Romige venkelsoep met gamba’s gebakken in knoflookolie

26 september 2020Dagmar
Blog post

Met dit recept maak je een lekkere romige venkelsoep met gamba’s gebakken in knoflookolie. De venkelsoep bevat ook nog courgette, aardappel en tijm. Heerlijk om te serveren met een lepeltje zelfgemaakte pesto en wat warm brood! Onlangs bestelde ik bij ‘De boer bezorgt‘ een groente surprise pakket. Het leek me leuk om verrast te worden en daarmee een gerecht te bedenken. Een beetje zoals de mystery box van Masterchef dus. In het pakket zat o.a. venkel en courgette en zo kwam ik op het idee voor wat uiteindelijk een erg lekker en licht venkelsoepje werd! De anijsachtig smakende soep is door het gebruik van kookzuivel light lekker licht en romig.

Dit soepje wordt nog lekkerder met wat in knoflookolie gebakken gamba’s, wat zelfgemaakte groene pesto en warm brood. Mmm!
Het is leuk om de gebakken gamba’s in mooie soepkommetjes te leggen met wat takjes achtergehouden venkelgroen en de soep aan tafel in te schenken.

Ingrediënten voor romige venkelsoep
(voor ongeveer 1400 ml soep)
1 grote venkelknol van ongeveer 500 gram (in schijven gesneden, groen achterhouden om te garneren)
per persoon ongeveer 5 gamba’s (klaar voor gebruik)
1 ui (gesnipperd)
200 gram aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
150 gram courgette (in blokjes gesneden)
1 liter groentebouillon
1/2 theelepel gedroogde tijm
75 ml noilly prat
50 ml droge witte wijn
200 ml kookzuivel light
olijfolie
olijfolie met knoflook
vloeibare bakboter
peper en zout
groene pesto (liefst zelfgemaakte pesto)

verder heb je een staafmixer en zeef nodig

Romige venkelsoep recept
1. Bak de ui ongeveer 10 minuten zacht en glazig zonder te kleuren in 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel vloeibare bakboter.

2. Bak de venkel, aardappel en courgette 5-10 minuten mee zonder te kleuren. Kruid met peper, zout en de tijm. Zet het vuur hoog en blus af met eerst de noilly prat. Als deze wat is verdampt blus je af met de witte wijn. Ook deze laat je een beetje verdampen. Schenk vervolgens de groentebouillon erbij en laat de soep een kwartiertje zachtjes koken.

3. Pureer de soep en zeef hem. Schenk de room bij de gepureerde soep en breng naar wens op smaak met peper, zout en 1 eetlepel groene pesto.

4. Dep de gamba’s droog met keukenpapier en bak ze rondom roze in wat knoflook olijfolie. Kruid met peper en zout. Verdeel 5 gamba’s over elk bord. Schenk de hete soep over de gamba’s. Doe dit eventueel aan tafel in een mooie theepot.

Serveer elk bord soep met een extra lepeltje groene pesto. Garneer met het achtergehouden venkelgroen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht