Zoete uienjam van rode ui

11 maart 2015Dagmar

Bij mijn lievelingsrestaurant (MEDS in Sittard) at ik een heerlijke vistapas: een krokante crostini met uienjam en een stukje gegrilde tonijn. Ik vond deze combinatie zo lekker dat ik besloot om zelf eens uienjam proberen te maken. En dat is goed gelukt!  icon-smile-o  Misschien voor sommige mensen een beetje een raar idee om jam te maken van ui maar het zoete van de gekarameliseerde ui met de volle en diepe smaak van  de balsamico is een hele lekkere combinatie. En al helemaal op een stukje geroosterd licht krokant vers stokbrood en een stevig sappig stukje gegrilde tonijnfilet of een stukje roompaté  icon-smile-o 

Ingrediënten voor 1 jampotje
250 gram rode uien
4 eetlepels neutrale olie
150-200 ml rode port
2 eetlepels donkere balsamico crème
wat peper en zout naar smaak

zoete uienjam van rode ui
Mooi  he? De uienringen worden een paar minuutjes zachtjes gebakken zonder ze te kleuren. Zo worden ze extra zoet. 

En zo maak je de zoete uienjam van rode ui
1. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.

2. Bak de uien in de olie op laag vuur zonder ze te kleuren totdat ze zacht zijn. Dit duurt enkele minuten.

3. Schenk de port en balsamico bij de uien en laat het mengsel 45 tot 60 minuten zachtjes sudderen  op laag vuur. Roer regelmatig. Breng op smaak met wat peper en zout naar smaak.

Je kunt de uienjam enkele dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Als je hem zou wecken, zou je er nog langer van kunnen genieten.
zoete uienjam van rode ui Zo zou je de uienjam kunnen serveren: op een krokant stukje stokbrood met wat roompaté. Lekker als hapje of als voorgerechtje. Foto: Dagmar

Nog wat serveertips voor deze uienjam:
– Bij varkensvlees: bijvoorbeeld op een stokbroodje fricandeau of bij een varkenshaasje;
– Bij een kaasplankje;
– Op een zelfgemaakte hamburger;
– Bij geitenkaas, rucola en pijnboompitjes. bijvoorbeeld in een salade of op een baguette;
– Gepureerd als dipsausje bij een (zelfgemaakt) worstenbroodje of bij een tosti;
– Als topping op een pizza met tonijn.

Ook leuk als zelfgemaakt cadeautje in een mooi weckpotje.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is zijn deze Thaise viskoekjes misschien ook wat voor jou. Of neem eens een kijkje in de receptenindex, klik hier.

Wil je geen update van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

 

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

 

 

 

2 Reacties

  • truus de bruijn

    13 maart 2015 at 1:10 pm

    Ga ik zeker eens proberen. Lijkt me heel lekker. Gebruik je donkere of lichte balsamicoazijn?
    groetjes, Truus
    p.s de lasagna bolognese heb ik al regelmatig gemaakt. Vertruffelijk ! 🙂

    1. Dagmar

      14 maart 2015 at 8:30 pm

      Hallo Truus,

      Wat leuk om te lezen dat je de lasagna lekker vindt en al regelmatig hebt gemaakt. En leuk dat je dit laat terugweten 🙂
      Wat de uienjam betreft, ik gebruik donkere balsamico azijn. Ben benieuwd of je de uienjam lekker vindt! Laat het smaken,

      met vriendelijke groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht