• Categorie: Zoet
  • Gepubliceerd op: januari 16, 2017
  • Geschreven door:

Dit is een heerlijk recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Toen ik een keer bij Ikea een stuk heerlijke worteltaart met roomkaasglazuur at besloot ik om aan de slag te gaan met een eigen versie. In deze worteltaart zit naast zoete bospeen een vleugje kaneel en gember. Verder heb ik rozijnen en noten in het beslag verwerkt waardoor dit een lekkere kruidige worteltaart is met als kers op de taart superlekkere roomkaasglazuur. Je bent ongeveer een half uurtje bezig met voorbereiden, daarna moet de taart nog een uurtje de oven in. Dan even laten afkoelen. Vind jij dat wachten ook altijd zo moeilijk? Bestrijk de taart vervolgens met glazuur en snijd dan een groot stuk voor jezelf aan! Dat is nog eens Genieten met een hoofdletter G!

Worteltaart met roomkaasglazuur
Deze worteltaart met roomkaasglazuur is een heerlijke zoete kruidige taart met als topping een watertandend lekkere roomkaasglazuur. De roomkaas smaakt lekker fris en een tikje zuur. Heel erg lekker in combinatie met roomboter en poedersuiker! 

Ingrediënten voor ongeveer 12 personen 
Voor de worteltaart
300 gram  bloem
450 gram bospeen (gewicht na raspen)
250 gram donkerbruine basterdsuiker
150 gram (biologische) rozijnen
150 gram kokosolie (reformwinkel of toko)
30 gram cashewnoten
30 gram walnoten
4 eieren
1 pakje bakpoeder
1/2 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel gember poeder

Optioneel: 2 eetlepels hennepzaadjes en/of 2 eetlepels chiazaadjes.

Voor de roomkaasglazuur
50 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
60 gram poedersuiker of desgewenst stevia poeder + extra poedersuiker om te bestuiven
200 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)

Worteltaart met roomkaasglazuur
Je kunt de taart ook vullen met de heerlijke roomkaasglazuur. Houd dan 2 x deze hoeveelheden aan voor de hoeveelheid glazuur. 

En zo maak je de worteltaart met roomkaasglazuur 
Bereiding worteltaart
1. Rasp de wortels in fijne julienne. Ik deed dat met behulp van een keukenmachine. Maal of hak de noten fijn tot de gewenste structuur. Ik liet ze wat grover voor een bite in de worteltaart. Verwarm de oven voor op 170 graden (electrische oven).

2. Mix de eieren met de basterdsuiker tot een smeuïg geheel. Voeg de kokosolie toe (smelt zo nodig even) en mix op de laagste stand tot een glad mengsel. Doe al mixend de bloem in gedeeltes erbij. Voeg de kaneel, gember en bakpoeder toe. Meng tot een glad mengsel.

3. Voeg de wortels, noten en rozijnen toe en meng met het beslag (niet meer mixen).

4. Vet de taart- of springvorm in en bestrooi met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm.

5. Doe het beslag in de bakvorm en bak ongeveer een uur in de oven. De taart is klaar als een houten satéprikker er schoon uit komt. Laat de taart afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt (minstens een half uur). Laat de taart verder afkoelen op een taartrooster (een uurtje).

Bereiding roomkaasglazuur
1. Mix de boter zacht en romig. Meng de boter met de roomkaas tot een glad mengsel.

2. Voeg de gezeefde poedersuiker en/of eventueel stevia toe en meng tot een glad mengsel.

Breng het glazuur naar wens aan. Bestuif met poedersuiker vlak voor het serveren. Eventueel kun je de taart met een taartzaag halveren en vullen met de glazuur. Maak dan 2 x de hoeveelheid glazuur in het recept.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze tiramisu met limoncello misschien ook wat voor je. Of neem eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, klik hier.Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Bereiding, foto & styling: Dagmar

10 Responses to Worteltaart met roomkaasglazuur

  1. karen schreef:

    hoi Dagmar,

    Wat een geweldige site heb je en wat een lekkere recepten!. Ik heb een vraagje over deze worteltaart. Ik wil de taart morgen gaan maken, maar je hebt het in je recept over 150 gram kokosolie of 150 ml plantaardige olie.. klopt dat wel? Moeten niet beide ofwel gram of ml zijn??
    Groetjes
    Karen

    • Dagmar schreef:

      Hallo Karen,

      Dankjewel. Leuk dat je de worteltaart morgen gaat maken!
      Wat je vraag betreft; je kan het beste 150 gram kokosolie aanhouden. Kokosolie heeft zoals je misschien weet in ons Nederlandse klimaat een vaste substantie. Vandaar dat je het dient af te wegen. Ik heb de taart ook al eens gemaakt met de reguliere plantaardige olie, maar met 150 gram kokosolie was nog lekkerder dus ik raad je aan dit aan te houden. Ik zal het recept meteen aanpassen, dankje! Veel plezier met het maken en opeten van de worteltaart.
      hartelijke groet, Dagmar

  2. karen schreef:

    Hoi Dagmar,

    Thanks voor je reactie. Ik heb de taart gisteren gemaakt met kokosolie en heb er gisteravond en vandaag van uitgedeeld… Erg veel positieve reacties gehad, dus ik ga hem zeker nog een keer maken!.
    Bedankt alvast…

    groetjes karen

  3. Truus schreef:

    Hallo Dagmar, lijkt me heerlijk en ga ik zeker maken. De lasagna heb ik ook al vaak gemaakt. Even een vraag. Gebruik je winter–of boswortels? En hoe fijn moeten de noten en wortels worden? Alvast dank voor je reactie en complimenten voor je geweldige recepten.

    • Dagmar schreef:

      Hoi Truus,

      Dankjewel, wat leuk om te lezen! Ik gebruik boswortels, die zijn net wat zoeter. Hoe fijn je de noten wilt hangt af van wat je zelf het lekkerste vindt. Als je nog wat bite wilt, hak je ze grof. Houd je van een wat fijnere structuur, dan hak je ze kruimelig fijn. Veel plezier met het maken en opeten van deze taart! Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      hartelijke groet,

      Dagmar

      • Truus schreef:

        Hoi Dagmar, dank voor je reactie. Ik ga de taart volgende week maken voor de verjaardag van mijn man. Toch nog even een vraag. Is er verschil tussen cocosvet en cocosolie? Ik gebruik het vet om te bakken en te braden, maar het is een vaste substantie. Moet ik dit eerst verwarmen?
        Ik geniet echt van je site en vind het zo geweldig dat ik vragen kan stellen wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Alvast dank weer voor je reactie.

        • Dagmar schreef:

          Hallo Truus,

          Kokosvet en kokosolie zijn in feite hetzelfde. Alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of het vast of vloeibaar is. Voor het recept kun je het vet het beste even smelten. Veel plezier met bakken en natuurlijk vooral opeten! Alvast een fijne verjaardag toegewenst enne… graag gedaan hoor 🙂

          Hartelijke groet,

          Dagmar

  4. Josine schreef:

    Oei dat ziet er lekker uit. Ik vind een roomkaas topping ook altijd zo ontzettend lekker! Liefs, Josine

  5. Monique schreef:

    Klinkt lekker. Hoe groot moet de taartvorm zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk