Bezoekersverslag en review The Jane

20 augustus 2015Dagmar

Al sinds 2012, sinds Sergio Herman zijn plannen om The Jane in Antwerpen te openen bekend maakte was het een lang gekoesterde wens van mij en een vriendin om ooit eens een bezoekje aan dit prachtige restaurant te brengen. In mei 2015 reserveerden we een tafel voor augustus. Dat was nog niet eenvoudig, want het restaurant was nagenoeg steeds volzet, en langer dan drie maanden van tevoren reserveren bleek niet mogelijk. Onze voorpret bestond uit het samen kijken van de documentaire ‘Fucking Perfect’ enkele weken van tevoren. Met enige vlinders in onze buik mochten we aanschuiven voor de lunch. Ben je benieuwd hoe ik het vond en naar de gerechtjes die werden geserveerd?Lees en kijk hieronder dan verder.

untitled-480
 The Jane is gelegen in de kapel van een voormalig militair hospitaal op een rustige locatie nabij treinstation Antwerpen Berchem. Wij maakten de reis per auto en konden prima parkeren in een van de nabijgelegen straten

untitled-479
Het interieur dat werd ontworpen door Piet Boon is ingetogen elegant en straalt robuuste luxe uit. We worden hartelijk onthaald en mogen plaatsnemen aan een van de twee persoonstafeltjes aan de rechterkant op de foto.

untitled-502
De keuken is gescheiden door glas van de eetzaal en is gesitueerd op de plek waar het altaar was. Bij aankomst staat de bediening strak in het gelid klaar om de eerste gerechten uit te serveren.

untitled-476
Aperitief: gin tonic

We starten het Jane avontuur met dit prachtige aperitief. De ijsschotsen zijn net ruwe grote ongeslepen diamanten. In het drankje zit verder wat komkommer (mooi zo uitgesneden), limoen, citroenrasp en heel kenmerkend voor de gerechtjes van de Jane: bloemetjes. Ik vind het prachtig. De bediening is jong, hip gekleed en maakt vluchtig (oog)contact. 

untitled-501
Enkele van de amuses 

Al snel worden de amuses ingezet. In de bovenstaande gerechtjes zit een opvallende aciditeit die een rode draad lijken te vormen in veel gerechtjes van het menu. We kiezen voor het 8 gangen lunch menu met een wijnarrangement van de Jane’s inimitables. Daarbij vragen we om halve glazen, omdat we nog moeten autorijden. De gerechtjes zijn bescheiden in omvang en worden per 2 elke gang geserveerd.

untitled-475
Maigre, appel, wasabi, yuzu

Ook weer zo’n prachtig gerecht. De opmaak van de gerechtjes is steeds prachtig. Het zijn ware kunstwerkjes, elke gang opnieuw.

untitled-485
Vitello con sarde

Dit vond ik een van de lekkerste gerechtjes van het menu: een soort steak tartare van kalfsvlees met sardine en o.a. artisjok. Mooie smaakcombinaties.

untitled-505

Linksboven: Zeeuwse schelpen ‘Tom Kha Gai”
Linksonder: Watermeloen, barilotto, lavendel
Rechtsboven: gevulde scheermesjes

Bij het serveren wordt ons verteld dat we de Oosterse en Italiaanse smaken van deze gerechtjes met elkaar mogen combineren. Dat doen we dan ook en de smaakcombinaties passen opvallend mooi bij elkaar. Een aangename smaakverrassing! Bij het wijnarrangement besluiten we bij aanvang van het menu ook een fles water te nemen. In de loop van de middag wordt af en toe ons glas bijgeschonken, vaker doen we dit zelf. We vragen zelf om nieuw water.

untitled-500
Detail van Tomaat, watermeloen, barilotto, lavendel

untitled-499

Deze mesjes werden geserveerd bij de Italiaanse en Oosterse gerechtjes die zo verrassend mooi combineerden. Op de foto zien jullie de bijpassende witte wijn. Ik heb niet kunnen onthouden welke wijn bij welke gang werd geserveerd. De wijnen vonden we beide op zich prima smaken bij de gerechtjes. De wauwfactor ontbreekt echter.

untitled-481
 Dorade, zeevenkel, dragon

In dit gerechtje zat dacht ik 1 ingrediënt dat zo zuur was dat mijn mond ervan samen trok. M’n tafelgenoot merkt op dat veel gerechtjes een bepaalde mate van aciditeit hebben en schiet in de lach als ik mijn gezicht vertrek. Ook veel Oosterse smaken lijken een opvallende rol te spelen in het menu. Jammer dat niet in elke gang de smaken met elkaar in balans lijken. 

untitled-495
Chinese bouillon, buikspek, dong gua, radijs

Ook hier weer opvallende Oosterse elementen in deze gang. De gyoza (dumpling) die je rechts op de foto ziet bevat een combinatie van varkensvlees en ik dacht scampi. In Europa niet echt gangbaar om vlees en vis te combineren maar dit is zalig! De bouillon is krachtig en diep van smaak. Super! Je kan (opnieuw) zien dat er ontzettend veel aandacht is gegeven aan de presentatie van de gerechtjes. Het servies past er uitstekend bij. Dat draagt bij aan onze eetbeleving. 

untitled-473
 Kamper lam, spinazie, polenta, salie

Het lam wordt op twee wijzen geserveerd. Aan het stukje filet zit nog een dik randje spek wat ongetwijfeld voor extra veel smaak zorgt, maar wat m’n vriendin niet lekker vindt. Ik heb wat minder problemen met het randje vet en eet deze gang lekker op. De smaken springen er niet echt uit. Zeker lekker,maar niet zo bijzonder. De opmaak vind ik daartentegen weer prachtig. Er hadden geen mooiere bloemetjes gekozen kunnen worden denk ik. Dit gerecht vond ik qua ingrediënten herkenbaar, in tegenstelling tot de overwegend gastronomische gerechtjes waarbij zoveel technieken aan de pas zijn gekomen dat ik ze amper herken en niet kan terug herleiden tot oorspronkelijke basisproducten. 

untitled-504
Kaasselectie Michel van Tricht & Zn

De kaasjes zijn top. In de rand van het bord zie je in een andere kleur wit allerlei keukengereedschappen afgebeeld. Ook hier zie je weer de aandacht voor presentatie en de kleinste details terug. Bij het afruimen werkt de bediening niet samen, maar zit men elkaar een beetje in de weg. Dat laat een gehaaste en onrustige indruk bij ons achter. Bij 1 gang wordt de wijn geschonken door de sommelier terwijl zijn collega nog uitleg staat te geven over de zojuist ingezette gerechtjes. Als we de gang bijna op hebben, krijgen we alsnog toelichting op de wijn. 

untitled-503
Canelé, framboos, basilicum

Een heerlijk vanille dessert met allerlei structuren van framboos.Heel lekker en opnieuw een plaatje. We sluiten onze lunch af met thee en koffie op het terras. Hierbij worden allerlei heerlijke friandises geserveerd. Een mooie afsluiting.

untitled-498
Detail van het speciaal gemaakte glas voor The Jane. Geen enkel venstertje is hetzelfde.

untitled-486
 Het damestoilet in The Jane.Waarom een foto hiervan denk je misschien. Nou, wat ik wel leuk vind om te vertellen is dat er bij de afdaling naar het toilet een beroep op allerlei zintuigen wordt gedaan. Zo klinkt er muziek en geurt en wierook. De rauwe maar toch verfijnde afwerking past perfect bij de rest. Aan de inrichting en gerechtjes is de grootst mogelijke aandacht gegeven.

Hoe vond ik het?
Mijn verwachtigen waren hoog en zijn niet helemaal waargemaakt. De gerechtjes vond ik prachtig, de aandacht voor detail in de presentatie van de gerechtjes en in het interieur formidabel. Wat ik daarentegen miste was een gestroomlijnde gastvrije bediening in de zaal. De toon die bij ontvangst werd gezet werd helaas niet waargemaakt tijdens de lunch.Maar naar zo’n restaurant ga je toch voor het eten denk je misschien. Het is natuurlijk mijn (gekleurde) persoonlijke mening en ik wil daar zeker geen oordeel mee over The Jane geven. Ik denk wat ik miste was een geweldige bediening die de gastronomische eetbeleving in een geweldig mooie setting compleet had kunnen maken. Deze aandacht voor detail was voor mijn gevoel helaas onvoldoende aanwezig in de zaal. En dat vind ik oprecht jammer, want na het zien van ‘Fucking Perfect’ werd mij duidelijk dat Sergio Herman erg perfectionistisch lijkt te zijn. En vanuit dat oogpunt bekeken zou dan alles, ook de bediening, fucking perfect mogen zijn? Ik vind het jammer dat ik niet 100 % enthousiast kan zijn. 

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Foto’s en tekst: Dagmar
Bezoekersverslag en review The Jane

 

3 Reacties

 • Anne-Marie

  20 augustus 2015 at 5:48 pm

  Wat jammer dat de bediening tegen viel. Vind ik persoonlijk ook een belangrijk element van de totaal beleving. Maar wat een schilderijtjes die gerechten! Zal er zelf ook graag een keer gaan eten!

  1. Dagmar

   4 september 2015 at 10:46 pm

   Hoi Anne-Marie,

   Voor de totaalbeleving was het inderdaad jammer, hoewel zoiets natuurlijk een momentopname kan zijn. Ik hoop dat als jij er gaat genieten van de prachtige schilderijtjes alles klopt 🙂

   Hartelijke groet,

   Dagmar

 • Benny allemeersch

  20 augustus 2016 at 10:35 am

  Wel wij zijn gisteren geweest. Ik lees nu pas je recensie, en ik kan het jammer genoeg niet beter omschrijven. Heel lekker eten( gelukkig) , vriendelijk onthaal, maar daar blijft het ook bij. Om het geheel t everlaten met een perfect gevoel, mag de bediening best wat spontaner zijn… Wij vertrokken en kregen na het betalen van de ( mooie) rekening een bedankt voor het komen en goed weekend van de rug van de maitre..
  Heb ene beetje het gevoel dat het een “place m’as tu vue” is, met vele bekendheden die uitgebreid begroet werden aan de tafel. Nobele onbekenden werden wat verwaarloosd.. Dus inderdaad geen totaalbeleving , zeker niet voor twee sterren, en dat is jammer.. 🙁

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht