Bezoekersverslag Restaurant De Leuf

20 juli 2016Dagmar
Blog post

Toen ik de vraag kreeg of ik het leuk zou vinden om een 7-gangen gastronomisch menu bij sterrenrestaurant De Leuf uit te proberen met twee personen heb ik een vreugdedansje gedaan in onze keuken icon-smile-o  Zoals je misschien weet zou ik het enorm leuk vinden om (sterren)restaurants te bezoeken en hierover te schrijven. De Leuf stond al een tijdje op mijn Michelin sterren-wensenlijstje en met dit restaurantbezoek ging er op twee vlakken een wens in vervulling. Zo kwam het dat ik op een vrijdag in de maand juli met een vriendin mocht aanschuiven bij het Limburgse De Leuf in Ubachsberg. Graag vertel ik jullie meer over deze gastronomische belevenis!

untitled-603
 De Leuf is gelegen in een prachtig gerenoveerde boerderij in het Zuid-Limburgse Ubachsberg. Het familie restaurant dat met 1 Michelin ster is bekroond dankt haar naam aan de overkapping die je links ziet op foto 1. De prachtige hortensia’s die in volle bloei stonden gaven ons een welkom gevoel. De beelden voegen iets artistieks toe, en hinten ons dat er kunstzinnige belevenissen plaatsvinden in het karakteristieke pand.

untitled-604
Op het sfeervolle terras krijgen we maar liefst 3 heerlijke amuses voorgeschoteld. Van links naar rechts: 1. blokjes komkommergel met koriander en groene curryschuim, 2. een krokantje van zuurdesem met Hollandse nieuwe en rode uitjes en 3. watermeloen met basilicum en een crème van gruyère. Van de eerste amuse was ik meteen weg en dit zette meteen de toon voor deze avond. Het schuim van groene curry vond ik zo origineel, vernieuwend en zò ontzettend lekker: zoet, fris, kruidig, pittig, romig in afwisselende texturen. Helemaal top. De amuses deden ons naar meer verlangen. En dat was maar goed ook, want er wachten nog maar liefst 7 gangen op ons.
untitled-608
De eerste gang bestond uit Kvitsoy zalm met wortel, duindoornbes en vlierbloesem (foto linksonder). De tweede gang bestond uit tartaar van garnaal met sinaasappel, venkel en abrikoos. Heel leuk om deze bijzondere uit Noorwegen afkomstige zalm die ik al op facebook voorbij had zien komen zo mooi op mijn bordje gepresenteerd te krijgen. Alle gerechten werden overigens geserveerd op prachtig bijpassend servies en zilveren bestek. 

untitled-616
Gang 3 was een hele bijzondere moleculaire classic van de in 2014 overleden eigenaar en chef Paul van de Bunt: een zalige oester met schelpdieren, limoen en citroengras. Ik ben dol op deze smaakcombinatie. Dit gerecht werd spectaculair geserveerd zoals je in dit filmpje kunt bekijken. Wat opvalt is dat de gerechten van huidige chef Bas van Kranen fris en vernieuwend zijn waarbij de klassiekers van Paul van de Bunt in ere worden gehouden maar waaraan nieuwe spannende elementen worden toegevoegd. En dat resulteert in tongstrelende sublieme eigentijdse gerechtjes.

untitled-609
De vierde gang was een ei gegaard op 63 graden Celsius met daarbij arenkha kaviaar en zilte kruiden. Het aardappeltje was goudbruin, zoet en krokant van smaak en paste perfect bij de ziltige kaviaar en kruiden. Gang 5 was een Spaans Duroc varkentje dat werd geserveerd met koolrabi, hazelnoot en zalige zwarte (gefermenteerde) knoflook. Sommelier Bas koos er bij het Duroc varkentje voor om bij uitzondering deze avond een heerlijke rode Spaanse Rioja tempranillo te serveren. Ik kneep even denkbeeldig in mijn handjes want 1 van mijn lievelingswijnen is Finca de los arandinos’, Crianza, Rioja.  Ook deze wijn was wederom subliem. Als het gepast was geweest hadden we de nodige gelukzalige zuchten geslaakt. Genoten hebben we desalniettemin.

Wat ik jullie zeker niet wil onthouden is om iets te vertellen over de begeleidende wijnen die we kozen bij aanvang van het diner (Let op: niet inbegrepen bij de Groupon voucher). Bevlogen sommelier Bas Rietrae schenkt ons de hele avond de heerlijkste wijnen. Hoogtepunt was voor mij een Noord-Californische (Napa) chardonnay met hinten van karamel en honing. Ik geloof dat ik een beetje verliefd in mijn wijnglas heb lopen turen. De wijn-spijscombinaties bij De Leuf waren mijn beste ervaring tot nu toe. Ik zou best een avond kunnen doorbrengen genietend van alleen al deze wijnen. Wijnliefhebbers: hier kunnen jullie je hart ophalen! Leuk: in dit filmpje stelt Bas zich aan je voor.

untitled-614
Het dessert bestond uit maar liefst 2 gedeeltes. Gang 6 was framboos, rabarber, citrus en crème fraîche onder een dakje van schuim. Dit dakje moest je kapot tikken met je lepel om de onderliggende culinaire schat te ontdekken. De laatste gang (foto 3) was een wel heel bijzondere combinatie van kers, rode biet, rozen en mascarpone die wonderlijk goed bij elkaar pasten. Wat opvalt is dat gerechtjes zonder te veel poespas in de zin van garnituren, eetbare decoraties en bloemen worden opgediend. En dat is een duidelijk stilzwijgend statement: bij De Leuf draait het om het pure ingrediënten van goede kwaliteit op zijn allerbest bereid, gecombineerd en gepresenteerd.

Kortom: dineren bij De Leuf was voor mij een gastronomische belevenis die ik zeker graag nog een keer zou willen beleven. Het staat dan ook vast: ik ga zeker terug!

Kijk voor meer informatie over restaurant De Leuf op www.deleuf.nl 

Hopelijk vond je dit leuk om te lezen en heb ik je kunnen inspireren om dit restaurant zelf ook te gaan bezoeken. Ik zou het hartstikke leuk vinden als je me liet terugweten hoe jij het vond! Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op social media!

untitled-166

Tekst en foto’s: Dagmar
Ik werd uitgenodigd om bij dit restaurant te eten en schreef er dit artikel over. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 Reacties

 • Inge

  22 juli 2016 at 3:31 pm

  gekocht!!!!!!!

  1. Dagmar

   22 juli 2016 at 6:48 pm

   Hartstikke leuk Inge! Ik ben heel benieuwd hoe jij het gaat beleven! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht