Vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche

24 februari 2018Dagmar
Blog post

Deze rijkelijk gevulde vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche is een heerlijke en makkelijk te maken maaltijdsoep. Heerlijk met brood en aioli. Door het gebruik van spekjes krijgt deze soep een lekkere volle smaak. De tijm en pastis zorgen voor een lekkere kruidige en anijsachtige smaak en de crème fraîche voor een romige ietwat frisse toevoeging. Als vis heb ik vanwege deze uitgesproken smaken gekozen voor een eveneens uitgesproken en goed te proeven vis, namelijk zalm. Daarnaast zit deze soep ook nog eens bomvol groenten zoals prei, bleekselderij, ui, knoflook en wortel. Kortom: een heerlijke verwarmende soep bomvol smaak en groente. Precies waar ik van houd! Ik bedacht en maakte deze soep na een drukke werkdag. Ik nestelde me op de bank met een kom van deze dampende soep en lepelde dit ultiem comfort soepje tevreden naar binnen met mijn lievelingsserie op netflix. Genieten!

Vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche

Vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche: een lekkere goedgevulde maaltijdsoep. Ik bedacht hem na een drukke dag en dacht daarbij terug aan de chowder die ik in San Francisco ooit at. Met het resultaat ben ik meer dan tevreden. Je kunt natuurlijk allerlei soorten vis in deze soep doen, maar ook bijvoorbeeld krab en (Noordzee) garnalen.
Vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche

Brood met aioli en dille
Brood met aioli en wat dille: erg lekker bij deze soep!

Ingrediënten voor vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche
(maaltijdsoep voor 3 personen)
3 zalmfilets zonder vel (375 gram totaal)
100 gram spekreepjes
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui (gesnipperd)
2 stengels bleekselderij (in schijfjes gesneden)
4 x bospeen (in schijfjes gesneden)
1 prei (alleen het wit en lichtgroen, gehalveerd en in halve ringen gesneden)
2 teentjes knoflook (uit de pers)
1/2 theelepel gedroogde tijm
100 ml pastis di midi
750 ml visbouillon (van 2 tabletten)
2 eetlepels fijngeknipte verse peterselie
2 laurierblaadjes
125 ml crème fraîche
peper en zout
voor erbij: harde witte broodjes en aioli
eventueel maizena om de soep naar wens te binden

Vissoep met zalm, spekjes en crème fraîche recept
1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de spekjes met de wortel, ui, prei, bleekselderij 5 tot 7 minuten zonder te kleuren. Bak vervolgens knoflook, tijm 2-3 min. zachtjes mee (ook zonder deze te kleuren). Schenk de pastis erbij en laat al roerend bijna helemaal verdampen. Voeg de bouillon, laurier en peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout en laat op laag vuur nog 15 minuten zachtjes pruttelen (net niet koken). Ik heb de soep ietwat gebonden met een maizenapapje. Roer de crème fraîche door de soep.

2. Snijd de vis in stukjes van 3-4 cm en voeg toe.  Laat de vis met het deksel op de pan in 10 min. zachtjes gaarstoven. Verwijder de laurier. Serveer de soep met brood en aioli, garneer eventueel met dille en peterselie.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht