Bezoekersverslag restaurant Bretelli

7 oktober 2016Dagmar
Blog post

Witte chocolade met rozijnen en truffel. Rundvlees met lavas. Bastognetruffels met een saffraansausje. In hartje Weert tovert SVH meesterkok Jan Marrees deze ongewone, spannende maar perfect bij elkaar passende smaakcombinaties op tafel. Echtgenote en gastvrouw Patricia zorgt voor een warm welkom en bijpassende wijnen. Over welk restaurant ik het heb? Over sterrenrestaurant Bretelli natuurlijk! Laatst mocht ik in samenwerking met Groupon samen met vriendin Kyra aanschuiven voor een culinaire 6-gangen smaakbeleving. Graag vertel ik jullie meer over deze gastronomische avond. Mèt een persoonlijke toelichting van Jan Marrees op ons menu!
Restaurant Bretelli Weert
Het interieur van Bretelli. Sinds 2010 is het restaurant in handen van Jan en Patricia Marrees waar Jan al sinds de opening van het restaurant in 1999 chef kok van het eerste uur is. Al snel werd Bretelli in 2000 bekroond met een BIB Gourmand en in 2006 volgt een Michelin ster. In 2012 behaalt Jan de Meesterproef en mag zich sindsdien Meesterkok noemen. De interieurbasis van het restaurant is klassiek Mediterraans met als in het oog springende uitzondering het bijzondere rood geschilderde plafond. Naast de inrichting draagt de haast geruisloos werkende open keuken en sfeerverlichting bij aan een informele prettige sfeer. Na welkom te zijn geheten worden we op onze wenken bediend met een heerlijk aperitief.
Restaurant Bretelli Weert
Al snel worden we verblijd met de eerste kunstige amuses. Die naar meer smaken! De eerste amuse die we voorgeschoteld krijgen is een een klein blikje bedrukt met Bretelli gevuld met superverse Hollandse nieuwe, kaviaar en een heerlijke crème. De overige amuses zijn al net zo bijzonder en verfijnd. Iets waar ik ook erg blij van werd was het brood met toebehoren. Meestal krijg je alleen boter, of alleen olijfolie bij het brood geserveerd. Naast heerlijk brood, boter en olijfolie wordt ook balsamico, zout en een heerlijk verfijnd pepermengsel geserveerd. We proberen het geheime zelf samengestelde pepermengsel vergeefs te ontfutselen bij gastvrouw en mede eigenaresse Patricia Marrees. Groot gelijk dat ze dat niet prijs wilt geven. We vinden het veelbelovend dat aan de peper al zoveel liefde en aandacht is geschonken en kijken halsreikend uit naar de eerste gang. We worden niet teleurgesteld.

Restaurant Bretelli Weert
De eerste twee gangen. Links: Tonijn met smaken uit Thailand, met wortel, radijs en wasabi. Rechts: gemarineerde zalm met dille, vadouvan en maar liefst 6 (!) verschillende structuren van komkommer. Bovenop ligt gekruid krokant gefrituurd rijstpapier dat heerlijk op smaak is gebracht. Dat je zoiets bijzonders met rijstpapier alleen al kunt bedenken. Heerlijk!

Jan Marrees: ‘Mijn gerechten zijn altijd opgebouwd uit de smaken zout- zoet – zuur en bitter. Dit zijn alle smaakcomponenten op je tong en in mijn kookstijl moeten deze altijd geprikkeld worden.’

En of onze smaakpapillen worden geprikkeld, heel bijzonder! En het smaakt naar meer. Gelukzalig kijken we uit naar de volgende gangen. Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk om een bijpassend wijnarrangement bij een gastronomisch menu te nemen. Als je in een sterrenzaak gaat dineren, doe het dan ook goed zou ik zeggen en gun jezelf die heerlijke bijpassende wijnen. Na in eerste instantie voor een bob-wijnarrangement te hebben gekozen, fluisteren we de bediening na het proeven van de eerste wijn héél snel in dat we toch heel graag voor het volledige arrangement gaan. De bijpassende wijnen uit de historische wijnkelder -gekozen en geserveerd door Patricia Marrees- vormen een mooie aanvulling en eveneens versterking op de gerechtjes van Jan Marrees. Driedubbele synergie! We genieten en kijken uit naar de volgende gangen. Die worden in een prettig opeenvolgend tempo geserveerd. Waar nodig worden we steeds voorzien van nieuw water en brood zonder het hoeven te vragen.

Restaurant Bretelli Weert
Gang 3 en 4. Links: zacht gegaarde sliptong in combinatie met gerookte paling & risotto, venkel en manzanilla sherry. Rechts: gebraden kwartel met een geconfijt boutje met uienpuree, ratatouille en bimi. De lekkerste kwartel die ik ooit heb geproefd!

Jan Marrees: ‘Ik ben steeds op zoek naar spannende smaakcombinaties zoals bijvoorbeeld radijs en wasabi, lavas en chantharellen en pandan met limoengras. Ik wil de mensen iets spannends voor zetten wat ze niet verwachten maar het moet wel herkenbaar blijven. Als je tonijn eet moet je ook tonijn proeven en zien. De gerechten zijn doordachte composities waarbij het ene ingrediënt het andere moet versterken of ondersteunen.’

Persoonlijk vind ik het heel fijn dat de ingrediënten herkenbaar zijn in het menu van Bretelli. Alle gerechtjes zijn prachtig opgemaakt en alle smaken ‘kloppen’, versterken en ondersteunen elkaar zonder meer. Heel mooi! Ik heb geloof ik de hele avond met een big smile aan tafel gezeten. Sterker nog, Kyra maakte er deze foto van. Die zegt genoeg denk ik.

untitled-585
Genieten met hoofdletter G! En dan hebben we nog twee gangen in het vooruitzicht. Wat een culinair feestje!

Restaurant Bretelli Weert
Gang 5 en 6. Links: gebraden en gestoofd rundvlees ‘Clare Valley’ met lavas, cantharellen en groene asperges. Rechts: dessert ‘Frambozen en perzik’ met kokos, citroengras en pandan.

Jan Marrees licht het gerechtje met de ‘Clare Valley’ nader toe: ‘Ook dit gerecht is weer opgebouwd uit de diverse smaken zout, zoet, zuur en bitter. De combinatie met lavas brengt het geheel naar een hoger level. Het aardappel garnituur zorgt voor het krokantje, de lavas puree is smeuïg, de hollandaise op de sucade is zuur, een klein bittertje zit in de paddestoelen en zout zit door het gehele gerecht met name in de jus. Clare Valley is Grainfed vlees. Dat wil zeggen dat de runderen met graan gevoederd zijn waardoor ze een andere vet dooradering krijgen en een andere malsbaarheid, smaak en structuur. Het ene stukje sucade was gestoofd en het andere was roze gebakken. Bij normaal rundvlees kun je de sucade niet rosé bakken want dan wordt deze taai maar bij het Grain Fed dus wel.’

Zoals ik al aangaf in de inleiding kenmerken de gerechten zich door bijzondere en onverwachte smaakcombinaties. De hollandaise met een licht zuurtje op het stukje sukade combineert verrassend subliem. De flinterdunne garnituur dat op de luchtige romige hollandaise rust is ragfijn maar maakt het gerechtje helemaal af. Het zijn details tot in de allerkleinste puntjes. Ook de heerlijke en royale friandises die werden geserveerd bij onze afsluitende koffie en thee. En zelfs hier worden we opnieuw verrast door onder andere de bastoge truffels met een saffraansausje en de witte chocolade met rozijnen en…. truffel! Zo is de afsluiting van het diner niet zozeer een einde maar het begin van het verlangen naar een volgend bezoek.

Kortom: dineren bij restaurant Brettelli was een hele bijzondere gastronomische ervaring. Ik vond met name de elegante, perfecte maar ook weer heel spannende smaakcombinaties erg bijzonder. Ik bedenk me dat het rode plafond net zoals de ongewone, onvanzelfsprekende maar elkaar versterkende smaakcombinaties een perfecte keuze is.

Kijk voor meer informatie over restaurant Bretelli op www.bretelli.nl

Met hartelijke dank aan Jan en Patricia Marrees en hun brigade voor een topavond!

Hopelijk vond je dit leuk om te lezen en heb ik je kunnen inspireren om dit restaurant zelf ook te gaan bezoeken. Ik zou het hartstikke leuk vinden als je me liet terugweten hoe jij het vond! Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Tekst en foto’s: Dagmar
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Groupon

2 Reacties

 • Henriëtte Schol

  31 oktober 2016 at 4:40 pm

  Toen wij nog in Weert woonden hebben wij een paar keer bij Bretelli gegeten. Een feestje, inderdaad. Niks te veel gezegd Dagmar.

  1. Dagmar

   31 oktober 2016 at 7:38 pm

   Wat leuk Henriette! Wist niet dat jullie in Weert hebben gewoond 🙂 Wat boffen om zo’n pareltje in de buurt te hebben gehad!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht