Airfryer frieten test

26 juli 2018Dagmar
Blog post

Welke frietjes uit de airfryer zijn nou het allerlekkerst? Sinds een jaar of twee zijn we in het bezit van een airfryer. Die bevalt ons erg goed. Geen gedoe meer met een urenlange onaangename frituurlucht in huis en een veel minder vervelend schoonmaakklusje. Er komt hier geen friteuse meer in. We gebruiken onze Philips Airfryer graag om met name frietjes te bakken. Het leek me leuk om een airfryer frieten test te doen en de resultaten te delen. Welke frietjes uit de airfryer zijn nou het allerlekkerst?

Wat maakt een frietje nou lekker? Wat mij betreft is dat allereerst of de frietjes van buiten lekker krokant en van binnen lekker zacht en luchtig zijn. En dat ze natuurlijk lekker smaken. Want wie zit nou te wachten op bleke slappe frietjes zonder smaak? De meeste airfryer frietjes promoten hun speciaal voor de airfryer geschikte frietjes met de belofte van een korte bereidingstijd. Dus bij het testen hebben we ook gekeken of de aanbevolen bereidingstijd klopte met het eindresultaat in het fritesmandje.

Kortom: we hebben de test uitgevoerd op basis van de volgende criteria
– Klopt de aanbevolen bereidingstijd? Of met andere bewoordingen: waren de frietjes goed gaar na de op de verpakking aangegeven bereidingstijd?
– Waren de frietjes krokant?
– Waren de frietjes lekker van smaak?
Verder hebben we ook de prijs op een rij gezet, de calorieën per 100 gram en de frietjes een cijfer gegeven.

Airfryer frieten test
Om de proef goed op de som te kunnen nemen verzamelde ik bij verschillende supermarkten de volgende airfryer frietjes:
– Aviko super crunch airfryer pommes frites
– Albert Heyn supersnelle airfryer ovenfriet
– Beyerlander airfryer frites
– LambWeston ziggy fries voor de oven en airfryer

Resulaten airfryer frites test
Airfryer frieten test
Aviko super crunch airfryer pommes frites
We bakten 500 gram van deze frietjes gedurende 10 minuten op 200 graden. Tussentijds moeten de frietjes eenmaal omgeschud worden staat op de verpakking dus zo gezegd zo gedaan. Als de frietjes klaar zijn valt op dat ze ongelijkmatig gekleurd zijn. De lichter gekleurde frietjes zijn wat minder krokant. De smaak is wat zoet en doet aan aardappelkroketjes denken vindt mijn man. Ik vind de smaak nogal vlak en proef weinig aardappel. We geven deze frietjes allebei een 6.

Airfryer frieten test
Albert Heyn supersnelle airfryer ovenfriet
Op de verpakking staat dat de frietjes tussen 6-8 minuten op 200 graden in de airfryer gebakken dienen te worden. We bakten 500 gram van deze frietjes gedurende 6 minuten op 200 graden. De mini frietjes hoeven niet halverwege omgeschud te worden. Ze komen gelijkmatig van kleur en krokant uit de airfryer. De garing is over het algemeen gelijkmatig. John vindt deze frietjes lekker. Deze frietjes doen hem denken aan traditioneel gefrituurde frietjes. Sommige frietjes zijn een beetje slap. Maar dat was misschien verholpen met een minuutje extra in de airfryer. Jammer dat er geen suggestie op de verpakking staat voor de aanbevolen bereidingtijd bij een bepaalde hoeveelheid. Over het algemeen een goede bite maar niet heel knapperig vinden we. Ik vind de frietjes best ok en lekkerder dan die van Aviko. We geven deze frietjes eensgezind een 7.

Airfryer frieten test
Beyerlander airfryer frites
Van deze frietjes beloofd de verpakking dat de hele zak (450 gram) in 5 minuten klaar is, zonder dat halverwege omschudden nodig zou zijn. We namen de proef op de som en bakten de hele zak zonder omschudden 5 minuten op 200 graden in onze airfryer. En we moeten toegeven: alle frietjes komen er gelijkmatig (gaar) gebakken, krokant en mooi goudgeel van kleur uit. We vinden deze frietjes erg lekker en ze doen ons het meeste denken aan tradiotioneel gefrituurde frietjes. Ook fijn dat ze zo snel klaar zijn en dat je ze niet halverwege hoeft om te schudden. We geven deze frietjes een 8!

Airfryer frieten test
LambWeston ziggy fries voor de oven en airfryer
Op deze verpakking worden aanwijzigingen gegegeven voor het bakken van deze grappig gevormde frietjes: 10 minuten voor 350 gram, 14 minuten voor 750 gram (de hele zak). Aanbevolen wordt halverwege om te schudden en om de frietjes te airfryen op 180 graden. We houden 350 gram en deze aanbevolen baktemperatuur aan. We schudden halverwege de frietjes om. Bijzonderheden: de verpakking beloofd extreme crispines en dat triggert onze nieuwsgierigheid nog eens extra. De frietjes komen wat ongelijkmatig gekleurd uit de airfryer. Dat komt denken we door de vorm. De frietjes zijn krokant, maar niet extreem zoals de verpakking beloofd. Qua smaak worden we niet direct enthousiast. De smaak doet ons een beetje aan aardappelkroketjes denken. Mij spreekt dit wat minder aan. John geeft aan ze een beetje nep te vinden smaken. We geven deze frietjes allebei een 6.

Nog even alles op een rij
Airfryer frieten test

Conclusie
Over de Aviko en LambWeston frietjes zijn we het minst enthousiast: beide krijgen van ons een 6. De Albert Heyn frietjes doen ons samen met de Beyerlander frietjes qua smaak het meeste denken aan traditioneel gefrituurde frietjes. Maar over de Beyerlander frietjes zijn we het meest enthousiast! We vinden ze het lekkerste qua smaak, lekker krokant en supersnel klaar zonder dat halverwege omschudden nodig is. De Beyerlander frietjes zijn relatief gezien het duurste en ze bevatten in verhouding tot de rest van de airfryer frietjes de meeste calorieën per 100 gram. Maar omdat we ze zo lekker vinden nemen we dat graag voor lief voor die ene keer per week dat we frietjes eten. De frietjes van Albert Heyn vinden we qua prijs/kwaliteit de beste koop.

Kortom: onze favoriet zijn met stip de Beyerlander airfryer frites. Mijn man ik vinden ze zonder overdrijven de allerlekkerste frites uit onze airfryer tot nu toe!

Over welke airfryer frietjes ben jij het meest enthousiast? Laat het hierbeneden weten, vinden we leuk!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst, foto’s en styling: Dagmar
Dit artikel bevat een affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht