Zalmkoekjes met rode curry en Thaise rauwkost

17 juni 2018Dagmar
Blog post

Als je van zoet, kruidig, fris en pittig houdt, dan zijn deze zalmkoekjes met rode curry en Thaise rauwkost vast iets voor jou! Deze zalmkoekjes zijn makkelijk om te maken met behulp van een foodprocessor. Hak de zalm met wat citroengras (ben ik gek op), rode curry boemboe, bakpoeder en bloem tot een grove textuur. Zet het viskoekjes mengsel even weg in de koelkast om een beetje op te stijven. Daarna haal je de tot koekjes gevormde zalm door wat panko en frituur je ze. De basmatirijst, het pittige yoghurtsausje met fruit sambal (yummm!) en de Thaise rauwkost die uit wortel en rode kool en een kruidige dressing van o.a. limoen, koriander, munt en chilisaus bestaat passen er perfect bij.

Zalmkoekjes met rode curry en Thaise rauwkost
Zalmkoekjes met rode curry en Thaise rauwkost: ik houd van lekker uitgesproken smaken. Jij ook? De dressing van de Thaise rauwkost is grotendeels gebaseerd op een Marley Spoon dressing die ik erg lekker vond. Ik heb wat met de verhoudingen gespeeld en naast wortel ook nog rode kool toegevoegd. Ik combineerde mijn idee voor de zalmkoekjes met deze Thaise rauwkost, basmatirijst en een sausje op basis van mandarijn chutney (dat klinkt bijzonder, maar man wat lekker) en yoghurt. Het resultaat is erg lekker, zal zeg ik het zelf! 

Ingrediënten voor zalmkoekjes met rode curry en Thaise rauwkost
(hoofdgerecht voor 2 personen)
voor de zalmkoekjes
250 gram zalmfilet zonder huid
1 stengel citroengras (sereh)
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels rode curry boemboe
3 eetlepels bloem
panko (Japans broodkruim)

voor de Thaise rauwkost
150 gram wortel in julienne gesneden
150 gram rode kool fijngesneden
rasp van 1 schoongeboende limoen
sap van 1.5 limoen
10 gram verse koriander
5 gram verse munt
2 eetlepels zoete chilisaus
2 theelepels kruidige wokolie
150 gram basmatirijst

verder heb je nodig
zonnebloemolie
voor het sausje heb ik twee eetlepels yoghurt gemengd met 1 eetlepel mandarijn chutney. Lekker!

Verder heb je een foodprocessor en keukenpapier nodig.

Zalmkoekjes met rode curry en Thaise rauwkost recept
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in een ruime pan gezouten water.

2. Snijd de zalm in grove stukken. Snijd het kontje en het topje van de sereh. Haal het buitenste blad eraf en gooi weg. Snijd fijn. Doe de zalm, sereh, rode curry boemboe, bloem en bakpoeder in een foodprocessor. Pulseer tot de zalm nog wat grof van textuur is. Vorm eerst 6-7 ping-pong balletjes van het vismengsel. Druk voorzichtig plat tot burgertjes (of in dit geval koekjes). Zet de zalmkoekjes afgedekt weg in de koelkast.

3. Maak ondertussen de dressing voor de Thaise rauwkost door limoenrasp en -sap op smaak te brengen met de chilisaus en wokolie. Snijd de koriander met steeltjes fijn. Pluk de blaadjes van de verse munt en snijd grof (houd evt. enkele blaadjes achter om mee te garneren). Meng de verse kruiden met de saus. Schep de wortel en rode kool door de dressing.

4. Verwarm een koekenpan met 1-2 cm zonnebloemolie. Vul een diep bord met panko en schep de zalmkoekjes met behulp van twee eetlepels erdoor (zo blijven je handen een stuk schoner dan wanneer je dit met de hand zou doen). Zet een bord met keukenpapier klaar. Als een stukje brood binnen 10-15 seconden goudbruin kleurt is de olie op temperatuur. Frituur de zalmkoekjes in twee gedeeltes aan beide zijden tot ze de kleur hebben zoals op de foto. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

PS: De kunst is om de zalmkoekjes niet te dik te maken want dan wordt de binnenkant niet goed gaar. Als je ze te plat duwt dan vallen ze uit elkaar. Ik had eerst grote zalmburgers bedacht, maar die werden dus niet gaar. Daarop heb ik deze versie met zalmkoekjes bedacht. Ik heb ze zo lang mogelijk gefrituurd om er zeker van te zijn dat ze gaar zouden zijn. Dat kun je ook zien, ze zijn erg goudbruin  icon-smile-o

Serveer meteen met de basmatirijst en Thaise rauwkost. Garneer eventueel met wat achtergehouden verse kruiden, een partje limoen en lepel wat van het sausje over de zalmkoekjes. Njammm!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht