Vegetarische lasagna Bolognese

7 januari 2021Dagmar
Blog post

Naast mijn populaire lasagna Bolognese heb ik nu een heerlijk vegetarisch lasagna Bolognese recept voor je! In plaats van gehakt heb ik fijngehakte kastanjechampignons gebruikt als basis voor een lekkere vegetarische Bolognese saus. Met het resultaat ben ik erg in mijn nopjes dus deel ik het recept graag met je!

Met dit recept maak je een superlekkere vegetarische lasagna Bolognese! Bomvol smaak dankzij allemaal lekkere smaakmakers vol umami zoals kastanjechampignons, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, rode wijn en Parmezaan.

Ingrediënten voor vegetarische lasagna Bolognese
(hoofdgerecht voor 4 personen)

500 gram kastanjechampignons
1 ui
1 dikke teen knoflook
350 gram tomatenfrito
250 gram mascarpone
250 gram verse lasagnabladen
ongeveer 2-3 eetlepels fijngesneden uitgelekte zongedroogde tomaten op olie
2 flinke eetlepels tomatenpuree
100 ml volle fruitige merlot + extra voor erbij te drinken
2 bollen mozzarella (light) (in stukjes gescheurd)
een paar eetlepels geraspte Parmezaan om af te toppen
olijfolie en vloeibare boter
peper en zout

Italiaanse kruidenmix
1 eetlepel gedroogde peterselie en oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gedroogde basilicum
een mespuntje chiliflakes

Vegetarische lasagna Bolognese recept
1. Verwarm de oven voor op 230 graden (electrische oven).
Hak de kastanjechampignons fijn (kruimelig) in een keukenmachine of snijd ze fijn met een mes. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Bak de kastanjechampignons in porties licht goudbruin in olijfolie en vloeibare boter. Voeg pas weer champignons toe als ze weinig vocht meer afgeven en lichtbruin verkleuren. Dat doe je omdat je anders de champignons gaart in hun vocht en je wil juist die lekkere gebakken champignon smaak. Kruid steeds met peper en zout en voeg voor elke portie opnieuw wat olijfolie en boter toe. Als alle champignons in de pan zitten, lichtbruin zijn verkleurd en weinig vocht meer afgeven, bak je de gesnipperde ui mee tot hij zacht is. Bak vervolgens de tomatenpuree, fijngesneden zongedroogde tomaatjes, knoflook en Italiaanse kruiden 2-3 minuten mee. Als de champignons te zeer dreigen aan te bakken voeg je wat olijfolie toe en zet je het vuur evt. een klein beetje lager.

2. Zet het vuur hoger en schenk de merlot erbij. Laat grotendeels verdampen en schraap aanbaksels ondertussen los. Noemen ze sjiek ook wel deglaceren en dat zorgt voor extra smaak. Voeg de frito toe. Proef of de saus naar wens op smaak is en kruid eventueel met extra peper en zout. Je vegetarische Bolognese saus is nu klaar.

Lasagna samenstellen:
Begin met een laagje saus. Leg daarop 2 lasagnabladen. Schep op elk blad 2 puddinglepels mascarpone en 2 opscheplepels saus. Leg daarop per lasagneblad wat stukjes mozzarella. Leg hier weer lasagnabladen op (druk deze een beetje aan zodat de ingrediënten mooi verdelen en je mooie laagjes krijgt) en herhaal deze werkwijze. Eindig met een royale laag saus en top af met geraspte Parmezaan. Dek af met aluminiumfolie en schuif een half uurtje in de oven. Laat vervolgens de lasagna nog ongeveer een kwartiertje zonder aluminiumfolie gratineren en 10-15 minuten rusten buiten de oven voordat je hem aansnijdt.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht