzij de aardbeien likeur en de heerlijke olijfolie waarvan ik beide een fles mee naar huis nam, zal ik nog regelmatig thuis een beetje kunnen nagenieten van deze bijzondere ervaring. En natuurlijk ga ik aan de slag met recepten uit het boek van Niven. Wordt vervolgd!

Kortom: een bezoek aan restaurant en hotel Niven is een echte aanrader! Met of zonder Groupon.

untitled-166 

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

Bezoekersverslag Restaurant Niven

 

1 Reacties

  • Mirna

    19 maart 2015 at 6:39 pm

    Bedankt Dagmar dat ik opnieuw die onvergetelijke avond heb mogen beleven. Het smaakt naar meer!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht