3D food printing: eten we straks allemaal uit de food printer?

13 februari 2018Dagmar
Blog post

Afgelopen januari mocht ik op de HORECAVA de nieuwste foodtrends en -innovaties komen ontdekken. Waar ik het meest van onder de indruk was de innovatie op het gebied van foodprinters. In dit artikel wil ik jullie meer vertellen over de mogelijkheden voor 3D foodprinting en ga ik in op de vraag of we in de nabije toekomst alleen nog maar geprint eten zullen eten.

Creatie uit de byFlow 3D foodprinter
Creatie uit de byFlow 3D foodprinterCreatie uit de byFlow 3D foodprinter
Foto’s: copyrights byFlow. Wat kan een 3D-foodprinter eigenlijk allemaal?  Nou bijvoorbeeld deze unieke kunstwerkjes produceren! Zien de bovenstaande gerechtjes er niet geweldig uit? Op de eerste foto zien jullie een curry met rundvlees, op de tweede foto is een chocolade dessert te zien. Ongelooflijk dat deze gerechtjes uit een printer komen toch? Hoe werkt zo’n 3D foodprinter eigenlijk?

3D foodprinter cartridhe gevuld met chocolade
Foto: copyrights byFlow. Net zoals gewone printers hebben 3D foodprinters cartridges maar deze cartridges worden gevuld met op dit moment zo’n 50 verschillende soorten eetbare ingrediënten.  Vervolgens wordt er opdracht gegeven een bepaald onderdeel te printen. Op de bovenstaande foto zien jullie zo’n cartridge gevuld met chocolade die bezig is een kunstig onderdeel van een gerecht te printen.

Chocolade genache uit de foodprinter
Foto boven: chocolade genache uit de 3D foodprinter. Ik schat in dat 3D foodprinters creaties kunnen printen waar gepassioneerde chocolatiers en patissiers alleen nog maar van kunnen dromen om ze te maken. Ik denk ook dat gerechtjes uit de 3D foodprinter op dit moment een mooie aanvulling kunnen vormen op het huidige koken en uit eten gaan. De printer kan bij gasten aan tafel worden gezet voor een extra speciale eetbeleving. Dat is nog eens een zaalbereiding van de toekomst! Hoe ziet zo’n 3D foodprinter er eigenlijk uit vraag je je misschien af. Foto: copyrights byFlow.

ByFlow foodprinter
Foto boven: de byFlow foodprinter. ByFlow is een Nederlands bedrijf dat sinds 2009 is gespecialiseerd in 3D printen en een expert in 3D voedsel printen. ByFlow wil met haar technologie onder meer bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling en op een duurzame, veilige en gezonde wijze bijdragen aan een voedseloplossing voor de wereldbevolking die in 2024 op 8 miljard wordt geschat. Een foodprinter kost op dit moment zo’n € 3300,- maar zal waarschijnlijk binnen een paar jaar een stuk betaalbaarder zijn. Als je bedenkt wat voor belangrijk onderdeel computers en technologie uitmaken van ons dagelijks leven hoe ver zijn we dan nog verwijderd van onderstaand plaatje? Foto: copyrights byFlow.

Wordt de 3D foodprinter een standaard onderdeel in ons leven?
Foto boven: gaan 3D foodprinters in de nabije toekomst onderdeel uitmaken van onze keuken? Of gaan deze keukens op termijn misschien zelfs vervangen en overbodig maken? Foto: copyrights byFlow.

3D food printing: eten we straks allemaal uit de food printer?
Foto boven (copyrights byFlow): geprint eten als aanvulling en onderdeel van regulier koken. Ik kan me dit plaatje helemaal voorstellen. De foodprinter wordt in de nabije toekomst misschien net zoveel gebruikt als andere dagelijkse keukenapparaten. Ik zou het onwijs gaaf vinden om een 3D foodprinter in huis te hebben. Maar ik zie het zelf – op dit moment althans nog-  als een aanvulling op dagelijks koken. Maar denk er eens over na: wat zou het betekenen voor jouw dagelijks leven als je niet meer hoeft na te denken wat je zal koken maar zal printen? De dagelijkse hamvraag veranderd  van ‘Wat eten we vandaag?’ in ‘Wat printen we vandaag?’ Ik zie in de wat verdere toekomst de voedsel replicators uit Star Trek voor me waarbij je de computer in de wand van je woonvertrek een opdracht geeft en je binnen no-time kan genieten van je gerecht naar keuze.  En wie weet bestaat er binnen enkele tientallen jaren geen honger meer op de wereld dankzij de verdere ontwikkeling van 3D foodprinters. Wat een interessante tijd om in te leven, tenminste dat vind ik. Jij?

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Tekst: Dagmar
Foto’s: Foto: copyrights byFlow. Website: Byflow 

2 Reacties

 • Culinaire bagage

  28 februari 2018 at 1:16 pm

  Hoi Dagmar,

  Ik had nu pas tijd om je blog te lezen. Heel interessant. En mooi duidelijk uitgelegd met al die foto’s! Ook ik ben heel benieuwd of dit dé manier van eten bereiden gaat worden in de toekomst of dat het alleen maar een nieuwe aanvulling op de bestaande keukenapparatuur wordt. Voor mij persoonlijk – en voor jou ook, denk ik – blijft het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor eigen creativiteit! De toekomst zal het leren!

  Groetjes, Machteld

  1. Dagmar

   28 februari 2018 at 11:24 pm

   Hoi Machteld,

   Ben ook benieuwd. Op dit moment zie ik het net zoals jou als een aanvulling, maar ik kan me ook goed voorstellen dat het printen van food juist ook weer de creativiteit van een gerecht naar een hoger niveau kan tillen. Hoe dan ook, ik ben erg benieuwd wat de toekomst ons brengt.

   Hartelijke groet
   Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht