Wat is Matcha en wat kun je er allemaal mee?

15 december 2018Dagmar
Blog post

Als koffieleut kreeg ik de ontzettend leuke vraag van thee specialiteiten (en meer!) webshop Evans & Watson of ik het zou leuk zou vinden om samen iets leuks te maken. Toen ik het uitgebreide matcha assortiment bij hen ontdekte en meer las over dit van oorsprong Japanse groene theepoeder werd ik eigenlijk steeds enthousiaster. En nieuwsgieriger. In dit artikel vertel ik je graag meer over mijn matcha ontdekkingen en laat ik je graag zien wat je er allemaal nog meer voor leuks en lekkers mee kan doen. Behalve dan een bijzonder kopje thee maken!

Wat is Matcha en wat kun je er allemaal mee?

Wat is matcha?
Matcha is verpulverd groene theepoeder uit Japan. Wat matcha thee zo bijzonder maakt is dat de planten 2-3 weken voordat ze worden geoogst in de schaduw worden geteeld. Als gevolg daarvan gaat de planten extra hard werken waardoor bepaalde voedingsstoffen toenemen. Nadat de theeblaadjes zijn verwerkt worden ze vermalen tot het zeer fijne matcha poeder.

Thee is meestal een infusie van theeblaadjes met heet water maar bij matcha lost het poeder op in het hete water waardoor je meer voedingsstoffen binnen krijgt.  Zo zou matcha 137x rijker aan antioxidanten zijn dan gewone groene thee, 125x meer antioxidanten bevatten dan spinazie, 50x meer antioxidanten dan broccoli, 10x meer antioxidanten dan een ‘normale’ groene thee en zou Japanse matcha thee bovendien 5,5 x zoveel antioxidanten als gojibessen. Aldus de beschrijving bij Evans & Watson waardoor mijn belangstelling werd gewekt.

De ene matcha is echter beslist de andere niet. Wil je hier meer over weten bekijk dan eens deze aflevering van de keuringsdienst van waarde. Waar het gaat om gezondheidsvoordelen geeft het Voedingscentrum aan dat het drinken van 3 koppen ongezoete zwarte of groene thee de kans op een beroerte verlaagt, evenals je bloeddruk. Ik zou matcha niet als superfood willen bestempelen (een marketingterm als je het mij vraagt), maar mijn indruk is dat het drinken van een goede kwaliteit matcha thee goed kan zijn, hoewel ik natuurlijk geen voedingsexpert ben. Ik heb ook de indruk dat er een hoop kaf onder het koren zit, dus het is goed om kritisch te blijven bij wat je nu precies koopt. Bij een gespecialiseerde thee specialiteiten webshop (zoals Evans & Watson) kun je denk ik beter matcha kopen dan bij de supermarkt.

biologische matcha
Op de foto zie je je de matcha thee die  aan me werd toegestuurd en waarmee ik experimenteerde. Een blikje matcha van 30 gram kost €16.95 bij Evans & Watson. 

Wat heb je nodig om traditionele matcha te maken?
Er zijn een aantal handige toebehoren die je prima kunt gebruiken voor het maken van je kommetje matcha thee. Dit zijn trouwens dezelfde toebehoren die voor een Japanse thee ceremonie nodig zijn. Dit zijn: een chasen (matcha klopper van bamboe), een gaiwan (matcha kom), kusenaoshi (matcha klopper houder) en een chashaku (matcha lepel). En natuurlijk matcha zelf.


Op de foto zie je rechtsonder de bamboe matcha klopper (chasen) en rechtsboven de speciale bamboe matcha lepel (chashaku). Deze en andere traditionele benodigdheden voor het bereiden van matcha zijn verkrijgbaar bij Evans & Watson. Ik heb de matcha ook geprobeerd te maken met een garde, maar dat resulteerde in matcha met klontjes. Niet fijn en niet lekker. Met de speciale bamboe klopper kreeg ik veel makkelijker het gewenste resultaat. Het gebruik van een chasen raad ik je dan ook aan. Tip: klop deze na gebruik meteen schoon in water, dan krijg je hem goed schoon. 

Hoe maak je matcha?
Op youtube heb ik verschillende filmpjes bekeken hoe ik dit het beste zou kunnen doen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij deze matcha bereidingswijze. Doe een goede schep matcha* met behulp van een matcha lepel in een kommetje met een brede basis. Schenk er een beetje koud water bij en meng met de chasen tot een gelijkmatige groene pasta zonder klontjes. Schenk er dan in 1x heet water bij van maximaal 80 graden (geen kokend water, dan verbrandt de matcha en wordt hij denk ik erg bitter). Klop de matcha zigzag met de speciale chasen klopper tot hij een mooie lichtgroene schuimlaag heeft. Je matcha is dan klaar om te drinken. Dit is meest pure en basic manier om matcha te drinken. Ik vond het leuk om de matcha op deze manier te maken. Het is een soort klein ritueel waar je even wat tijd en aandacht voor nodig hebt (net zoals bij een Japanse thee ceremonie). Ik maakte en dronk de matcha uit het blauwe kommetje op de foto. Het heeft wel wat thee drinken uit een kommetje. Lekker mindfull!

* Meer/minder is natuurlijk uiteindelijk een kwestie van smaak. 

Tips:
– Als je water dat net heeft gekookt 10 minuten laat rusten zal de temperatuur rond de gewenste 80 graden liggen. Een tip die ik ooit kreeg van een heuse thee sommelier.
– Op youtube vind je handige filmpjes waarin je kunt zien hoe je matcha maakt.

Hoe smaakt matcha?
Ik vond de matcha zacht van smaak. Grassig, een klein tikkeltje bitter met een hint van spinazie. De schuimlaag zorgt voor een lichte romige toets,  In de verte deed het me denken aan Pu Erh thee, maar matcha vind ik lekkerder en veel zachter van smaak. Hij is absoluut niet te vergelijken met thee die ik eerder heb geproefd, dus ik kan me voorstellen dat je misschien even moet wennen aan de typische matcha smaak. Denk maar aan chocolade met een hoog cacaogehalte. Die wordt naarmate het percentage hoger is ook steeds bitterder, maar ook puurder van smaak. Als fijnproever kan ik dat waarderen.

Leuk om deze traditionele matcha bereiding geprobeerd te hebben. Maar ja, je bent een foodie of niet en dus experimenteerde ik nog wat meer met het groene poedertje.

Wat kun je allemaal nog meer met matcha doen?

Matcha latte maken!
Hiervoor doe je twee schepjes matcha in een kommetje (in een glas kun je er minder goed een pasta van maken) en doe je er een scheutje koud water bij. Meng tot een gelijkmatige pasta zonder klontjes met behulp van de chasen. Doe de pasta in een glas (ik deed dat met behulp van een kleine siliconen spatel). Verwarm wat melk met vanille, suiker of zoetstof naar wens en schenk deze bij de pasta. Let op: zorg dat de melk niet kokend heet is maar max. 80 graden. Als er wat damp van de melk begint af te slaan zet je het pannetje van het vuur. Even roeren en je lekkere matcha latte is al klaar! Ik heb deze matcha latte al een paar keer thuis gemaakt en ook inmiddels al een besteld bij een horecagelegenheid. Leuk en lekker zo’n nieuw drankje in m’n repertoire!

Matcha latte
De smaken van de ietwat bittere matcha passen perfect bij wat zoetere ingrediënten. Ideaal om bijvoorbeeld een lekkere matcha latte mee te maken dus. Erg lekker!

Een matcha mocktail met limoen, gember en munt maken!
Je kan ook een alcoholvrij drankje maken met matcha. Wat dacht je van een matcha mocktail met limoen, gember en munt? Een frisse mocktail met name gezoet met stevia waar de matcha smaak lekker doorheen zingt. Een ideaal drankje om het nieuwe jaar mee te luiden misschien? Het receptje volgt nog op vertruffelijk, dus houd de site in de gaten zou ik zeggen!

Nog enkele ideetjes met matcha:
– Mengen met furikake
– Matcha pancakes maken
– Witte chocolade botercrème met matcha mengen en er een mooie taart mee decoreren
– Een smoothie (bowl) mee maken
– Matcha crème brûlée maken
– Een groene tiramusi met matcha op tafel toveren
– Matcha macarons met een witte chocoladevulling combineren
– Groene matcha mayonaise maken met zoete aardappelfrites erbij.

Matcha

Zelf aan de slag met matcha?
Neem dan eens een kijkje in het assortiment van Evans & Watson. In de webshop zijn trouwens meer dan 300 soorten thee, kruiden en melanges te vinden, en ook nog allerlei cadeau’s en handige accessoires. Beslist de moeite waard om een kijkje te nemen. En mocht je nou net zoals ik fan zijn van het mooi opmaken van bordjes: ze hebben ook o.a. gedroogde blauwe korenbloemetjes en rozenblaadjes (voor misschien geitenkaastruffels in te rollen of een carpaccio of dessert mee te garneren?).

Ontdek op de website van Culy nog meer lekkere inspiratie wat je allemaal met matcha kan doen. Superleuk!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Evans & Watson. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht